Ρουμελιωτάκη: «Να δοθεί άμεση λύση από τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες για την περιβαλλοντική ρύπανση στον Αλμυρό Ποταμό»

12:00 μ.μ. - Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2022
12:02 μ.μ. - Τετ, 16/00/2022
Image: Ρουμελιωτάκη: «Να δοθεί άμεση λύση από τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες για την περιβαλλοντική ρύπανση στον Αλμυρό Ποταμό»

Οι αρμοδιότητές μας στο συγκεκριμένο θέμα είναι περιορισμένες και περιλαμβάνουν μόνο την επισήμανση του προβλήματος και την ενημέρωση των αρμόδιων Υπηρεσιών, κάτι που ως Υπηρεσία Περιβάλλοντος & Καθαριότητας πράξαμε από την πρώτη στιγμή

Αναφορικά με το θέμα που δημιουργείται με την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου, στο ρέμα του αλμυρού ποταμού στην Ιεράπετρα με τα μαύρα «ζουμιά» που ρέουν εντός αυτού από το ύψος της Μονάδας Επεξεργασίας Ελαιοπυρήνα στη θέση Πλατειά Όψη, θέλουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες ότι δυστυχώς οι αρμοδιότητές μας στο συγκεκριμένο θέμα είναι περιορισμένες και περιλαμβάνουν μόνο την επισήμανση του προβλήματος και την ενημέρωση των αρμόδιων Υπηρεσιών, κάτι που ως Υπηρεσία Περιβάλλοντος & Καθαριότητας πράξαμε από την πρώτη στιγμή.

Οι ενέργειες που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα βάσει των αρμοδιοτήτων μας ως Υπηρεσία και σε συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία είναι η άμεση και έγγραφη ενημέρωση όλων των Αρμοδίων Υπηρεσιών τόσο της Π.Ε. Λασιθίου όσο των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης, καθώς και Υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, οι οποίες έχουν και την ευθύνη έκδοσης αδειών λειτουργίας τέτοιου είδους Μονάδων.

Το τελευταίο έγγραφο που έφυγε από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Δήμου Ιεράπετρας είναι το 1272/10-2-2022 το οποίο απευθύνεται στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης, υπόψη του Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος κ. Νίκου Ξυλούρη, με κοινοποίηση στο γραφείο του Περιφερειάρχη κ. Σταύρου Αρναουτάκη, στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη της ΠΕ Λασιθίου κ. Γουλιδάκη, στη Διεύθυνση Ανάπτυξης ΠΕ Λασιθίου, στο Τμήμα Περ/ντος & Υδρ/μίας της ΠΕ Λασιθίου και στο Τμήμα Περ/κής Υγιεινής & Υγ/κού Ελέγχου της ΠΕ Λασιθίου, με αφορμή την αυτοψία που έγινε την Τετάρτη 9/2/2022 τόσο από υπάλληλο της Υπηρεσίας μας όσο και από τη Δημοτική Αστυνομία σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα Ιεράπετρας, όπου διαπιστώθηκε συνεχής ροή υδάτων χρώματος καφέ σκούρου με οσμή ελαϊκού οξέος προερχόμενα από υπέργεια χωμάτινη δεξαμενή του πυρηνελαιουργείου στη θέση Πλατιά Όψη, όπως αναφέρεται και στην καταγγελία που μας κοινοποιήθηκε από το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας .

Κινούμαστε πάντα στο πλαίσιο της νομιμότητας και των αρμοδιοτήτων μας και είμαστε κοντά στα προβλήματα που απασχολούν τους Δημότες επιζητώντας άμεσες λύσεις.

Έχουμε ζητήσει επανειλημμένως από τις Αρμόδιες Υπηρεσίες να επιληφθούν του θέματος λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης για λόγους υγείας και υποβάθμισης του περιβάλλοντος.

Να δοθεί άμεσα λύση ούτως ώστε να σταματήσει η μεγάλη αυτή περιβαλλοντική ρύπανση που δημιουργείται τόσο στην ατμόσφαιρα με τις άσχημες οσμές όσο και στα θαλάσσια ύδατα της περιοχής όπου εκβάλει ο Αλμυρός ποταμός.

Η αρμόδια Αντιδήμαρχος

Μαρία Ρουμελιωτάκη