Ροδιτάκης: Το καλό και το κακό σενάριο για το έντομο Spodoptera frugiperda στις καλλιέργειες
Ο εντομολόγος και πρόεδρος του τμήματος Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ στον Ηχώ 99,8
Η εμφάνιση του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Spodoptera frugiperda στις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου αποτέλεσε αντικείμενο τηλεδιάσκεψης που συγκάλεσε τις προηγούμενες ημέρες η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, Πρωτογενή Τομέα, Ειρήνη Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη. Έχοντας ως γνώμονα την ενημέρωση, τον έγκαιρο σχεδιασμό και τον απαραίτητο συντονισμό ενεργειών λόγω της εμφάνισης του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Spodoptera frugiperda στο νησί, κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, συζητήθηκαν οι ενέργειες που έχουν πραγματοποιθεί μέχρι σήμερα, οι απαιτήσεις της Κοινοτικής νομοθεσίας, το μέγεθος των προβλημάτων που αναμένεται να δημιουργήσει η παρουσία του εντόμου στην παραγωγή και στη διακίνηση συγκεκριμένων κηπευτικών, η μεγάλη υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών καθώς και οι ενέργειες που απαιτείται να πραγματοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα για την πρόληψη εγκατάστασης και διασποράς του.
Μεταξύ άλλων συμμετείχε ο εντομολόγος -καθηγητής του ΕΛΜΕΠΑ, πρόεδρος του τμήματος Γεωπονίας κ. Μανόλης Ροδιτάκης ο οποίος μίλησε στον Ηχώ 99,8 λέγοντας καταρχάς οτι απαιτείται μεν προσοχή, δεν χρειάζεται όμως να κινδυνολογούμε. Υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο πάνω στο οποίο έχουν σκύψει όλες οι υπηρεσίες και έχουν συντονιστεί για τις επόμενες ενέργειες και εαν προκύψει κάτι πιο συγκεκριμένο θα γίνουν ανακοινώσεις. Υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία και θα πρέπει η χώρα μας να συντονιστεί σε αυτή. Πέρα από αυτό 'όμως υπάρχει και το τεχνικό κομμάτι. Πρέπει να δούμε αν και κατά πόσο ο εχθρός μπορεί να προκαλέσει άμεσα, οικονομικά και τεχνικά θέματα στους παραγωγούς. Μεμονωμένες καταστροφές υπάρχουν πχ σε καλαμπόκι. Όμως τέτοιες εκτεταμένες καλλιέργειες δεν είναι βάση για την Κρήτη όπου έχουμε κυρίως θερμοκηπιακές καλλιέργειες κηπευτικών και άλλες. Τα προϊόντα μας δεν φαίνεται να είναι στις προτεραιότητες προτίμησης του συγκεκριμένου εντόμου. Φαίνεται να υπάρχει και να δημιουργεί μεμονωμένα περιστατικά. Αυτό είναι ένα καλό σενάριο. Δεν ξέρουμε όμως πως θα εξελιχθεί. Περιμένουμε να το δούμε. Ο παραγωγός θα πρέπει να προβληματιστεί αν δει, φαγώματα σε φύλλα ή καρπούς όπου δημιουργεί στοές. Οι τρόποι αντιμετώπισης της tuta absoluta στην τομάτα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια να δούμε την εμφάνιση του εντόμου σε αυτό το προϊόν, χωρίς να αποκλείεται. Να σημειωθεί δε οτι το Spodoptera frugiperda τρώει πάνω από 300 είδη φυτών.Μένει λοιπόν να δούμε πως θα εξελιχθεί, είπε μεταξύ άλλων.
Ακούστε εδώ τον κ. Ροδιτάκη ο οποίος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αναφέρθηκε στο Εντομολογικό συνέδριο που έγινε τις προηγούμενες ημέρες με 900 συνέδρους από 60 χώρες αναπτύχθηκαν πολλά θέματα όπως κλιματική αλλαγή, έντομα, νέοι εχθρού, φυτοπροστασία κλπ. Για να δώσει στη συνέχεια χρήσιμες συμβουλές προς τους παραγωγούς αναφορικά με το τι πρέπει να προσέξουν στις καλλιέργειες τους ειδικά αυτές τις ημέρες που επικρατούν υψηλά ποσοστά υγρασίας και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες ώστε να αποφύγουν την ανάπτυξη μυκήτων.
*εικόνες καταστροφής από υπαίθρια καλλιέργεια καλαμποκιού στην Παχειά Άμμο