Qatargate: Ο Τζόρτζι καίει τον Παντσέρι – «Υπαγόρευε τις ερωτήσεις ευρωβουλευτών σε συζήτηση για το Κατάρ»

12:29 μ.μ. - Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2022
12:12 μ.μ. - Πέμ, 29/29/2022
Image: Qatargate: Ο Τζόρτζι καίει τον Παντσέρι – «Υπαγόρευε τις ερωτήσεις ευρωβουλευτών σε συζήτηση για το Κατάρ»

Σύμφωνα με τη La Repubblica, ο Παντσέρι, είχε συντάξει ακόμα και ερωτήσεις ευρωβουλευτών, ιδιαίτερα της Μορέτι, κατά την ακρόαση του υπουργού Εργασίας του Κατάρ από τα μέλη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Νέες αποκαλύψεις για το Qatargate, το σκάνδαλο διαφθοράς στο ευρωκοινοβούλιο, βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Ο εγκέφαλος του κυκλώματος, Αντόνιο Παντσέρι, υπαγόρευε ακόμα και τις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών προς τους εκπροσώπους του Κατάρ στο πλαίσιο της «αποστολής» του να επηρεάσει την Ευρώπη υπέρ της κυβέρνησης της Ντόχα, όπως αναφέρει η ιταλική La Repubblica.

Το δημοσίευμα, αναφέρεται συγκεκριμένα σε όσα συνέβησαν στις 14 Δεκεμβρίου κατά την ακρόαση του υπουργού Εργασίας του Κατάρ από τα μέλη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με στόχο να τους πείσει ότι η κατάσταση με τα δικαιώματα των εργατών στη Ντόχα είχε αλλάξει και άρα αυτό δεν θα επηρέαζε τη διοργάνωση του Μουντιάλ.

«Ο Παντσέρι είχε γράψει την ομιλία του καταριανού υπουργού και υπαγόρευε τις ερωτήσεις ευρωβουλευτών»

«Το «παιχνίδι» ωστόσο ήταν στημένο γιατί ο λόγος του Καταριανού υπουργού ήταν προετοιμασμένος από τον Παντσέρι αλλά κυρίως γιατί βάσει της δικογραφίας ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής είχε επεξεργαστεί και ορισμένες από τις ερωτήσεις που θα έκαναν κάποια από τα μέλη της επιτροπής» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Η εφημερίδα επικαλούμενη μια από τις καταθέσεις του Φραντσέσκο Τζόρτζι, δίνει λεπτομέρειες για το πώς λειτουργούσε το δίκτυο στους κόλπους της ΕΕ και πως έπραξε συγκεκριμένα στη συνεδρίαση της 14ης Νοεμβρίου.

«Είχαμε προετοιμάσει την ακρόαση του υπουργού. Ο Παντσέρι είχε γράψει την ομιλία του και εγώ την είχα μεταφράσει. Η ομιλία του Καταριανού θα έπρεπε να διαρκέσει περίπου οχτώ λεπτά ενώ υπήρχε και η δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων. Δεν θυμάμαι το περιεχόμενο της ομιλίας αλλά ο στόχος ήταν να τονίσουμε τις μεταρρυθμίσεις που είχαν γίνει στο Κατάρ. Είχαμε συζητήσει και για το πώς θα απαντούσε σε πιθανές ερωτήσεις για τα δικαιώματα της κοινότητας των ΛΟΑΤΚΙ μετά από δηλώσεις που είχαν κάνει εκπρόσωποι του Κατάρ για τους γκέι.

»»Θα αναφερόμασταν στον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των σταδίων αλλά και θα αναφερόμασταν στο Μουντιάλ του 2026 στο Μεξικό όπου δεν γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ομιλία θα τόνιζε τα δύο μέτρα και δύο σταθμά των ευρωπαϊκών αρχών προκειμένου να δείξουμε ότι ήθελαν να επιτεθούν στο Κατάρ παρά το γεγονός ότι ήταν η μοναδική χώρα του Κόλπου που ήταν κάπως «ανοιχτή» σε ορισμένα θέματα».

Επειδή, όμως, η μεγάλη ανησυχία των Καταριανών ήταν το ενδεχόμενο να προκληθούν προβλήματα από ερωτήσεις που θα γίνονταν, ο Παντσέρι, σύμφωνα με την κατάθεση Τζόρτζι, είχε συντάξει ακόμα και ερωτήσεις ευρωβουλευτών, ιδιαίτερα της Μορέτι, όπως αναφέρει η La Repubblica.

Η ίδια, πάντως, διαψεύδει ότι συνέβη κάτι τέτοιο δηλώνοντας ότι «δεν έχω συναντήσει ποτέ τον Παντσέρι».

in.gr