Σε 155.000 παιδιά θα δοθούν κουπόνια πληρωμένων υπηρεσιών για βρεφονηπιακούς σταθμούς

3:05 μ.μ. - Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2019
03:07 μ.μ. - Τετ, 24/05/2019
Image: Σε 155.000 παιδιά θα δοθούν κουπόνια πληρωμένων υπηρεσιών για βρεφονηπιακούς σταθμούς

Σε 155.000 παιδιά θα δοθούν φέτος κουπόνια πληρωμένων υπηρεσιών (voucher) για τη φιλοξενία τους σε δημοτικούς ή ιδιωτικούς φορείς βρεφονηπιακούς σταθμούς

Σε 155.000 παιδιά θα δοθούν φέτος κουπόνια πληρωμένων υπηρεσιών (voucher) για τη φιλοξενία τους σε δημοτικούς ή ιδιωτικούς φορείς βρεφονηπιακούς σταθμούς, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής 2019 - 2020». Η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής των ωφελούμενων, με τις αιτήσεις να αφορούν φέτος 172.000 παιδιά. Η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ εκπλήρωσε την υπόσχεσή του» για τη δωρεάν πρόσβαση 155.000 παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς το 2019. Άφησε αιχμές για την πρόθεση της ΝΔ να ενισχύσει με επιπλέον επίδομα τις μητέρες που τεκνοποιούν πριν τα 30.
 
Σε 155.000 παιδιά θα δοθούν φέτος voucher, δηλαδή κουπόνια πληρωμένων υπηρεσιών, για τη φιλοξενία σε δημοτικούς ή ιδιωτικούς φορείς βρεφονηπιακούς σταθμούς, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής 2019 – 2020». Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο αντίστοιχος αριθμός που είχε δοθεί πέρυσι έφτανε τις 127.000
 
Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) που ολοκλήρωσε τη διαδικασία επιλογής των ωφελούμενων, οι αιτήσεις φέτος αφορούσαν 172.000 παιδιά έναντι 161.000 που είχαν υποβληθεί πέρυσι. Στον αριθμό αυτό, περιλαμβάνονται όλα τα παιδιά των οποίων οι οικογένειες διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας, όπως και όλες οι αιτήσεις παιδιών που αφορούν Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) – ΑΜΕΑ. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 270 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2019 – 2020, από 235 εκατομμύρια που ήταν πέρυσι, εκ των οποίων τα 60 είναι ευρωπαϊκοί και τα 210 εθνικοί πόροι.
 
«Ο ΣΥΡΙΖΑ τήρησε την υπόσχεσή του για δωρεάν πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς το 2019»
Σε δήλωσή της, η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Φωτίου, ανέφερε ότι «τα αποτελέσματα της Τρίτης για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς έδειξαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκπλήρωσε την υπόσχεσή του ότι όλα τα παιδιά θα έχουν δωρεάν πρόσβαση  μέσα στο 2019 σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Το 2015 παραλάβαμε μόνο 79.000 θέσεις για παιδιά με δωρεάν είσοδο, προϋπολογισμού 172 ε. Ευρώ, από τα οποία 160 από ΕΣΠΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε  δυνατότητα πρόσβασης  και στα παιδιά ανέργων και  φτωχών μητέρων, όπως και όλων των μεσαίων στρωμάτων με εισοδήματα μέχρι 27 -36 χιλ. Ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών».
 
Παράλληλα υποστήριξε ότι «χρηματοδοτήσαμε δήμους για την ίδρυση νέων θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, εκσυγχρονίσαμε το σύστημα και τη νομοθεσία και κυρίως  χρηματοδοτήσαμε το πρόγραμμα από όσα εξοικονομήσαμε με την έξοδο της  χώρας από τα μνημόνια. Φέτος, σε συνεργασία με τον τέως Υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, και το Υπουργείο Οικονομικών, δώσαμε συνολικά 270 εκ. Ευρώ, από τα οποία μόνο 60 εκ. από το ΕΣΠΑ, έτσι ώστε όλα τα παιδιά να έχουν δωρεάν θέση σε σταθμό. Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφτηκε στις 30/5/2019 και η πρόσκληση από την ΕΕΤΑΑ δημοσιεύτηκε στις 7/6/2019».
 
Εξαπέλυσε επίθεση προς τη ΝΔ υποστηρίζοντας ότι «ως αντιπολίτευση, αφού γελοιοποιήθηκε υποσχόμενη 180 ευρώ σε κάθε παιδί το μήνα για είσοδο σε βρεφονηπιακό, όταν το κράτος πλήρωνε ήδη 210 ευρώ  κατά  μέσο όρο, υποσχέθηκε στη συνέχεια προεκλογικά ότι όλα τα παιδιά θα έχουν είσοδο σε βρεφονηπιακούς,  γνωρίζοντας πολύ καλά  ότι αυτό το είχε εξασφαλίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μας κάνει εντύπωση η αφωνία των φιλικών προς τη ΝΔ ΜΜΕ γι αυτό το μεγάλο γεγονός , όταν επί τρία χρόνια τέτοια εποχή είχαμε πολυήμερη επικαιρότητα με οιμωγές κατά του ΣΥΡΙΖΑ».
 
Η Θ. Φωτίου στάθηκε στις πολιτικές που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ για το παιδί, επισημαίνοντας ότι τέτοιες πολιτικές, όπως  το επίδομα παιδιού, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα σχολικά γεύματα «συνολικής δαπάνης  1.4 δις  ήταν στοχευμένες στο  να αντιμετωπίσουν την παιδική φτώχεια, την ανισότητα και το δημογραφικό. Και αυτό γιατί ένα στα τέσσερα παιδιά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat,  βρισκόταν  σε κατάσταση φτώχειας το 2005, μέσα σε μία εποχή ευμάρειας, ενώ  με την κρίση τα νούμερα αυτά είχαν εκτιναχθεί.  Καταφέραμε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, να μειώσουμε, μέσα σε δυόμιση μόνο χρόνια τους δείκτες παιδικής φτώχειας στα προ κρίσης επίπεδα».
 
Παράλληλα χαρακτήρισε το δημογραφικό πρόβλημα «πολύ σύνθετο που απαιτεί μεγάλη σοβαρότητα και συνδυασμένες πολιτικές», προσθέτοντας ότι «από το 1993 οπότε και αποφασίστηκαν συγκεκριμένες δράσεις από τη Βουλή,  μέχρι το 2015 δεν είχε γίνει τίποτα». Τέλος συμβούλεψε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «να ενημερωθεί σχετικά και να αποφεύγει εξαγγελίες περί ενίσχυσης των μητέρων που τεκνοποιούν πριν τα 30, οι οποίες αποδεικνύουν άγνοια για τη σημερινή κατάσταση των γυναικών, τόσο ως προς τις συνθήκες του εργασιακού τους βίου, όσο και ως προς τις νέες μορφές νοικοκυριών (μονογονεϊκές οικογένειες, σύμφωνο συμβίωσης, αναδοχή και υιοθεσία)».
 
 
thepressproject.gr