Πτώση Νατοϊκού ελικοπτέρου ανοικτά της Κεφαλονιάς - Σε εξέλιξη έρευνες για τους αγνοούμενους

7:31 π.μ. - Πέμπτη, 30 Απριλίου 2020
07:04 π.μ. - Πέμ, 30/31/2020
Image: Πτώση Νατοϊκού ελικοπτέρου ανοικτά της Κεφαλονιάς - Σε εξέλιξη έρευνες για τους αγνοούμενους

Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες για το ελικόπτερο του ΝΑΤΟ που συνετρίβη στο Ιόνιο, ενώ σε αυτές συμμετέχει με το πρώτο φως της μέρας και το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό

Με το πρώτο φως της μέρας ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού μετέβη σε περιοχή περίπου 50 ναυτικά μίλια δυτικά της Κεφαλονιάς, ή 20 μίλια εντός του FIR Ρώμης, για να συμμετάσχει στις έρευνες για τον εντοπισμό των επιβαινόντων καναδικού ελικοπτέρου Sikorsky CH-124 «Sea King», το οποίο κατέπεσε.

Το ελικόπτερο του καναδικού ΠΝ χάθηκε από τα ραντάρ χθες βράδυ, ενώ επιχειρούσε εντός του ιταλικού FIR στο πλαίσιο άσκησης του NATO.

Οι ιταλικές αρχές έχουν εντοπίσει τα συντρίμμια του.

Τη διαταγή έδωσε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μετά από έγκριση του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Σχετικό αίτημα υπεβλήθη αρμοδίως στην ελληνική πλευρά.

Το ελικόπτερο, στο οποίο επέβαιναν 6 άτομα, είχε απονηωθεί από τη φρεγάτα του Καναδά HMCS Fredericton (FFH 337) που ανήκει στη νατοϊκή δύναμη SNMG2, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα.

Το ελικόπτερο Σικόρσκι CH 124 Sea King που απονηώθηκε από την καναδική φρεγάτα Φρεντέρικτον, είχε έξι επιβάτες, όλοι Καναδοί, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, όπως αναφέρει η Corriere della Sera.

Το χρονικό της πτώσης του ελικοπτέρου

Η φρεγάτα του καναδικού ΠΝ απέπλευσε από το Χάλιφαξ τον Ιανουάριο, προκειμένου να συμμετάσχει για έξι μήνες σε γυμνάσια και άλλες αποστολές στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα. Πάνω σε αυτή βρισκόταν το ελικόπτερο, το οποίο πραγματοποιούσε πτήση στην Μεσόγειο.

Γύρω στις 20:15 χάθηκαν τα ίχνη του από τα ραντάρ, που φαινόταν πως πετούσε πάνω από το Ιόνιο. Στην Ρώμη σήμανε συναγερμός και αμέσως άρχισαν οι έρευνες, με συντρίμμια του ελικοπτέρου να βρίσκονται 20 ναυτικά μίλια εκτός του ελληνικού FIR.

Την είδηση της συντριβής του ελικοπτέρου που μετείχε στην Νατοϊκή άσκηση «Reassurance», επιβεβαίωσαν και οι Ενοπλες Δυνάμεις του Καναδά λίγο αργότερα, χωρίς ωστόσο να προχωρήσουν σε περαιτέρω λεπτομέρειες, διευκρινίζοντας πως οι έρευνες είναι

«Η επαφή χάθηκε με το αεροσκάφος καθώς συμμετείχε σε συμμαχικά γυμνάσια στα ανοικτά της Ελλάδας. Καθώς η κατάσταση ακόμη εξελίσσεται, δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες να δώσουμε αυτή τη στιγμή», ανέφεραν αργά τη νύχτα. Η στρατιωτική διοίκηση του NATO στη Μονς, στο Βέλγιο, επιβεβαίωσε επίσης «την εξαφάνιση ελικοπτέρου» των καναδικών ένοπλων δυνάμεων και ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας».

Σημειώνεται ότι δήλωση έκανε και ο Καναδός πρωθυπουργός Τζαστίν Τριντό, λέγοντας πως ενημερώθηκε για ελικόπτερο που κατέπεσε ανοικτά των ελληνικών ακτών.

ΑΠΕ- ΜΠΕ , iefimerida