«Σαρώνει» η Τuta absoluta - Τώρα βρίσκει… καταφύγιο στην πατάτα

10:40 π.μ. - Πέμπτη, 23 Μαΐου 2019
10:05 π.μ. - Πέμ, 23/40/2019
Image: «Σαρώνει» η Τuta absoluta - Τώρα βρίσκει… καταφύγιο στην πατάτα

Σε απόγνωση οι παραγωγοί

Στην καλλιέργεια της πατάτας, έχοντας ήδη προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στην ντομάτα της περιοχής του Τυμπακίου, έχει βρει τώρα “καταφύγιο” η Tuta absoluta, γνωστή και ως “πεταλούδα” που έχει οδηγήσει σε απόγνωση τον παραγωγικό κόσμο.
 
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου Βαγγέλης Τσιμπραγάκης αποκαλύπτει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ότι ήδη μεγάλες ποσότητες ντομάτας έχουν μείνει στα αζήτητα, με την κυβέρνηση να επιμένει ότι... «δεν υπάρχει φόρμουλα» για να εντάξει την καταπολέμηση της “πεταλούδας” στο πρόγραμμα “Κομφούζιο”, που έχει ωφελήσει άλλες καλλιέργειες της χώρας, συνδυάζοντας τον χημικό με βιολογικό τρόπο καταπολέμησης!
 
«Το καλό είναι ότι η Tuta absoluta όταν πάει στην πατάτα δεν κάνει ζημιά στον καρπό, αλλά διαβιώνει στα φύλλα. Σίγουρα, όμως, επηρεάζει σε κάποιο βαθμό και την πατάτα. Οι μεγάλες ζημιές βέβαια είναι στην ντομάτα. Γιατί η “πεταλούδα” μπορεί να βρίσκει καταφύγιο στην πατάτα, στα χόρτα κ.λπ., αλλά η αγαπημένη της τροφή είναι η ντομάτα. Και ειδικά η χοντρόκαρπη ντομάτα του θερμοκηπίου. Τα ντοματίνια επειδή έχουν μικρή φυλλική επιφάνεια δεν τα προτιμάει», σύμφωνα με όσα λέει στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου.
 
 
«Αυτή την εποχή όμως, λόγω του ότι βρισκόμαστε στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου, οι ντομάτες ξεπατώνονται. Και έτσι τα δισεκατομμύρια πληθυσμοί της Tuta absoluta ψάχνουν να βρουν “σπίτι” αλλού. Έτσι, πάνε και στην πατάτα. Στο μεταξύ, όσο περνούν τα χρόνια επιδεινώνεται η κατάσταση, γιατί οι πληθυσμοί της “πεταλούδας” αυξάνονται. Και από την άλλη το “Κομφούζιο” πρέπει να το ξεχάσουμε. Αντιλαμβάνεστε ότι, όταν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου έρχεται και μας λέει ότι είναι δύσκολο να ενταχθούμε στο πρόγραμμα αυτό, μετά μάλιστα από τρία χρόνια έντονων προσπαθειών, εμείς πια δεν μπορούμε να έχουμε καμία ελπίδα», λέει με προβληματισμό ο συνεταιριστής...
 
Στο μεταξύ, όπως επισημαίνει, «είναι γεγονός ότι λόγω της Tuta absoluta πολλοί παραγωγοί έχουν εγκαταλείψει την καλλιέργεια της ντομάτας. Κι ενώ φέτος η τιμή παραγωγού της ντομάτας είναι πολύ καλή, όσοι εξακολουθούν να καλλιεργούν το προϊόν δεν έχουν σημαντικό όφελος και φταίει το κόστος παραγωγής»...
 
Έρευνες για την καταπολέμησή της
 
Καταλήγοντας, ο κ. Τσιμπραγάκης αποκαλύπτει μια νέα προσπάθεια του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου, μέσω του Εργαστηρίου Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας του ΕΛΓΟ “Δήμητρα” και με έρευνες που είναι σε εξέλιξη από τον γνωστό επιστήμονα Μανόλη Ροδιτάκη και την ομάδα του, με στόχο να βρεθεί πρόγραμμα καταπολέμησης της Tuta absoluta μέσα από τον συνδυασμό χημικών και βιολογικών τρόπων καταπολέμησης.
 
«Προσπαθούμε να εντάξουμε στο μέτρο 16 ένα πρόγραμμα, που θα περιλαμβάνει αγροκτήματα θερμοκηπίου πειραματικά. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο πιστεύουμε ότι θα χρηματοδοτηθεί το επόμενο διάστημα. Είναι στην αξιολόγηση τώρα», καταλήγει ο συνεταιριστής.
 
 
neakriti.gr