
Η πρώην πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α Ιεράπετρας μίλησε για το ΚΔΑΠ ΑμεΑ, τις υποδομές στον Άγιο Ιωάννη, τη διαχείριση των υδάτων και την ανάγκη για διαφάνεια και σχεδιασμό
Στην πρωινή εκπομπή «Καλημέρα Λασίθι» του Ηχώ 99,8 φιλοξενήθηκε η κ. Μαρία Σακαδάκη, πρώην πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α Ιεράπετρας, η οποία σχολίασε με σαφήνεια και ένταση ζητήματα υποδομών, καθυστερήσεων και επείγουσας ανάγκης σχεδιασμού σε κρίσιμους τομείς του Δήμου.
ΚΔΑΠ ΑμεΑ Ιεράπετρας: «Ξέραμε τι έπρεπε να γίνει – χάθηκε χρόνος χωρίς λόγο»
Αναφερόμενη στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης και αδειοδότησης του νέου ΚΔΑΠ ΑμεΑ, η κ. Σακαδάκη τόνισε πως το "επιτέλους" που συνοδεύει την παράδοσή του είναι ενδεικτικό της μακράς ταλαιπωρίας, τόσο για τους ωφελούμενους όσο και για τις υπηρεσίες:
«Είμαστε χαρούμενοι, περήφανοι και δικαιωμένοι που επιτέλους έγινε η μετεγκατάσταση. Όμως ξέραμε τις εργασίες που χρειαζόταν το κτίριο. Ήταν απλές και θα μπορούσαν να γίνουν σε 1-2 μήνες – ακόμη και σε Σαββατοκύριακα ή διακοπές. Το θέμα ήταν καθαρά διαχειριστικό.»
Αναφέρθηκε επίσης σε έλλειψη πρόνοιας από τις υπηρεσίες, παρόλο που είχαν ενημερωθεί για τις απαραίτητες παρεμβάσεις, ενώ επαίνεσε τις τεχνικές υπηρεσίες για την τελική ολοκλήρωση. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη συμβολή του ειδικού οχήματος (βανάκι) για τη μεταφορά των ωφελούμενων:
«Ξεκινήσαμε με 18 ωφελούμενους και φτάσαμε στους 45. Το βανάκι βοήθησε οικογένειες που δεν μπορούσαν να φέρουν τα παιδιά τους. Ήταν όραμα, και έγινε πραγματικότητα.»
Άγιος Ιωάννης: «Ο δρόμος καταρρέει – δεν υπάρχει καμία απάντηση»
Σχετικά με την κατάσταση του οδικού δικτύου στον Άγιο Ιωάννη, η κ. Σακαδάκη περιέγραψε μια ανησυχητική εικόνα:
«Το ανατολικό κομμάτι του δρόμου υποχωρεί. Το καμπαναριό της εκκλησίας έχει ρωγμές. Το σπίτι μου έχει ζημιές. Έχουμε ενημερώσει τον δήμο εγγράφως, αλλά δεν έχουμε καμία απάντηση. Αν συνεχίσει έτσι, θα το πληρώσουμε πολύ πιο ακριβά στο μέλλον.»
Κάλεσε τον Δήμο ή την Περιφέρεια να αναλάβουν άμεση δράση, υπογραμμίζοντας την επικινδυνότητα της κατάστασης ενόψει της τουριστικής περιόδου.
Πλημμυρικά έργα στα Φέρμα: «Το νερό δεν έχει που να πάει – δεν πρέπει να καταλήγει όλο στη θάλασσα»
Η κ. Σακαδάκη μίλησε και για το έργο αποστράγγισης στην περιοχή των Φερμών, επισημαίνοντας ότι η ανάπτυξη έχει "μπλοκάρει" τις παλιές φυσικές εξόδους των νερών, με αποτέλεσμα πλημμυρικά φαινόμενα.
«Ο δρόμος είναι ψηλότερος από τις ιδιοκτησίες. Τα νερά οδηγούνται μπροστά στην εκκλησία και το νηπιαγωγείο. Η μελέτη που εκπονήθηκε προβλέπει νέο, μεγαλύτερο αγωγό, αλλά το έργο προχωράει με αργούς ρυθμούς.»
Εξέφρασε την απογοήτευσή της για την απουσία εναλλακτικών λύσεων συλλογής του νερού και προτάσεις για μικρά φράγματα, ώστε το νερό να μη χάνεται.
Λειψυδρία: «Δεν έχουμε ποτίσει ούτε τις ελιές – κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς νερό»
Το ζήτημα της λειψυδρίας χαρακτήρισε η ίδια ως το σοβαρότερο όλων:
«Δεν έχουμε ποτίσει τις ελιές, δεν έχουν ανοίξει ακόμα τα δίκτυα. Οι υδρονομείς τοποθετήθηκαν μόλις προχθές. Πληρώνονται για τέσσερις ώρες – πώς να ελέγξουν όλη την περιοχή;»
Τόνισε πως αν δεν διασφαλιστεί η άρδευση σύντομα, δεν θα υπάρχει ελαιοπαραγωγή τον χειμώνα, και ο κόσμος κινδυνεύει να μείνει χωρίς πόσιμο νερό, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.
«Ζητάμε ενημέρωση και σχεδιασμό – όχι πολιτική αντιπαράθεση»
Κλείνοντας, η κ. Σακαδάκη υπογράμμισε ότι προτεραιότητα είναι η συνεργασία και η διαφάνεια:
«Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από τη νέα δημοτική αρχή για το τι σχεδιάζεται για το χωριό. Δεν ζητάμε αντιπαράθεση. Ζητάμε υπευθυνότητα, συνεργασία και έναν ξεκάθαρο σχεδιασμό – γιατί τα προβλήματα δεν περιμένουν.»