Σ. Τσαγκαράκη: Αναβαθμίζονται τα Ειρηνοδικεία Ιεράπετρας και Σητείας

11:49 π.μ. - Παρασκευή, 10 Μαΐου 2024
11:05 π.μ. - Παρ, 10/49/2024
Image: Σ. Τσαγκαράκη: Αναβαθμίζονται τα Ειρηνοδικεία Ιεράπετρας και Σητείας

Η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου στον Ηχώ 99,8 για τον νέο δικαστικό χάρτη

Η κ. Σοφία Τσαγκαράκη, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου, μίλησε στον αέρα του Ηχώ 99,8 για την αναβάθμιση του Ειρηνοδικείου Ιεράπετρας αλλά και για τη συμμετοχή του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου σε πιλοτικό πρόγραμμα για τα νέα αναμορφωτικά μέτρα των ανηλίκων.

Υπήρχε η πληροφορία ότι σύμφωνα με τον νέο Δικαστικό Χάρτη τα Ειρηνοδικεία θα συγχωνεύονταν. Επιπλέον, η πρόταση της Παγκόσμιας Τράπεζας προέβλεπε κατάργηση των Ειρηνοδικείων, τα οποία τελικά καταργήθηκαν ως πρώτος βαθμός δικαιοδοσίας σε όλη την επικράτεια. Ωστόσο, προβλεπόταν η διατήρηση σε κάποιες περιοχές που υπήρχαν ειρηνοδικεία να δημιουργηθούν περιφερειακές έδρες μονομελούς πρωτοδικείου. Στην πρόταση της Παγκόσμιας Τράπεζας αυτό θα συνέβαινε στη Σητεία λόγω της χιλιομετρικής απόστασης από την Νεάπολη όπου και παραμένει η έδρα του Πρωτοδικείου. Με αρκετή προσπάθεια τόσο του Δικηγορικού Συλλόγου όσο και του Δήμου Ιεράπετρας αλλά και των βουλευτών κ. Σπυριδάκη και κ. Πλακιωτάκη καθώς και λόγω της μορφολογίας της περιφερειακής ενότητας Λασιθίου αναδείχθηκε η αναγκαιότητα της ύπαρξης δύο περιφερειακών εδρών. Το αποτέλεσμα είναι η αναβάθμιση του Ειρηνοδικείου Ιεράπετρας σε περιφερειακή έδρα μονομελούς πρωτοδικείου η οποία θα μπορεί να δικάζει υποθέσεις αξίας μέχρι 250.000 ευρώ την ώρα που η αρμοδιότητα του Ειρηνοδικείου ήταν μέχρι 20.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι πολιτικές υποθέσεις που δικάζονταν στην Νεάπολη θα δικάζονται πλέον στην Ιεράπετρα μειώνοντας τη ταλαιπωρία τόσο των πολιτών όσο και των επαγγελματιών. Το Ειρηνοδικείο μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτή την αλλαγή τόσο σε κτηριακό επίπεδο όσο και σε επίπεδο προσωπικού καθώς στατιστικά έχει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Λασιθίου είναι πολύ δραστήριος και είχε δημιουργήσει μία δράση με εικονικές δίκες στη οποία συμμετείχαν τρακόσιοι μαθητές οι οποίοι δεν ήταν απλά κοινό αλλά είχαν ενεργό ρόλο. Η συγκεκριμένη δράση δεν έχει γίνει πουθενά αλλού και αυτό τράβηξε το ενδιαφέρον του Υπουργείο Δικαιοσύνης το οποίο επέλεξε τον Δικηγορικό Σύλλογο Ιεράπετρας μαζί με αυτούς των Χανίων και της Καστοριάς να συμμετάσχει σε μία επιτροπή η οποία θα είναι ευρύτερη με Ευρωπαϊκή παρουσία στο πλαίσιο των νέων αναμορφωτικών μέτρων των ανηλίκων.