Μετά από 4 χρόνια ολοκληρώθηκε το έργο που υλοποιείται από το ΜΑΙΧ σε συνεργασία με τη Δ/νση Δασών Χανίων, και αφορά την μακροχρόνια παρακολούθηση αυτοφυών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών (ΑΦΦ) στο νομό Χανίων και αξιολόγησης των φυσικών πληθυσμών τους.
Το έργο επικεντρώνεται σε τέσσερα αυτοφυή ΑΦΦ, ρίγανη, φασκόμηλο ,μαλοτήρα και κρητική μαντζουράνα με στόχο το σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός συστήματος διαχείρισης της συλλογής από άγριους πληθυσμούς αλλά και της καλλιέργειας τους, που θα βασίζεται στη συστηματική καταγραφή, αξιολόγηση και παρακολούθηση των φυσικών πληθυσμών.
Για τον σκοπό αυτό στήθηκε ένα δίκτυο παρακολούθησης σε συγκεκριμένες θέσεις που σε τακτά χρονικά διαστήματα θα καταγράφεται η πυκνότητα των πληθυσμών και η κατάσταση των παραπάνω τεσσάρων ειδών.
Όπως ανέφερε η Διευθύντρια Δ/νσης Δασών Χανίων, Σκλαβάκη Πολύμνια, "μέσα από αυτό το έργο συνδέσαμε την έρευνα με την εφαρμογή, επιλέχθηκε ένα μοντέλο βάση του οποίου γίνεται η παρακολούθηση των αυτοφυών πληθυσμών ώστε και οι πληθυσμοί να είναι σε καλή κατάσταση αλλά και να είναι δυνατόν να υποληφθεί μέρος αυτών, είτε για ανάγκες των πολιτών είτε για εμπορία. Η υπηρεσία μας θα προσπαθήσει να εφαρμόσει τα πορίσματα αυτού του προγράμματος που ολοκληρώθηκε αυτό το μήνα, και βάση αυτών των πορισμάτων θεωρούμε σημαντικό να υπάρξουν περισσότερα προγράμματα. Πρέπει να δοθεί στα αρωματικά φυτά η υπεραξία που τους ανήκει, είτε σε επίπεδο προβολής είτε σε επίπεδο προστασίας από πιθανή γενετική ρύπανση.
Για να αποφευχθεί το τελευταίο (σ.σ γενετική ρύπανση) πρέπει να καλλιεργηθούν σε εδάφη, με τους καλλιεργητές πάντα να χρησιμοποιούν ντόπιο σπόρο αρωματικών φυτών και να έρχονται σε συνεργασία με την Δ/νση Δασών Χανίων καθώς και τις συναρμόδιες υπηρεσίες."
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που βρέθηκε σήμερα στην εκδήλωση του ΜΑΙΧ τόνισε ότι το υπουργείο, χρηματοδότησε το έργο από πιστώσεις του πράσινου ταμείου, με προϋπολογισμό 149.900 ευρώ ενώ είπε ότι στο νομό μας αναμένεται να τρέξουν περισσότερα προγράμματα. "Χρηματοδοτούμε πολλά ερευνητικά προγράμματα και ιδιαίτερα στα Χανιά υπάρχουν 4 προγράμματα που "τρέχουν" ή αναμένεται να "τρέξουν". Για την διατήρηση του γεννητικού υλικού της καστανιάς, για τα θηραμάτων στην Γαύδο καθώς και ένα πρόγραμμα για την αποτύπωση του γεωλογικού δυναμικού του φαραγγιού της Σαμαριάς."
Η κα Σταματάκη, από το τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης, μίλησε για τα αρωματικά φυτά που βγαίνουν στην αγορά τονίζοντας ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση στα τουριστικά καταστήματα. "Τα αρωματικά φυτά εμφανίζουν ιδιαίτερη ζήτηση τα τελευταία χρόνια, κυρίως στα τουριστικά καταστήματα, με μεγάλη ζήτηση, ανέφερε η κα Σταματάκη, με ένα πολύ μικρό ποσοστό να κατευθύνουν τα προϊόντα στο εξωτερικό. "Περίπου το 88% που πωλούνται στο εμπόριο είναι έτοιμα τυποποιημένα προϊόντα, διαπιστώθηκε όμως ότι στο εμπόριο, σε μελέτη που έγινε με την μονάδα διατήρησης μεσογειακών φυτών, σε τυχαία δείγματα τυποποιημένων προϊόντων που αγοράστηκαν ότι περίπου το 50% από αυτά περιέχουν είδη που φύονται στην Κρήτη. Το παράδοξο είναι ότι πολλά από αυτά δυστυχώς δεν φέρουν το όνομα της Κρήτης."
Πηγή: flashnews.gr