Ψύχραιμοι οι Κύπριοι παρακολουθούν τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή
Ανταπόκριση από το «Κανάλι 6» της Κύπρου και τον δημοσιογράφο Μ. Παπαευαγόρου
Ο κος Μιχάλης Παπαευαγόρου, δημοσιογράφος, μίλησε στον Ηχώ 99,8 για την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο μετά την χθεσινή πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.
Η χθεσινή νύχτα ήταν μία νύχτα που δεν περίμενε κανείς, είπε ο κος Παπαευαγόρου. Οι πολίτες της Κύπρου έβλεπαν στον ουρανό ανοιχτά της Κύπρου πυραύλους να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν σαν πυροτεχνήματα. Ωστόσο, δεν υπάρχει ανησυχία για εμπλοκή της Κύπρου. Η Κύπρος είναι μία νησίδα ασφαλείας στην περιοχή και έτσι χρησιμοποιείται. Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι το ότι έχουν έναν πόλεμο στην γειτονιά τους.
Ο κος Παπαευαγόρου πιστεύει ότι το ενδεχόμενου του να εμπλακεί η Κύπρος κατά λάθος σε ένα τέτοιο πρόβλημα, αν και υπάρχει στην θεωρία, δεν νομίζει ότι μπορεί να γίνει. Η στόχευση των εχθρών του Ισραήλ δεν θα είναι οι Βρετανικές βάσεις στην Κύπρο. Οι Αμερικάνοι, που έχουν και το πρώτο χέρι, έχουν τα αεροπλανοφόρα τους στην περιοχή και ένα σωρό πλοία τα οποία πρέπει να ήταν και αυτά που χτυπούσαν τους πυραύλους πριν φτάσουν στο Ισραήλ χθες. Η συμμετοχή των βάσεων των Βρετανών σε αυτά τα πράγματα είναι περισσότερο υποστηρικτική σε επίπεδο επιμελητείας παρά σε άμεση συμμετοχή σε αυτή τη σύρραξη.
Όσον αφορά το μεταναστευτικό κομμάτι, ο κος Παπαευαγόρου μας ενημέρωσε ότι μετά την επίσκεψη του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και της προέδρου της ΕΕ στο Λίβανο και την υπόσχεση για την ενίσχυση του Λιβάνου με το ποσό του 1.000.000.000 ευρώ με αντάλλαγμα να ελέγξει ο Λίβανος το μεταναστευτικό προς την Κύπρο, τα πράγματα είναι πολύ ήρεμα στην Κύπρο σε σχέση με αυτή την κατάσταση.
Σχετικά με το θέμα της φιλοξενίας ξένων υπηκόων, η Κύπρος είναι εδώ και καιρό προετοιμασμένη. Υπάρχουν ήδη αεροπλάνα, στρατιώτες και πρόνοιες από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες αλλά και από τον Καναδά για την παροχή βοήθειας σε περίπτωση που θα θέλουν να εκκενώσουν δικούς τους υπηκόους. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει σχέδια για να φιλοξενήσει μέχρι και 60.000 άτομα προσωρινά από το εξωτερικό για να μετεπιβιβαστούν σε άλλα αεροπλάνα και να φύγουν προς της πατρίδες τους. Ωστόσο, ο κος Παπαευαγόρου ελπίζει ότι τα πράγματα θα ηρεμήσουν και δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστούν όλα αυτά τα σχέδια.
Σε ερώτηση για το ποιος είναι ο ρόλος της Τουρκίας σε όλα αυτά, ο κος Παπαευαγόρου απάντησε ότι η Τουρκία θέλει να έχει πάντα πρώτο ρόλο και να είναι ηγέτιδα του Μουσουλμανικού κόσμου. Σε κάθε τέτοια περίπτωση πετάει βαριές κουβέντες εναντίον του Ισραήλ ώστε να γίνει αρεστή στον Αραβικό κόσμο κάτι που, σε επίπεδο λαϊκισμού, φαίνεται να πετυχαίνει. Η Τουρκία και το Ισραήλ ανταλλάσσουν εδώ και καιρό βαριές κουβέντες, σχολίασε ο κος Παπαευαγόρου. Ωστόσο, προς το παρόν τουλάχιστον, φαίνεται να ασχολούνται και οι δύο με άλλα πράγματα. Οι Αραβικές χώρες φαίνεται να είναι πολύ πιο προσεκτικές στο τι λένε και σε αυτά που κάνουν σε σχέση με όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή. Αυτοί που δεν είναι προσεκτικοί είναι οι Τούρκοι, οι οποίο δεν έχουν εμπλοκή και δεν κινδυνεύουν.
Κλείνοντας, ο κος Παπαευαγόρου είπε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να μιλήσει κάποιος με βεβαιότητα για το πως θα εξελιχθεί η συγκεκριμένη κατάσταση. Το Ιράν δεν θέλει πόλεμο, προσπαθεί να προστατεύσει το θρησκευτικό του καθεστώς. Μία πολεμική σύγκρουση σημαίνει δυστυχία, απώλειες ανθρώπων και ενδεχομένως ακόμα μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα στο Ιράν. Δεν νομίζει λοιπόν ότι το Ιράν θα αποτολμήσει εύκολα κάτι μαζικότερο. Ο λόγος που προχώρησε σε αυτή την κίνηση ήταν για να ικανοποιήσει την λαϊκή επιταγή και αυτό που περιμένουν οι άνθρωποι της Μέσης Ανατολής από το Ιράν απέναντι στο Ισραήλ. Βέβαια, ποτέ δεν μπορείς να προβλέψεις καθώς μπορεί κάποιος από τους θρησκευτικούς ηγέτες να πατήσει το κουμπί. Προς το παρόν, φαίνεται να θέλουν τα πράγματα να γίνουν ελεγχόμενα και με μέτρο.
* Ρεπορτάζ: Μαρία Τσαγκαράκη - Βαγγέλης Βενέτης
* Κείμενο - Επιμέλεια: Ελένη Ζαχαράκη
* Τεχνική επιμέλεια - Υποστήριξη: Κατερίνα Κοντού