Πώς εκτιμάται ο πληθυσμός της Τuta absoluta – Ποια τα κατασταλτικά μέτρα

12:02 μ.μ. - Παρασκευή, 7 Απριλίου 2023
12:04 μ.μ. - Παρ, 07/02/2023
Image: Πώς εκτιμάται ο πληθυσμός της Τuta absoluta – Ποια τα κατασταλτικά μέτρα

Τι είπε ο πρόεδρος του Γεωπονικού Τμήματος του ΕΛΜΕΠΑ Εμμ. Ροδιτάκης για το αρπακτικό Nesidiocoris tenuis που χρησιμοποιείται για τη βιολογική καταπολέμηση της Tuta absoluta

Χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες προς τους παραγωγούς για τη διαχείριση της tuta absoluta που προσβάλλει την καλλιέργεια τομάτας δίνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ηχώ 99,8 ο κ. Εμμ Ροδιτάκης, πρόεδρος του Γεωπονικού Τμήματος του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Κρήτης. Αφού πρώτα έκανε αναφορά σε δυο πολύ μεγάλες αλλαγές στο Γεωπονικό Τμήμα,  με την μια να αφορά την πιστοποίηση, με άριστα, που έλαβε το  πρόγραμμα  σπουδών από την ΕΘΑΑΕ (Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης) και η δεύτερη με το ότι αναγνωρίστηκαν τα επαγγελματικά δικαιώματα του Τμήματος.

Ειδικότερα τώρα σε ότι αφορά στην Tuta absoluta όπως είπε, αντιλαμβάνεται την ανάγκη των παραγωγών να κρατήσουν «παραπίσω» την καλλιέργεια τους ή να φυτέψουν δεύτερη καλλιέργεια. Αυτό προφανώς οφείλεται στις καλές συνθήκες αγοράς και δικαιολογείται. Τεχνικά όμως, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί μπορεί ο παραγωγός να στοχεύσει σε πρόσκαιρο όφελος και τελικά να οδηγηθεί μακροπρόθεσμο πρόβλημα.

Η ταυτόχρονη καλλιέργεια νέων και παλαιών υβριδίων, η συνέχεια της καλλιέργειας χωρίς διακοπή, μπορεί να είναι πολύ δύσκολη και επίπονη και απαιτεί προσοχή. Θα πρέπει ο παραγωγός να συνεκτιμήσει εάν μπορεί να διαχειριστεί τον εχθρό. Τι θα πρέπει όμως  να συνεκτιμήσει. Καταρχάς, εάν έχει καταφέρει να ελέγξει τον εχθρό με ήπια μέσα, χωρίς πολλούς ψεκασμούς. Αν όμως έχει κάνει πάρα πολλούς ψεκασμούς και ο πληθυσμός της tuta absoluta είναι υψηλός, τότε η κατάσταση ελέγχεται και αναστρέφεται πολύ δύσκολα με τα χημικά που υφίστανται αυτή τη στιγμή. Γιατί θα πρέπει να χρησιμοποιήσει χημικά μέσα, υπό αυτές τις συνθήκες. Μιας και τα ήπια βιολογικά μέσα, ίσως να μην μπορέσουν να συμβάλουν σε μια περίοδο έξαρσης.

Τα ήπια βιολογικά μέσα συμβάλλουν σε μια διατήρηση της χαμηλής πυκνότητας πληθυσμού. Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι δεν θα έχουμε να διαχειριστούμε χιλιάδες έντομα και μια απίστευτα δύσκολη κατάσταση. Αλλά με τρεις άξονες. Θα μπορούσε πχ με αρπακτικά όπως το Nesidiocoris tenuis, με εξαπολύσεις, με ήπια βιολογικά μέσα.

Τώρα εάν το πρόβλημα είναι μεγάλο, αυτό μπορεί να μην οφείλεται σε υπαιτιότητα του παραγωγού. Πχ εάν έχει μπει ένα εντομοκτόνο το οποίο έχει αναπτύξει ανθεκτικότητα στην περιοχή, ο παραγωγός το χρησιμοποιήσει και η έξαρση παραμένει, τότε τα πράγματα είναι δύσκολα. Πρέπει λοιπόν οι παραγωγοί λοιπόν να δουν που βρίσκονται. Εάν κάνουν αλλεπάλληλες επεμβάσεις σε υψηλής πυκνότητας πληθυσμού, δεν θα πρέπει να συνεχίσουν με δεύτερη καλλιέργεια. Εάν δεν γίνεται χρήση σεξουαλικής σύγχυσης, κομφούζιο, η πυκνότητα του πληθυσμού θα ελεγχθεί είτε μέσα από την εικόνα των φύλλων είτε με παγίδες. Υπάρχει εμπειρία γεωπόνων για να συμβουλέψουν υπεύθυνα τον παραγωγό. Όμως και ο παραγωγός πρέπει να παρατηρεί συστηματικά το χωράφι του.

Η παρατήρηση  αυτή θα πρέπει να γίνεται εκτεταμένα. Αυτό μάλιστα είναι μια παράμετρος που θα διερευνηθεί από το ΕΛΜΕΠΑ κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη. Θα κάνουμε ερωτηματολόγιο σε Παγκρήτιο ίσως και πανελλαδικό επίπεδο για να καταγράψουμε τι κάνει ένας παραγωγός, έτσι ώστε στη συνέχεια  να κάνουμε προτάσεις. Αυτή τη στιγμή τρέχει πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης στα πλαίσια του μέτρου 16 με τον συνεταιρισμό Τυμπακίου. Όπου θα εφαρμόσουμε πολύ αυστηρά πρωτόκολλα παρακολούθησης, σε πολύ υψηλού επιπέδου αξιολογημένα φυτοπροστατευτικά. Το πρόγραμμα είναι σε εξέλιξη και αναμένονται με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα.

Επιπλέον η φοιτήτρια κα Τούλα Αρχοντάκη προσπαθεί να τρέξει το πρόγραμμα αντιμετώπισης Tuta absoluta με σχεδόν μηδενικές εισροές εντομοκτόνων. Αυτό είναι μια σχεδόν εφαρμοσμένη αλλά και πειραματική εφαρμογή ταυτόχρονα που δείχνει ότι είναι εφικτό. Μένει να δούμε ολοκληρωμένα τα αποτελέσματα και αυτού του προγράμματος.

Απώτερος στόχος όλων των προσπαθειών που βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο είναι να πάμε σε καλλιέργειες ολοκληρωμένης διαχείρισης, με ελάχιστες εισροές χημικών, κατέληξε ο κ. Ροδιτάκης.