Σε ανανέωση πιστοποιητικών χρήσης γεωργικών φαρμάκων υποχρεούνται οι αγρότες
Τα πρώτα πιστοποιητικά δόθηκαν το 2015 και συμπληρώνουν πενταετία φέτος, οπότε χρειάζονται...ανανέωση
Τα πρώτα πιστοποιητικά δόθηκαν το 2015 και συμπληρώνουν πενταετία φέτος, οπότε χρειάζονται... ανανέωση.
Νέα γραφειοκρατική ταλαιπωρία αλλά και κόστη περιμένουν χιλιάδες αγρότες που καλούνται σταδιακά και αρχής γενομένης από φέτος να ανανεώσουν τα πιστοποιητικά γνώσεων ορθολογικής φυτοπροστασίας, προκειμένου να μπορούν να αγοράσουν γεωργικά φάρμακα για τις εκμεταλλεύσεις τους, με βάση την ισχύουσα Νομοθεσία.
Τα πρώτα πιστοποιητικά χορηγήθηκαν το 2015 με το παράβολο στα 50 ευρώ, εξηγεί στον ΑγροΤύπο ο γεωπόνος Θανάσης Κούντριας, οπότε ήδη αρκετοί αγρότες, διαπιστώνουν ότι πρέπει να ανανεώσουν το πιστοποιητικό για να είναι νομότυποι και να μπορούν να αγοράζουν γεωργικά φάρμακα, μιας και συμπληρώνεται η πενταετία.
Υπενθυμίζεται ότι ακόμα και σήμερα μικρά κυρίως καταστήματα γεωργικών εφοδίων δεν εφαρμόζουν εν συνόλω την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ωστόσο τα μεγάλα καταστήματα την εφαρμόζουν και σε μεγάλο βαθμό οι αγρότες έχουν το πιστοποιητικό.
Για αχρείαστη διαδικασία κάνουν λόγο οι αγρότες
Ωστόσο, όπως προβλέπει η νομοθεσία, πρέπει μόλις συμπληρώσουν πενταετία, να ανανεώσουν το πιστοποιητικό, περνώντας από νέες εξετάσεις και πληρώνοντας φυσικά και το σχετικό αντίτιμο, που το 2015 ήταν 50 ευρώ.
Για το θέμα του πιστοποιητικού άρχισαν να ενημερώνουν σχετικά τους παραγωγούς και οι ΔΑΟΚ, όπως για παράδειγμα έκανε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Τρικάλων, κατόπιν του εγγράφου με αριθ. πρωτ. 2139/55846/19-02-2020 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων.
Στις τάξεις των αγροτών πάντως ήδη επικρατεί δυσφορία καθώς θα υποχρεωθούν να μπουν πάλι σε διαδικασία ανανέωσης και κόστη, για να πιστοποιήσουν γνώσεις, που ήδη έχουν, όπως χαρακτηριστικά, αναφέρουν, ενώ με την πανδημία του κορονοϊού σε εξέλιξη, δεν υπάρχει ενημέρωση για το πότε θα γίνουν εξετάσεις ενώ τα πιστοποιητικά λήγουν.
Πηγή - agrotypos.gr ( Μπίκας Αλέξανδρος )