Σε Αιγαίο και Κρήτη το Τουρκικό ελικοπτεροφόρο TCG Anadolu

12:32 μ.μ. - Πέμπτη, 9 Μαρτίου 2023
12:03 μ.μ. - Πέμ, 09/32/2023
Image: Σε Αιγαίο και Κρήτη το Τουρκικό ελικοπτεροφόρο TCG Anadolu

Στο Αιγαίο Πέλαγος και στην Κρήτη για να «στείλει μήνυμα στην Ελλάδα» αναμένεται να βρεθεί το επόμενο διάστημα ελικοπτεροφόρο αμφίβιων επιχειρήσεων TCG Anadolu, μετά την παράδοσή του στο τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό

Αυτό αναφέρει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, που πολλές φορές έως σήμερα έχει λειτουργήσει ως «λαγός» της τουρκικής κυβέρνησης, προβάλλοντας την είδηση της ένταξης του πλοίου στις επιχειρησιακές ανάγκες των τουρκικών Ε.Δ.

Φαίνεται πως, και λόγω της προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία, αρχίζει να καλλιεργείται και πάλι κλίμα κατά της Ελλάδας από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, παρά τα όσα ακολούθησαν μετά τους πρόσφατους φονικούς σεισμούς.

hxonews

Το TCG Anadolu αποτελεί το πρώτο αμφίβιο επιθετικό πλοίο πολλαπλών χρήσεων της Τουρκίας και χρειάστηκαν οκτώ χρόνια για την ολοκλήρωσή του. Ουσιαστικά παραδόθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό τον περασμένο Ιανουάριο, αφού προηγήθηκε μεγάλο μέρος δοκιμών στην θάλασσα. Σύμφωνα με την εφημερίδα θα ακολουθήσει η συναρμολόγηση και τοποθέτηση οπλικών, ηλεκτρονικών συστημάτων και των ραντάρ.

hxonews

Αρχικά το TCG Anadolu προορίζονταν να χρησιμοποιηθεί ως το πρώτο αεροπλανοφόρο της Τουρκίας, με τα F-35 που θα παραλάμβανε από τις ΗΠΑ. Μετά τον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα παραγωγής τους, κατέληξε σε… ελικοπεροφόρο, που θα φέρει πάνω του δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2, αποκλειστικά για χρήση στο συγκεκριμένο πλοίο.

hxonews

Θα είναι το μεγαλύτερο πλοίο του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, με το μήκος του να αγγίζει τα 230 μ. και το πλάτος του 32 μ, ενώ θα έχει τελική ταχύτητα 20,5 κόμβων και αυτονομία 9000 ναυτικών μιλίων όταν είναι πλήρως φορτωμένο.

Η Yeni Safak δημοσίευσε φωτογραφίες από άσκηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο CG Anadolu με ελικόπτερα AH-1W SUPER COBRA και SH-70 SEA HAWK να προσγειώνονται στο κατάστρωμά του.

ekriti.gr