Ρουμελιωτάκη:Θετικά τα μηνύματα από τη δοκιμαστική λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Βιο-Αποβλήτων

1:25 μ.μ. - Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2023
01:07 μ.μ. - Τετ, 19/25/2023
Image: Ρουμελιωτάκη:Θετικά τα μηνύματα από τη  δοκιμαστική λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Βιο-Αποβλήτων

Συμμετέχουν ξενοδοχεία και καταστήματα εστίασης- Έχουν ήδη συγκεντρωθεί 3,5 τόνοι οργανικών υπολειμμάτων

Από τις αρχές του Ιουλίου έχει ξεκινήσει στον Δήμο Ιεράπετρας η δοκιμαστική περίοδος της Μονάδας Επεξεργασίας Βιο-Αποβλήτων ( ΜΕΒΑ) προϋπολογισμού 2.775.159,93€ με τη συμμετοχή αρκετών ξενοδοχείων της περιοχής και καταστημάτων εστίασης.

hxonews

Επιπλέον έχουν διανεμηθεί καφέ κάδοι , ενημερωτικά φυλλάδια και έχει γίνει κατ ιδίαν ενημέρωση με όλους τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα το οποίο αργότερα θα διευρυνθεί με τη συμμετοχή όλων των δημοτών. Η αντιδήμαρχος κα Μαρία Ρουμελιωτάκη μίλησε στον Ηχώ 99,8 για το όλο εγχείρημα, τα οφέλη και τις προοπτικές και πρόσθεσε ότι το εγχείρημα ξεκίνησε με 500 κιλά οργανικών υπολειμμάτων και πλέον έχουν φτάσει και ξεπεράσει τους 3,5 τόνους.

Τα πρώτα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά και όταν το εγχείρημα αναπτυχθεί πλήρως θα υπάρχει μεγάλη εξοικονόμηση από τα σκουπιδοταξίδια και το υψηλό τους κόστος.   

Το δελτίο τύπου του Δήμου

ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΉ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΒΙΟΑΠΟΒΛΗΤΩΝ  (ΜΕΒΑ) ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Ο Δήμος Ιεράπετρας αποδεικνύει για μια ακόμα φορά τη φιλοπεριβαλλοντική του πολιτική. Με τη δημιουργία και ολοκλήρωση της Μονάδας Επεξεργασίας Βιο-Αποβλήτων  (  ΜΕΒΑ) προυπολογισμού 2.775.159,93€ μπαίνουμε σε μια νέα εποχή για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο μας.  

Έχει ξεκινήσει από τις αρχές του Ιουλίου η δοκιμαστική περίοδος της Μονάδας με τη συμμετοχή αρκετών Ξενοδοχείων της περιοχής μας και καταστημάτων εστίασης... Έχουν διανεμηθεί καφέ κάδοι , ενημερωτικά φυλλάδια και έχει γίνει κατ ιδίαν ενημέρωση με όλους τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα. Μαζί με τα οργανικά που θα μεταφέρονται στη μονάδα θα μεταφέρονται και κλαδέματα είτε δημοτικά είτε ιδιωτικά.

Τι ρίχνουμε στον καφέ κάδο;

  1. Υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών
  2. Υπολείμματα καφέ και τσάι (και τα φίλτρα τους)
  3. Φρούτα και λαχανικά (και τις φλούδες και τα κοτσάνια τους)
  4. Ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι και όσπρια
  5. Τσόφλια αυγών
  6. Γαλακτοκομικά όπως τυρί, κρέμες και γιαούρτι
  7. Λίγα φύλλα

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συμμετέχοντες στη δοκιμαστική περίοδο και ευελπιστούμε να ξεκινήσει άμεσα η κανονική λειτουργία της μονάδας με τη συμμετοχή όχι μόνο των επιχειρήσεων αλλά και όλων των Δημοτών.

Επίσης σας καλούμε ακόμη μια φορά να προμηθευτείτε δωρεάν τον οικογενειακό κάδο κομποστοποίησης , ο οποίος θα μας προετοιμάσει για τη χρήση του καφέ κάδου.

Στο επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν διάφορες δράσεις – ενημερώσεις από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος και Καθαριότητας με θέμα τι τοποθετούμε στον καφέ κάδο και τα οφέλη της κομποστοποίησης.

Κλειδί για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος είναι η Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ)   Λέγοντας Διαλογή στην Πηγή, ουσιαστικά εννοούμε η διαλογή να γίνεται σωστά και τα οργανικά που μπαίνουν στους καφέ κάδους να είναι μόνο αυτά που επιτρέπεται να τοποθετηθούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα  το παραγόμενο προϊόν (κομπόστ) να  αποκτά ακόμα καλύτερη αξία. Το κομπόστ που θα  παράγεται από τα προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα του Δήμου Ιεράπετρας θα είναι ένα εδαφοβελτιωτικό υλικό υψηλής ποιότητας κατάλληλο για επαγγελματική και οικιακή χρήση. Θα είναι πιστοποιημένο για εφαρμογή σε βιολογικές καλλιέργειες, καθώς και ενδεικτικά σε αμπέλια, υπαίθριες και θερμοκηπιακές καλλιέργειες, δενδρώδεις καλλιέργειες κ.α.

Η Αρμόδια Αντιδήμαρχος

Μαρία Ρουμελιωτάκη