Rijk Zwaan Hellas: Η λύση για την καστανή ρυτίδωση είναι η υψηλή αντοχή των νέων υβριδίων τομάτας της εταιρείας μας

3:59 μ.μ. - Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου 2024
03:12 μ.μ. - Παρ, 06/59/2024
Image: Rijk Zwaan Hellas: Η λύση για την καστανή ρυτίδωση είναι η υψηλή αντοχή των νέων υβριδίων τομάτας της εταιρείας μας

Δείτε το νέο υβρίδιο στον πειραματικό σταθμό της εταιρείας

Για νέα υβρίδια ντομάτας με υψηλή αντοχή στην ίωση της καστανής ρυτίδωσης μίλησαν στην εκπομπή «Ιεραπετρίτικη Γη» οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι της Rijk Zwaan Hellas κύριοι Χρήστος Λάβδας και Διαμαντής Τσιατούρας.

Η εξάπλωση του ιού της καστανής ρυτίδωσης ξεκίνησε το 2014, ανέφερε ο κος Τσιατούρας ξεκινώντας την συζήτηση. Σαν Rijk Zwaan καθυστέρησαν να μιλήσουν για καινούρια υβρίδια θέτοντας ως προτεραιότητα το ότι δεν θα έφερναν ποτέ στην αγορά υβρίδια με ενδιάμεση αντοχή, την γνωστή IR(intermediate resistance). Αυτή η απόφαση πάρθηκε από τον τομέα της καλλιέργειας ντομάτας της εταιρείας και του υπευθύνου της αν και γνώριζαν ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη καθυστέρηση. Αυτό συμβαίνει γιατί η ανθεκτικότητα είναι διαφορετικής μορφής καθώς αφορά ουσιαστικά δύο γονίδια τα οποία δίνουν αυτή την υψηλή αντοχή. Επίσης, όλο αυτό έχει αντίκρισμα όσον αφορά την βελτίωση στο πρόγραμμα της ντομάτας. Αν και θα μπορούσαν λοιπόν να έχουν νωρίτερα μία ενδιάμεση κατάσταση και να παρουσιάσουν κάποια υβρίδια, προτίμησαν να το κάνουν σήμερα όπου είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν ότι έχουν υβρίδια με υψηλή αντοχή στην ίωση της καστανής ρυτίδωσης για όλα τα είδη ντομάτας.

Η διαφορά ανάμεσα στην ενδιάμεση αντοχή ή ανοχή και στην υψηλή αντοχή

Σε αυτό το σημείο, ο κος Τσιατούρας εξήγησε την διαφορά ανάμεσα στην ενδιάμεση αντοχή ή ανοχή και στην υψηλή αντοχή. Όπως είπε, ενδιάμεση αντοχή ή ανοχή σημαίνει ότι μέσα από κάποιες συνθήκες στρες οι οποίες παρατηρούνται πολύ συχνά στα θερμοκήπια, βλέπουμε ότι έχουμε μεγαλύτερη μετάδοση και προσβολή από τον ιό εφόσον έχουμε το μόλυσμα. Με την υψηλή αντοχή δεν έχουμε αυτό το ρίσκο και έτσι μπορούμε να ξεκινήσουμε την καλλιέργεια νωρίτερα ή να την παρατείνουμε ακόμα και εάν υπάρχουν υψηλότερες θερμοκρασίες, χωρίς να έχουμε συμπτώματα ούτε στο φυτό ούτε στον καρπό.

Ο κος Λάβδας πρόσθεσε ότι στον Πειραματικό Σταθμό της εταιρείας, εδώ και δύο χρόνια δοκιμάζουν υβρίδια ντομάτας όλων των μεγεθών από cherry, βελανίδι, τσαμπάτη, οβάλ και μεγαλόκαρπες με αντοχή στην ίωση και ζητάνε πάντα από τους παραγωγούς να επισκεφθούν τον σταθμό και να τις δουν. Ήδη υπάρχουν εμπορικά υβρίδια από όλες αυτές τις ντομάτες τα οποία έχουν φυτευτεί σε κάποιες μονάδες στην υπόλοιπη Ελλάδα σε μεγαλόκαρπη. Ο κος Λάβδας τόνισε την σημασία του να επισκέπτονται οι παραγωγοί τον Πειραματικό σταθμό ώστε να βλέπουν τι χρειάζεται ο κάθε ένας ξεχωριστά καθώς θεωρεί ότι η δουλειά που έχει κάνει η Rijk Zwaan είναι πολύ σοβαρή και ο πειραματικός σταθμός έχει βοηθήσει ιδιαίτερα σε αυτό τον τομέα. Πέρα από τα ήδη εμπορικά υβρίδια υπάρχουν αρκετά ακόμα στον Πειραματικό Σταθμό, όλα με αντοχή στην ίωση της καστανής ρυτίδωσης, τα οποία μπαίνουν τώρα σε παραγωγή ή θα μπουν τους επόμενους μήνες από τα οποία επίσης θα επιλέξουν κάποια. Συνεπώς, την επόμενη καλλιεργητική περίοδο θα έχουμε υβρίδιο ντομάτας με αντοχή στην καστανή ρυτίδωση.

