Πως εξελίσσεται η οικοδομική δραστηριότητα στην Ιεράπετρα

12:57 μ.μ. - Παρασκευή, 29 Μαΐου 2020
12:05 μ.μ. - Παρ, 29/57/2020
Image: Πως εξελίσσεται η οικοδομική δραστηριότητα στην Ιεράπετρα

Ο Ν. Παπάγγελος προϊστάμενος τμήματος πολεοδομίας Δήμου Ιεράπετρας στον Ηχώ 99,8

Σε χαμηλά επίπεδα αλλά σταδιακά ανοδική είναι τα τελευταία χρόνια η οικοδομική δραστηριότητα στην Ιεράπετρα σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στον Ηχώ 99,8 ο προϊστάμενος του αυτοτελούς τμήματος πολεοδομίας κ. Νίκος Παπάγγελος. Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή είπε η οικοδομική δραστηριότητα ήταν σε καλά επίπεδα μέχρι το 2009-2010 οπότε ήρθε η κρίση στη χώρα μας. Από εκεί και μετά, υπήρξε μια σημαντική πτώση. Το 2010 – 2011 οι άδειες ήταν για μικρές οικοδομές, μονοκατοικίες , υδατοδεξαμενές, αποθήκες κλπ και ο αριθμός ανερχόταν μόλις στις 25. Χρόνο με τον χρόνο η εικόνα άρχισε να αλλάζει και ο αριθμός αδειών αυξάνεται σταδιακά ειδικά τα τελευταία χρόνια. Σίγουρα δεν έχουμε φτάσει όμως σε επίπεδα παλιών καλών εποχών. Επιπλέον ένα στοιχείο που έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι οι αιτήσεις γίνονται πλέον ηλεκτρονικά και η υπηρεσία κάνει σχετικούς ελέγχους.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι η αυξημένη ζήτηση από ξένους επενδυτές, μεμονωμένους από Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και από αλλού που είτε αγοράζουν παλιά σπίτια και τα ανακαινίζουν για να μείνουν οι ίδιοι ή να τα ενοικιάσουν είτε αγοράζουν οικόπεδα για να οικοδομήσουν. Επιλέγουν περιοχές όπως Άγιο Ιωάννη, Μακρύ Γιαλό, μέχρι Ανατολή, Μύρτο, Γδόχια, Μύθους και άλλες. Είναι βέβαια ένα κίνητρο για εκείνους να αγοράσουν ή να επενδύσουν στη χώρα μας γιατί στις δικές τους οι τιμές είναι ιδιαίτερα ανεβασμένες, σημείωσε ο κ. Παπάγγελος.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αναφέρθηκε ακόμη στα όσα προβλέπονται στον Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό (ΣΧΟΟΑΠ) και την αναγκαιότητα αναθεώρησης ώστε να αρθούν αδικίες ή να βελτιωθούν όροι που δημιουργούν προβλήματα. Μίλησε για τον αντισεισμικό κανονισμό αλλά και για θέματα που σχετίζονται με την ενέργεια και το νησί μας.

Ακούστε εδώ αναλυτικά: