Σε απεργιακό «αναβρασμό» η χώρα από αύριο

8:10 π.μ. - Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2024
08:10 π.μ. - Δευ, 21/10/2024
Image: Σε απεργιακό «αναβρασμό» η χώρα από αύριο

Ναυτικοί, δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, εργαζόμενοι καθαριότητας, υγειονομικοί, διανομείς στον αγώνα για μία καλύτερη ζωή • Καθολικό το αίτημα για επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας

φουντώνει» η δυσαρέσκεια της κοινωνίας και η απόγνωση για την ακρίβεια, το «ροκάνισμα» του μισθού και τη μειωμένη αγοραστική δύναμη που οδηγεί σε «εξάτμιση» των απολαβών από το πρώτο 15νθήμερο του μήνα.

Εργαζόμενοι και συνδικάτα δυναμώνουν τις φωνές τους και καλούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, με βασικά αιτήματα την αύξηση των μισθών που έχουν μείνει «παγωμένοι» σε... εποχές μνημονίων και τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών. 

Το αίτημα για ολική επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας είναι κυρίαρχο και ο αγώνας των εργαζομένων φανερώνει πως μόνο τα συνδικάτα και οι συλλογικές προσπάθειες μπορούν να αναδείξουν αποτελεσματικά τα αιτήματα κάθε εργασιακού κλάδου. 

«Δεμένα» τα πλοία

Με βασικά αιτήματα την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με ποσοστό αύξησης 12%, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) προχωρά σε πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση στις 22 και 23 Οκτωβρίου.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν: 

  1. Κατάργηση του Ν.41/50,
  2. Άμεση τροποποίηση του άρθρου  για  τη τετράμηνη δρομολόγηση των Ε.Γ/Ο.Γ , Ταχυπλόων Πλοίων και
  3. Επιβολή επτάμηνης υποχρεωτικής δρομολόγησης,
  4. Στην πράξη και όχι στα χαρτιά χωρίς αντίκρισμα, την μη έγκριση δρομολογίων από το Σ.Α.Σ. και των Υπουργό, ενόψει της νέας δρομολογιακής περιόδου, χωρίς την απαρέγκλιτη τήρηση της Ναυτεργατικής Νομοθεσίας
  5. Στο όνομα των συμφερόντων δεν μπορεί και δεν έχει το δικαίωμα κάνεις να καταστρατηγεί τα Ναυτεργατικά δικαιώματα, αλλά και να  υπονομεύει μέσω αυτής της διαδικασίας την ασφάλεια και την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.
  6. Απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα στους Ναυτεργάτες, στους νησιώτες και σε όλους τους φορείς να σταθούν δίπλα στην απόφαση της Ομοσπονδίας για να υπερασπιστούμε όλοι μαζί τα δίκαια δικαιώματά μας.
  7. Ασφαλείς θαλάσσιες μεταφορές δεν νοούνται χωρίς ναυτεργάτες με συγκροτημένα δικαιώματα.

Απεργούν δάσκαλοι και νηπιαγωγοί 

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση προχωρά και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου. Δάσκαλοι και νηπιαγωγοί απεργούν για «αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης των εκπαιδευτικών ενάντια στους μισθούς εξαθλίωσης και στην ακρίβεια».

«Από τα χρόνια των μνημονίων ως σήμερα οι μισθοί μας έχουν υποστεί μείωση σχεδόν 60% στην αγοραστική τους δύναμη, ενώ η ακρίβεια καλπάζει συνεχώς και την ίδια στιγμή ο εισαγωγικός μισθός είναι 776€», αναφέρει η ΔΟΕ στην ανακοίνωσή της. 

Οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί διεκδικούν: 

  1. Η κυβέρνηση έχει καταντήσει τον εκπαιδευτικό «παρία». Και όλα αυτά σε μια εποχή που ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ ανακοίνωσε πλεόνασμα (από τους φόρους μας) πάνω από 4,5 δις, ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις καταγράφουν το ένα ρεκόρ κερδών μετά το άλλο. 
  2. Μας προκαλούν οργή και αγανάκτηση οι κυβερνητικές εξαγγελίες για «αυξήσεις» 12€ καθαρά από την άνοιξη του 2025. 
  3. Αγωνιζόμαστε για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια. 
  4. Άμεσα να επιστραφεί ο 13ος -14ος μισθός και το μισθολογικό κλιμάκιο του 2016-17. 
  5. Να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για όλο τον κλάδο, που θα κατοχυρώνει κρίσιμα εργασιακά δικαιώματα. Να εξισωθούν τα δικαιώματα μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών. 
  6. Άμεσα να κατοχυρωθεί 9μηνη άδεια ανατροφής για τις/τους αναπληρώτριες/τές. Να εξισωθεί το ωράριο των Νηπιαγωγών και των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα ολιγοθέσια με αυτό των υπόλοιπων εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και συνολικά να εξισωθεί το ωράριο της Πρωτοβάθμιας με αυτό της Δευτεροβάθμιας. 