Η σημασία της σποροπαραγωγής

Όσον αφορά στην σποροπαραγωγή, ο κος Τσιατούρας είπε ότι έχει να κάνει με το που και με ποιον τρόπο θέλει να την κάνει η κάθε εταιρεία κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο αποτελεί μεγάλο ρίσκο. Σαν Rijk Zwaan η επιλογή για τη ντομάτα και κάποια άλλα προϊόντα που έχουν πολύ μεγάλη αξία τόσο για τον παραγωγό όσο και για την ίδια την εταιρεία η σποροπαραγωγή γίνεται μόνο σε θερμοκήπιο υψηλής τεχνολογίας. Αφού γίνει η σποροπαραγωγή, όλοι οι σπόροι επιστρέφουν στο κέντρο, που για αυτούς είναι η Ολλανδία, όπου γίνονται όλα τα απαραίτητα τεστ και οι παρτίδες που έχουν έστω και ελάχιστες πιθανότητες να παρουσιάσουν πρόβλημα, δεν δίνονται στην αγορά. Αυτό έχει να κάνει με τα στάνταρ που ακολουθεί η κάθε εταιρεία γι’ αυτό και ο παραγωγός θα πρέπει με τα χρόνια να δει ποιον θεωρεί πραγματικά αξιόπιστο και για ποιόν υπάρχει μεγαλύτερο ρίσκο.

Υψηλή αντοχή και εμπορικά χαρακτηριστικά

Σε ερώτηση της κα Τσαγκαράκη για το τι έχει χαθεί από τα άλλα εμπορικά χαρακτηριστικά σε αυτά τα υβρίδια με υψηλή αντοχή, ο κος Τσιατούρας απάντησε ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν χάνουμε κάποιο από τα χαρακτηριστικά που κάνουν το προϊόν εμπορικό. Εξήγησε, ότι τα πρώτα χρόνια είχαμε λιγότερη παραγωγή γιατί είχαμε και μικρότερα μεγέθη. Το δεύτερο κομμάτι που έπρεπε να βελτιώσουν ήταν η γεύση αλλά και το να έχουν σταθερή ποιότητα στον καρπό. Επίσης, καλλιεργητικά προσπάθησαν να βρουν ένα υβρίδιο το οποίο θα είναι κοντά στα στάνταρ που έχει συνηθίσει ο παραγωγός. Στον Πειραματικό σταθμό της εταιρείας όλα τα καινούρια υβρίδια συγκρίνονται και με όλα τα ήδη υπάρχοντα εμπορικά υβρίδια ντομάτας, εξήγησε ο κος Λάβδας και συνεχίζουν με αυτά που δίνουν τα χαρακτηριστικά που θέλει ο παραγωγός, ο καταναλωτής και η αγορά γενικότερα. Τόνισε ότι για την εταιρεία, η γεύση σε όλα τα ήδη της ντομάτας έχει πολύ μεγάλη σημασία.

Ιικό φορτίο θερμοκηπίου και υψηλή αντοχή

Σχετικά με το εάν το φορτίο που υπάρχει στο θερμοκήπιο επηρεάζει την αντοχή, ο κος Τσιατούρας  μας ενημέρωσε ότι σε πρώτη φάση όπου έχουν δώσει δοκιμαστικά σε παραγωγούς με υψηλό ιικό φορτίο, τα αποτελέσματα είναι άριστα. Επομένως, εάν και ο ίδιος ο παραγωγός είναι ικανοποιημένος, το επόμενο βήμα είναι να πάει σε υβρίδιο με υψηλή αντοχή γιατί έτσι έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να μην φέρει ιικό φορτίο από μία ευπαθή ποικιλία καθώς ο ιός παραμένει.

