Σ. Παραγκαμιάν: Λύση στην κλιματική αλλαγή από τα μικρόβια εδάφους στην Κρήτη

12:22 μ.μ. - Δευτέρα, 27 Μαΐου 2024
12:05 μ.μ. - Δευ, 27/22/2024
Image: Σ. Παραγκαμιάν: Λύση στην κλιματική αλλαγή από τα μικρόβια εδάφους στην Κρήτη

Ο βιολόγος και υποψήφιος διδάκτωρ βιοπληροφορικής μίλησε για την έρευνά του στον Ηχώ 99,8

Με αφορμή την έρευνα που γίνεται στην Κρήτη σχετικά με το μικροβίωμα του εδάφους, και για την οποία απέσπασε το βραβείο Dawn Field, ο Σάββας Παραγκαμιάν, βιολόγος και υποψήφιος διδάκτωρ βιοπληροφορικής παραχώρησε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στον Ηχώ 99,8.

Στο εργαστήριο του κ. Σαρρή μαθαίνουν και συζητούν για το πως αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους αλλά και τι λειτουργίες επιτελούν τα μικρόβια. Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρότζεκτ του ΙΘΑΒΙΚ και σε συνεργασία με το εξωτερικό έχουν συλλέξει δείγματα από όλη την Κρήτη ώστε να μπορέσουν να αντιληφθούν τι συμβαίνει και τι υπάρχει στο έδαφος. Η πρώτη δειγματοληψία έγινε το 2015 και η δεύτερη το 2022 ώστε να εξετάσουν τις αλλαγές που έχουν συμβεί. Αυτό θα γίνει μέσω της αλληλούχησης των DNA των μικροβίων. Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να βρίσκονται σε ένα στάδιο όπου μπορούν να μελετήσουν το οικοσύστημα ως ένα σύνολο το οποίο συνδέεται μέσω των μικροβίων. Τα μικρόβια στο έδαφος έχουν πολύ σημαντικό ρόλο και από αυτά μπορούν να αντλήσουν και γνώσεις και ουσίες οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν την κοινωνία. Αυτό ονομάζεται γονιδιακό κεφάλαιο και είναι αυτό που περιέχει όλη την γονιδιακή πληροφορία και αυτό ακριβώς μελετάται σαν σύνολο στην μεγάλη κλίμακα της Κρήτης. Από αυτό μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες όχι μόνο για το έδαφος αλλά και για να βρουν περιβάλλοντα που έχουν την δυνατότητα να παράγουν κάποια αντιβιοτικά και άλλες ουσίες και στη συνέχεια να αντλήσουν και να χρησιμοποιήσουν αυτή την πληροφορία. Επιπλέον, μπορούν να εντοπίσουν συστήματα που έχουν υποστεί πιέσεις και βρίσκονται υπό απειλή. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν συλλέξει δείγματα τόσο από καλλιέργειες όσο και από το φυσικό περιβάλλον ώστε να βρουν τις διαφορές. Υπάρχει μεγάλη διαφορά σε περιοχές που έχουν διαφορετικού είδους καλλιέργειες στις οποίες το έδαφος φαίνεται να είναι πιο υγιές σε αντίθεση με το έδαφος των θερμοκηπίων όπου υπάρχει αρκετή επίδραση και επιρροή σε αυτό που ονομάζουμε μικροβίωμα του εδάφους κάτι που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί τα επόμενα χρόνια ώστε να επανέλθει η ισορροπία του εδάφους καθώς η γονιμότητά του οφείλεται στα μικρόβια.

Η Κρήτη έχει αρκετά πλεονεκτήματα για αυτή τη μελέτη και αποτελεί το ένα από τα δύο νησιά μοντέλα, με το δεύτερο να είναι ένα νησί της Γαλλικής Πολυνησίας στον Ειρηνικό Ωκεανό το οποίο είναι ηφαιστειογενές. Η Κρήτη μελετάται από την κλασική εποχή για την βιοποικιλότητά της και υπάρχει αρκετή γνώση πάνω στα οικοσυστήματά της κάτι που βοηθάει ιδιαίτερα στο να καταλάβουν οι επιστήμονες τι επηρεάζει τα μικρόβια.

Οι στόχοι μέσα από αυτή την μελέτη είναι πρώτον να εντοπιστούν περιοχές όπου μπορεί να υπάρχουν κάποια μικρόβια που θα δημιουργήσουν πρόβλημα, να είναι δηλαδή παθογόνα των φυτών ή και ανθρώπινα παθογόνα και πάνω σε αυτό έχουν εντοπίσει κάποιες περιοχές στην Κρήτη τις οποίες εξετάζουν. Επειδή τα μικρόβια ουσιαστικά ενοποιούν τα πάντα, έχει φτιαχτεί ένας νέος όρος τελευταία το “μία υγεία” ή “one self” που σημαίνει ότι για να είμαστε οι άνθρωποι υγιείς πρέπει και το περιβάλλον γύρω μας να είναι.

Ο δεύτερος στόχος είναι να εξετάσουν πως μπορεί να σταματήσει η ερημοποίηση μέσα από την αλλαγή του μικροβιώματος του εδάφους καθώς στην Κρήτη μαζί με την διάβρωση αποτελούν μείζονα προβλήματα. Και τέλος, να απαντηθούν βασικά ερωτήματα όπως το πως η αλληλεπίδραση των φυτών, των ανθρώπων και των μικροβίων επηρεάζει αυτό που ονομάζουμε βιογεωχημικό κύκλο. Μας εξήγησε τον όρο terraformation, πως μπορούμε δηλαδή να φτιάξουμε τις συνθήκες που είναι κατάλληλες για τον άνθρωπο. Αυτό μελετάται και για την επίζηση σε άλλους πλανήτες όπως στον Άρη. Όλοι αυτοί οι κύκλοι των στοιχείων και του νερού που συμβαίνουν στην Γη, να μπορούν να συμβαίνουν σε ένα οικοσύστημα και να μπορούμε να το αντιληφθούμε.

Τέλος, μας μίλησε για το βιβλίο που έγραψε το 2015 σε συνεργασία με το ΙΤΕ και τον πατέρα του, Καλούστ Παραγκαμιάν στο οποίο υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το φαράγγι του Χα.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Σάββας Παραγκαμιάν, γεννημένος το έτος 1992, είναι βιολόγος, πτυχιούχος του Βιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου της Κρήτης. Έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών του Εργαστηρίου Σύνθετων Συστημάτων και Δικτύων του Τμήματος Μαθηματικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης με εξειδίκευση στην Βιοπληροφορική και την Πληροφορική των Οικοσυστημάτων, εξωτερικός συνεργάτης του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, με έδρα το Ηράκλειο της Κρήτης, υπότροφος του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας. Είναι εκπαιδευτής καταρριχήσεων και μέλος – ερευνητής του Τμήματος Κρήτης της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρίας.

Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά.