Ροβυθάκης: Τα αρχαιολογικά ευρήματα της Ιεράπετρας πρέπει να βρουν τη θέση που τους αξίζει

12:04 μ.μ. - Τρίτη, 9 Αυγούστου 2022
12:08 μ.μ. - Τρί, 09/04/2022
Image: Ροβυθάκης: Τα αρχαιολογικά ευρήματα της Ιεράπετρας πρέπει να βρουν τη θέση που τους  αξίζει

Πρόταση του Συλλόγου «Ιεράπυτνα» για ανέγερση κτιρίου στο δημοτικό οικόπεδο της οδού Κύπρου

Στον απόηχο της επίσκεψης της Υπουργού Πολιτισμού κας Μενδώνη στην Ιεράπετρα ο πρόεδρος του Συλλόγου Ανάδειξης Αρχαιοτήτων Ιστορίας και Πολιτισμού « Ιεραπυτνα» κ. Γιάννης Ροβυθάκης μίλησε στον Ηχώ 99,8 τονίζοντας την αναγκαιότητα να τρέξουν οι ενέργειες εκείνες ώστε η Ιεράπετρα να αποκτήσει ένα σύγχρονο κτίριο στέγασης της αρχαιολογικής συλλογής. Επισημαίνοντας ότι τα αρχαιολογικά ευρήματα της Ιεράπετρας είναι διάσπαρτα, είναι σε αποθήκες και θα πρέπει επιτέλους να βρουν τη θέση που τους αξίζει και να μπορούν κάτοικοι και επισκέπτες να τα θαυμάζουν γνωρίζοντας παράλληλα τη μακραίωνη ιστορία του τόπου μας.

Όπως είπε ο κ. Ροβυθάκης σύμφωνα με τις δηλώσεις της Υπουργού στο απαλλοτριωμένο από το Υπουργείο οικόπεδο, δεν μπορεί να κατασκευαστεί κτίριο. Έτσι η πρόταση αυτή που είχε κατατεθεί και από τον Σύλλογο απορρίπτεται. Επίσης ως Σύλλογος θεωρούν ότι το υφιστάμενο υπό ανακατασκευή κτίριο της αρχαιολογικής συλλογής δεν ενδείκνυται και λόγω στατικότητας και λόγω της υγρασίας καθώς ενέχουν κίνδυνοι για την ασφάλεια των ευρημάτων. Μια παλαιότερη πρόταση για αγορά κτιρίου δίπλα στην αρχαιολογική συλλογή φαίνεται πως δεν είναι η κατάλληλη γιατί και αυτό το κτίριο είναι παλιό. Επομένως αυτό που πρέπει και χρειάζεται η Ιεράπετρα για να γίνει είναι να βρεθεί ένα δημοτικό ακίνητο και να εξευρεθούν πόροι για ανέγερση νέου κτιρίου. Στην οδό Κύπρου υπάρχει δημοτικό οικόπεδο και λειτουργεί τώρα ως χώρος στάθμευσης. Το συγκεκριμένο οικόπεδο είναι πολύ κοντά στον αστικό ιστό αλλά και σε σημεία με αρχαιολογικό ενδιαφέρον, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για αυτό τον σκοπό, τόνισε ο κ Ροβυθάκης.

Σημείωσε ότι θα πρέπει από πλευράς Δήμου να τρέξουν οι διαδικασίες ώστε να μην χαθούν κονδύλια που δίνονται για αυτό τον σκοπό.

Ακούστε εδώ αναλυτικά τον κ. Ροβυθάκη