Ρέθυμνο: Χαμηλή τιμή για το κρητικό γάλα

12:17 π.μ. - Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019
12:07 π.μ. - Τετ, 17/17/2019
Image: Ρέθυμνο: Χαμηλή τιμή για το κρητικό γάλα

Χαμηλή και η τιμή διάθεσης για τη γραβιέρα

Σαν νερό έχει φτάσει να πωλείται το γάλα των παραγωγών του Ρεθύμνου και όχι λόγω ποσότητας, αλλά λόγω... τιμής διάθεσης. Αγανακτισμένοι οι κτηνοτρόφοι, βλέπουν καθημερινά το κόστος παραγωγής να ανεβαίνει, τις τιμές διάθεσης να πέφτουν και να θησαυρίζουν εις βάρος τους οι μεσάζοντες. Ζητούν τη στήριξη της τοπικής οικονομίας και η πολυσυζητημένη σύνδεση του πρωτογενούς με τον τριτογενή τομέα παραγωγής να γίνει πράξη.
 
Χαμηλή τιμή για τη γραβιέρα
 
Η μισή ποσότητα αιγοπρόβειου γάλακτος της Κρήτης παράγεται στο Ρέθυμνο, ήτοι 28.000 τόνοι από τους 56.000 τόνους συνολικά στο νησί, με την περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου να αναδεικνύεται δεύτερη πανελλαδικά. Ωστόσο, η τιμή διάθεσης είναι πια εξευτελιστική, με το γάλα να πωλείται σαν... νερό και με τους κτηνοτρόφους να αγανακτούν για την απαξίωση των κόπων τους. Αντίστοιχη η κατάσταση ακόμα και για τη γραβιέρα Κρήτης, προϊόν ΠΟΠ που δεν αποφέρει όσα θα έπρεπε, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ρεθύμνου, Γιώργο Βενιεράκη.
 
Το προϊόν συρρικνώνεται σε ό,τι αφορά το μέγεθος της παραγωγής φέτος και, παρότι είναι ανώτερο ποιοτικά, οι μεσάζοντες εξασφαλίζουν δυσανάλογα έσοδα σε σχέση με τους παραγωγούς, ενώ ακόμη παρατηρείται το φαινόμενο του εκβιασμού για αγορά ζωοτροφών από συγκεκριμένα καταστήματα, αντί για πληρωμή σε μετρητά στους παραγωγούς.
 
Σε κάθε περίπτωση, οι κτηνοτρόφοι τονίζουν ότι ακόμα απέχουμε αρκετά από τον στόχο της σύνδεσης του πρωτογενούς με τον τριτογενή τομέα παραγωγής και, ενώ έχουν γίνει κάποια βήματα, ακόμα δεν έχει καταγράψει η διάθεση αγροτικών προϊόντων στους επιχειρηματίες του τουρισμού ικανοποιητικά ποσοστά.


neakriti.gr