Ο κος Λάβδας μας ενημέρωσε ότι τα υβρίδια στα οποία αναφερόμαστε υπάρχουν έστω και σε μικρή κλίμακα σε θερμοκήπια παραγωγών και ακουμπάνε σε ιωμένα φυτά χωρίς να εμφανίσουν κανένα σύμπτωμα ούτε στο φύλλο ούτε στον καρπό. Ο ιός μπαίνει μέσα τους αλλά δεν έχουμε συμπτώματα της ίωσης.

Στο Μεξικό, θερμοκήπια με μεγάλους χώρους και έκταση που είχαν μεγάλο πρόβλημα, δοκίμασαν όλες τις εταιρείες και έτσι είχαν αμφιβολίες και για την Rijk Zwaan. Πλέον, είδαν ότι βάζοντας υβρίδια Rijk Zwaan σε μεγάλη έκταση, δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Σαν εταιρεία δεν βιάστηκαν αλλά προσπάθησαν να βρουν κάτι που θα προστατεύει πραγματικά και αυτή τη στιγμή έχουν δύο γονίδια που δουλεύουν συνδυαστικά για να δώσουν αυτή τη αντοχή, ανέφερε ο κος Λάβδας. Υπάρχει και άλλης μορφής ανθεκτικότητα, πρόσθεσε ο κος Τσιατούρας αλλά υπό κάποιες συνθήκες, όπως η υψηλή θερμοκρασία, σπάει. Αντίθετα, με την ανθεκτικότητα των υβριδίων της Rijk Zwaan ακόμα και με πολύ υψηλό φορτίο δεν θα δούμε συμπτώματα στο φυτό και στον καρπό. Ακόμα και σε ιωμένα χωράφια τα νέα υβρίδια μας υπόσχονται υψηλή ανοχή χωρίς να χάνει ο καρπός τα υπόλοιπα απαραίτητα χαρακτηριστικά που τον κάνουν εμπορεύσιμο.

Αυτή η διαδικασία συνεχίζει να τρέχει, είπε ο κος Λάβδας και τα υβρίδια αναμένεται να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο γι’ αυτό και ζητούν την επισκεψιμότητα που πρέπει να έχει ο Πειραματικός Σταθμός ώστε να μπορέσουν μαζί με τους παραγωγούς να λύσουν τα προβλήματα καθώς πλέον, ήρθε η στιγμή να έχουμε την επιλογή της αντοχής, πρόσθεσε ο κος Τσιατούρας και τόνισε ότι σαν εταιρεία συνεχίζουν με μεγαλύτερη ένταση ώστε να μπορέσουν να δώσουν λύσεις και επιλογές.

Πώς να επιλέξει υβρίδιο ο παραγωγός

Αυτό που θα πρέπει να έχει ως γνώμονα ο παραγωγός στην επιλογή υβριδίου, είναι η ιστορία της κάθε εταιρείας και το πόσο αξιόπιστη είναι αυτή η εταιρία στη αγορά.  Ο παραγωγός θα πρέπει να ξέρει πάντα ποιους εμπιστεύεται και εάν δεν μπορεί να εμπιστευτεί μπορεί να πάρει χίλια φυτά, να τα βάλει στο ιωμένο χωράφι του και να δει ο ίδιος την αξιοπιστία. Η κάθε καλλιέργεια είναι ξεχωριστή και χρειάζεται μεγάλη προσοχή γι’ αυτό και ο κος Λάβδας συμβούλεψε τους παραγωγούς να μάθουν να ακούν και να συμβουλεύονται αυτούς που πρέπει.

 Κλείνοντας, μας ενημέρωσαν ότι με ένα τηλέφωνο στην εταιρεία οι παραγωγοί μπορούν να κλείσουν ραντεβού και να επισκεφθούν τον Πειραματικό Σταθμό της Rijk Zwaan όπου μπορούν να δουν όλα τα νέα υβρίδια με αντοχή στην καστανή ρυτίδωση. 

-

* Ρεπορτάζ: Μαρία Τσαγκαράκη

* Κείμενο - Επιμέλεια: Ελένη Ζαχαράκη

* Τεχνική επιμέλεια - Υποστήριξη: Κατερίνα Κοντού

- Ακολουθήστε μας στο facebook

- Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube