Ρεκόρ πώλησης των Κρητικών ξενοδοχείων και καταλυμάτων

7:18 μ.μ. - Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2018
07:02 μ.μ. - Δευ, 26/18/2018
Image: Ρεκόρ πώλησης των Κρητικών ξενοδοχείων και καταλυμάτων

Τα κόκκινα δάνεια και η υπερφορολόγηση «πνίγουν» τους ξενοδόχους

Πωλούν τα τουριστικά καταλύματα που άλλοτε τους απέφεραν σημαντικά κέρδη, δεκάδες επιχειρηματίες στην Κρήτη που ασφυκτιούν από την υπερφορολόγηση και τα κόκκινα δάνεια.
 
Τα στοιχεία έρευνας που διενεργήθηκε σε δημοφιλείς διαδικτυακούς τόπους πώλησης για την αγορά και πώληση ακινήτων τον τελευταίο χρόνο, αναδεικνύουν μία άγνωστη πραγματικότητα για την ξενοδοχειακή αγορά στην  Ελλάδα, που δεν συνάδει με τους θετικούς δείκτες του τουρισμού.
 
Στην Κρήτη ωστόσο, οι πωλήσεις αφορούν σε τουριστικά καταλύματα που κατασκευάστηκαν περασμένες δεκαετίες και οι ιδιοκτήτες τους δεν τα έχουν συντηρήσει, με αποτέλεσμα σήμερα να μην ανταποκρίνονται στις ανάγκες της τουριστικής αγοράς.
 
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων κ. Μανόλης Γιαννούλης αποδίδει την απόφαση επιχειρηματιών να πουλήσουν τα τουριστικά τους καταλύματα, στην υψηλή φορολόγηση, στην αύξηση του Φ.Π.Α. στα ξενοδοχεία και στα κόκκινα δάνεια.
 
«Τα κόκκινα δάνεια παραμένουν, η ρευστότητα των ξενοδοχείων είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και δεν είναι τίποτα τυχαίο. Αυτά όλα συνηγορούν ότι μοιραία θα γίνουν κάποιες πωλήσεις, γιατί πολύ απλά με την υπερφορολόγηση που υπάρχει και κυρίως με την αύξηση στον Φ.Π.Α. υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη ρευστότητα και κατά συνέπεια στην αποπληρωμή των δανείων» είπε ο κ. Γιαννούλης.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας, τον τελευταίο χρόνο καταγράφηκαν 1.144 αγγελίες για την πώληση ξενοδοχείων στο σύνολο της χώρας. Στα Χανιά, την ημερομηνία ολοκλήρωσης της έρευνας, αναρτήθηκε αγγελία πώλησης ξενοδοχείου 4 αστέρων, 40.000 τ.μ. , κατασκευής του 1990 στην τιμή των 50 εκατ. ευρώ. «Πάντα υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία τα οποία αγοράζονται και πωλούνται. Από την άλλη, παρά τα ρεκόρ αφίξεων υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στα οικονομικά στοιχεία των ξενοδοχειακών μονάδων» σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων.
 
Σήμερα στην Κρήτη πωλούνται 89 τουριστικά καταλύματα. 19 στο Ηράκλειο, από 11 στο Ρέθυμνο και το Λασίθι και 48 στα Χανιά. Ο μεγάλος αριθμός των προς πώληση καταλυμάτων στο δυτικότερο νομό της Κρήτης, που αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς, προκαλεί έκπληξη, ωστόσο κύκλοι της κτηματαγοράς μιλούν για παλιά καταλύματα που πλέον δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες του τουρισμού.
 
Ο πραγματικός αριθμός ωστόσο των ξενοδοχείων και των καταλυμάτων που πωλούνται δεν μπορεί με ακρίβεια να αποτυπωθεί, δεδομένου ότι κάποιοι επιχειρηματίες επιλέγουν τη λύση της ηλεκτρονικής αγγελίας σε ειδικές πλατφόρμες, άλλοι την παραδοσιακή μέσω έντυπων μέσων, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που απευθύνονται απευθείας σε μεσίτες.  Επίσης, αρκετοί είναι οι ιδιοκτήτες που επιθυμούν τη πώληση των μονάδων τους και χρησιμοποιούν για λόγους εμπιστευτικότητας άλλα κανάλια εξεύρεσης αγοραστών.
 
Ο κ. Γιάννης Κριαράς κτηματομεσίτης υποστηρίζει ότι «πλέον οι μεγάλοι τουριστικοί πράκτορες συνεργάζονται με πεντάστερα και τετράστερα ξενοδοχεία. Έτσι οι ιδιοκτήτες παλιών καταλυμάτων, αφενός λόγω της οικονομικής κατάστασης, αφ’ εταίρου λόγω των νέων απαιτήσεων, είναι αναγκασμένοι να τα πουλήσουν». Ο ίδιος εξηγεί ότι «τα καταλύματα τα οποία πωλούνται βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες δεν έχουν αναπτυχθεί τουριστικά και επιπλέον οι ιδιοκτήτες τους δεν είναι επαγγελματίες του τουρισμού».
 
Οι τιμές των προς πώληση ξενοδοχείων, διαμορφώνονται σύμφωνα με την τοποθεσία, την παλαιότητα, τα τετραγωνικά αλλά και τα αστέρια που τυχόν διαθέτουν. Την ίδια ώρα, Χανιώτες κτηματομεσίτες επισημαίνουν ότι ξένοι επενδυτές δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για αγορά ξενοδοχείων στην Κρήτη, παρά το γεγονός ότι η φορολόγηση και η γραφειοκρατία λειτουργούν αποθαρρυντικά.
 
Πηγή: neakriti.gr