Ψυχίατρος Θ. Χατζηβέης: Μας έχει κάνει η κρίση καταθλιπτικούς και αγχώδεις;
Στο στούντιο του Ηχώ fm 99,8 και την εκπομπή Ηχοχρώματα καλεσμένος ήταν ο Ψυχίατρος κ. Θεοχάρης Χατζηβέης
Θέμα ανάλυσης ήταν εάν η κρίση μας κάνει καταθληπτικούς και αγχώδεις . Ο κ. Χατζηβέης μας μίλησε για την ευτυχία που είναι μια συνάρτηση της προσωπικής ζωής του καθενός και της οικονομικής αυτονομίας του. Με την κρίση η οικονομική αυτονομία έχει πληγεί και αφορά ένα μεγάλο ποσοστό Ελλήνων . Η μεσαία τάξη έχει φτωχοποιηθεί και έχει οδηγήσει μία μεγάλη μερίδα του πληθυσμού να μην έχουν οικονομική αυτονομία που έχει αντίκτυπο στην προσωπική τους ζωή με αποτέλεσμα να μειώνουν εξόδους , την ποιότητα των σχέσεων τους κ.α .Επίσης υπάρχουν και κοινωνικές επιπτώσεις όπως την άνοδο των άκρων στην πολιτική, αγανάκτηση , θυμός ,οργή κ.α . Ουσιαστικά ζούμε το στερητικό σύνδρομο από το ναρκωτικό του υπερδανεισμού και χρειάζεται να κάνουμε απεξάρτηση.Ο καθένας πρέπει να αναλογιστεί το τι έκανε και το τι πρέπει να κάνει από εδώ και πέρα για να ανακάμψουμε ατομικά ,οικογενειακά και συλλογικά.
Πως μπορούμε να αντιμετωπιστούν όμως αυτές οι κοινωνικές παράμετροι ;
Η κρίση είναι ένα λογιστικό ζήτημα που θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται από τον κόσμο και από τους πολιτικούς περισσότερο με την λογική και λιγότερο με το συναίσθημα .Επίσης η κρίση είναι και δομική π.χ. μεγάλο ποσοστό επιστημόνων δεν μπορούν να απορροφηθούν με αποτέλεσμα το ποσοστό αυτό να νιώθει αγανάκτηση .Έχουμε καταλήξει σ ένα παραγωγικό μοντέλο που ουσιαστικά δεν υπάρχει κοινωνικά στην Ελλάδα που δεν μπορεί να στηριχθεί οικονομικά με αποτέλεσμα οι τομείς ανάπτυξης π.χ τουρισμός , αγροτικά , κτηνοτροφία κ.α να μη συνδυάζεται σωστά με το εργατικό δυναμικό της εποχής μας.
Σημαντικό ρόλο παίζει και ο τρόπος που σκεφτόμαστε ,πρέπει να εστιάσουμε στο τώρα και δεν πρέπει να ζούμε στο παρελθόν και στο μέλλον , δεν πρέπει να αποδίδουμε ευθύνες σε τρίτους και να αναθέτουμε σε άλλους να μας λύσουν το δικό μας πρόβλημα . Στην συνέχεια μιλήσαμε για το αν τα δύο φύλα βιώνουν διαφορετικά την κρίση και τις συνέπειες της .
Ακολουθεί συνέντευξη κ. Χατζηβέη: