Ρήτρα Αναπροσαρμογής: Ο Άρειος Πάγος απέρριψε το αίτημα της ΔΕΗ για «πιλοτική δίκη»

3:32 μ.μ. - Τρίτη, 28 Ιουνίου 2022
03:06 μ.μ. - Τρί, 28/32/2022
Image: Ρήτρα Αναπροσαρμογής: Ο Άρειος Πάγος απέρριψε το αίτημα της ΔΕΗ για «πιλοτική δίκη»

Την απόρριψη του αιτήματος της ΔΕΗ προκειμένου να διεξαχθεί πιλοτική δίκη για τη ρήτρα αναπροσαρμογής αποφάσισε η αρμόδια τριμελής επιτροπή του Αρείου Πάγου

Η ΔΕΗ ζητούσε το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής, που απασχολεί σχεδόν όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, να εκδικαστεί στο πλαίσιο πιλοτικής δίκης, «προκειμένου να μην εκδίδονται αντίθετες ή αντιφατικές αποφάσεις από τα δικαστήρια της χώρας».

► Διαβάστε επίσης: Η ΔΕΗ πάει τους… καταναλωτές στον Άρειο Πάγο για την ρήτρα αναπροσαρμογής

Υπενθυμίζεται πως οι καταναλωτικές οργανώσεις (ΙΝΚΑ και Γενική Ομοσπονδία Κατα-ναλωτών Ελλάδος) έχουν καταθέσει συλλογική αγωγή σε βάρος των εταιρειών ενέργειας για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομος ο τρόπος εφαρμογής της.

Μάλιστα στις αρχές Ιουνίου το Πολυμελές Πρωτοδικείο εξέδωσε προσωρινή διαταγή σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, σε περίπτωση μη καταβολής της ρήτρας αναπροσαρμογής, στα οικιακά τιμολόγια Γ1 και Γ1Ν των ευάλωτων πελατών βάσει του άρθρου 52 ν. 4001/2011.

Ο Άρειος Πάγος για την απόφασή του συντάχθηκε με τις θέσεις της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Ο Δημήτρης Βερβεσός εκπροσωπώντας, ως πρόεδρός της, την Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, επεσήμανε ότι η εισαγωγή της ρήτρας αναπροσαρμογής έγινε μονομερώς χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση των καταναλωτών.

Κατά τον κ. Βερβεσό η ρήτρα στηρίχθηκε για την επιβολή της σε μία υπουργική απόφαση του 2013, ενώ το 2019 εκδόθηκε οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εδώ και τρία χρόνια δεν έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο.

tvxs.gr