Στον αγώνα και οι εργαζόμενοι καθαριότητας στα σχολεία

Η Oμοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες (Ο.Σ.Ε.ΥΠ.Ε.), κατόπιν απαίτησης των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων στην Καθαριότητα Σχολικών Μονάδων όλης της χώρας, με Απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, προκηρύσσει 48ωρη απεργία στις 24 και 25 Οκτωβρίου 2024 στον κλάδο.

Τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων:

  1. Αναγνώριση της πάγιας και διαρκούς φύσης των αναγκών καθαριότητας των σχολείων και μετατροπή των Ι.Δ.Ο.Χ σε πλήρους απασχόλησης αορίστου χρόνου.
  2. Οι χρηματοδοτούμενες από κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού προσλήψεις Ι.Δ.Ο.Χ, θα πρέπει να είναι πλήρους απασχόλησης.
  3. Προτεραιότητα στις προσλήψεις πλήρους απασχόλησης για το διδακτικό έτος 2025-2026 σε όλους όσοι έχουν μεγαλύτερη μοριοδότηση με βάση τα έτη εμπειρίας
  4. Υποχρέωση Προσλήψεων διάρκειας δέκα (10) ολόκληρων μηνών
  5. Υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και της Ομοσπονδίας μας. Είναι επιτακτική ανάγκη οι όροι αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στην καθαριότητα σχολικών κτιρίων (ΙΔΑΧ και ΙΔΟΧ) να καθορίζονται από συλλογική σύμβαση εργασίας αντίστοιχη της ΠΟΕ ΟΤΑ. Ο κλάδος προτείνει την υπογραφή ξεχωριστής Σ.Σ.Ε, διότι η εκπροσώπηση του 90% των απασχολούμενων γίνεται από την Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες (ΟΣΕΥΠΕ).
  6. Πιστοποίηση Επαγγελματικών Δεξιοτήτων και Πιστοποίηση Προϊόντων Καθαρισμού και Απολύμανσης χώρων.
  7. Έγκαιρες Πληρωμές Μισθοδοσίας

 Στον δρόμο που χάραξαν υγειονομικοί και διανομείς 

Υπενθυμίζεται πως οι απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν δυναμώσει το τελευταίο διάστημα, με τους εργαζόμενους σε πλατφόρμες της e-food και της Wolt να πραγματοποιούν μαζικές διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας, την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου. 

Οι διανομείς διεκδικούν τα αυτονόητα:

  1. υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας,
  2. κατάργηση των εργολαβικών εταιρειών οι οποίες μόνο στα χαρτιά εμφανίζουν τους απασχολούμενους ως μισθωτούς,
  3. θεσμοθέτηση ελάχιστης αμοιβής ανά ώρα στην οποία να περιλαμβάνεται και ο χρόνος αναμονής
  4. και τήρηση της εργατικής νομοθεσίας με την εξασφάλιση πλήρους κάλυψης -αποζημιώσεων για εργατικά ατυχήματα και για τους αυτοαπασχολούμενους (freelancers) οι οποίοι πολύ συχνά φοβούνται αποφεύγουν να προβούν σε δηλώσεις.

Ηχηρή ήταν και η κινητοποίηση των υγειονομικών, την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, με πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας κατά την 24ωρη πανελλαδική απεργία στα δημόσια νοσοκομεία. 

Αναλυτικά τα αιτήματα:

  1. Διπλασιασμός των απολαβών των νοσοκομειακών γιατρών: 20% αύξηση του βασικού μισθού και διπλασιασμός του ωρομισθίου της εφημερίας άμεσα για όλες τις βαθμίδες. Επαναφορά 13ου, 14ου μισθού και επιδόματος αδείας. Οι πρόσθετες (υπεράριθμες) εφημερίες να μη φορολογούνται. Χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
  2. Μαζικές μόνιμες προσλήψεις γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Ανοιχτή προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων μέχρι την κάλυψή τους. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ικανοποίηση των αιτημάτων της ΟΕΝΓΕ για τις άγονες και προβληματικές περιοχές.
  3. Αποκλειστική και επαρκής χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος υγείας. Δωρεάν υγεία για όλο τον λαό.
  4. Καμία υπέρβαση του 48ωρου. Καμία μετακίνηση γιατρού. Κανένας αγροτικός, κανένας ειδικευόμενος να μην εφημερεύει χωρίς την παρουσία ειδικευμένου γιατρού.

Πηγη : Ef .syn