Ψηφιακά οι αιτήσεις για τις ενισχύσεις των αγροτών

9:24 π.μ. - Πέμπτη, 14 Μαΐου 2020
09:05 π.μ. - Πέμ, 14/24/2020
Image: Ψηφιακά οι αιτήσεις για τις ενισχύσεις των αγροτών

Ελπιδοφόρα τα μηνύματα από την κυβέρνηση για τη στήριξη του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου της χώρας

Προκειμένου ο αγρότης να συνδεθεί στην πλατφόρμα, πρέπει να κατεβάσει και να εγκαταστήσει στον υπολογιστή του ή σε ένα “έξυπνο” κινητό την αντίστοιχη εφαρμογή

Εκτός από την προσπάθεια ολοκλήρωσης της διαδικασίας για να πληρωθεί ο κόσμος μέσα στον Ιούνιο, από την κυβέρνηση είναι σε εξέλιξη και η υλοποίηση της υπηρεσίας-πλατφόρμας για την Απομακρυσμένη Υποβολή Αγροτεμαχίων Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΑΥΑΕΑΕ). Στην απόφαση αυτή προχωρά ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε συνεργασία με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών εξυπηρέτησης των αγροτών.

Συγκεκριμένα μέσω της υπηρεσίας αυτής ο πολίτης-αγρότης θα μπορεί να εξυπηρετείται δωρεάν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ψηφιακά, μέσω του υπολογιστή του ή του κινητού τηλεφώνου του, δίχως δηλαδή να απαιτείται η φυσική του παρουσία.

Αξιοποιώντας τα εργαλεία του gov.gr και του κυβερνητικού νέφους (G-cloud), o ΟΠΕΚΕΠΕ παρέχει τη δυνατότητα σε περίπου 650.000 δικαιούχους κοινοτικών ενισχύσεων να επικοινωνήσουν μέσω τηλεσυνάντησης-τηλεδιάσκεψης με οποιοδήποτε από τα 450 ενεργά πιστοποιημένα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης επιλέξουν, από όποιο σημείο βρίσκονται. Η εξυπηρέτηση των αγροτών γίνεται στη διεύθυνση kyd.gov.gr.

Προκειμένου ο αγρότης να συνδεθεί στην πλατφόρμα, πρέπει να κατεβάσει και να εγκαταστήσει στον υπολογιστή του ή σε ένα "έξυπνο" κινητό την αντίστοιχη εφαρμογή που είναι διαθέσιμη στη δικτυακή διεύθυνση https://play.google.com/store/apps/details?id=com.synelixis.kya.

H ταυτοποίηση γίνεται με τους κωδικούς TAXISnet, σύμφωνα με τα πρότυπα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), και ακολούθως επιλέγεται από τον χρήστη το Κέντρο που θα τον εξυπηρετήσει.

Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί την πρώτη κοινή δράση μεταξύ των αρμόδιων φορέων, ενώ σύντομα θα επεκταθούν περαιτέρω οι υπηρεσίες που παρέχονται ψηφιακά προς τους αγρότες.

Νέες ανακοινώσεις Βορίδη

Εξάλλου, χθες, ο υπουργός Μάκης Βορίδης παρείχε τη διαβεβαίωση ότι, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των στοιχείων για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στους αιγοπροβατοτρόφους και τους φραουλοπαραγωγούς, θα εξεταστούν οι επιπτώσεις στην ντομάτα και το αγγούρι. Την απάντηση αυτή έδωσε ο υπουργός σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΚΙΝ.ΑΛ. Βασίλη Κεγκέρογλου.

Ο κ. Βορίδης αναγνώρισε πως έχει δημιουργηθεί μια διαταραχή στην καλλιέργεια των δύο αυτών προϊόντων και προανήγγειλε ότι το υπουργείο θα την εξετάσει προκειμένου να υπάρξει ενίσχυση των παραγωγών. Πρόσθεσε παράλληλα ότι θα υπάρξει ανάλογη έρευνα και για την καλλιέργεια της μελιτζάνας.

Σε ό,τι αφορά την απόσταξη κρίσης για τους οινοπαραγωγούς, ο κ. Βορίδης έκανε σαφές ότι «το κρασί ήδη έχει πληγεί σημαντικά» και συμπλήρωσε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε διαδικασία αξιοποίησης του κανονισμού.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην περαιτέρω ενίσχυση των παραγωγών που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές, κάτι που, όπως τόνισε, συνιστά πανελλαδικό ζήτημα.

Εξάλλου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηλείας του ΚΙΝ.ΑΛ. Μιχάλη Κατρίνη, τοποθέτησε χρονικά την επεξεργασία των στοιχείων για τη διαταραχή της αγοράς της φράουλας εντός της επόμενης εβδομάδας.

Ο κ. Βορίδης έκανε σαφές ότι στόχος του υπουργείου είναι η συνολική εξέταση του εύρους και του ύψους της διαταραχής στην «εξαιρετικά δυναμική καλλιέργεια της φράουλας», όπως είπε σχετικά, και παράλληλα έσπευσε να απονείμει τα εύσημα στους παραγωγούς του συγκεκριμένου προϊόντος τονίζοντας ότι έχουν υψηλό επίπεδο οργάνωσης και επαγγελματισμού.

Επιπροσθέτως, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε και στο «εργαλείο μεταβίβασης και ενίσχυσης με κεφάλαια κινήσεως των παραγωγών μας», όπως αποκάλεσε το αίτημα που έχει τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ενίσχυση με ποσά έως 5.000 ευρώ των αγροτών πληγέντων ή πληττόμενων κλάδων, για το οποίο ήδη έχει γράψει η εφημερίδα μας.

«Δεν πρόκειται για 5.000 ευρώ ανά αγρότη, αλλά για έως 5.000 ευρώ ανά πληττόμενο αγρότη», διευκρίνισε ο κ. Βορίδης, προσθέτοντας ότι αυτά τα χρήματα αποτελούν «μια πρόσθετη ευελιξία, ένα μέτρο μέσα στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για να ενισχυθούν οι αγρότες που επλήγησαν».

Τέλος, σε ό,τι αφορά την αποζημίωση των αιγοπροβατοτρόφων, ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι μέχρι αύριο Παρασκευή «θα ανακοινώσουμε το ποσό με το οποίο θα αποζημιώσουμε αλλά και τον μηχανισμό με τον οποίο αυτοί θα αποζημιωθούν».

ΕΝΙΑΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

Στο μεταξύ, να υπενθυμίσουμε ότι σε παράταση κατά ένα μήνα της προθεσμίας υποβολής της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης 2020 προχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, θέτοντας ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ την Παρασκευή 15 Ιουνίου 2020 αντί της 15ης Μαΐου που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Η απόφαση ελήφθη, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας των μέτρων που λαμβάνονται για τον περιορισμό της μετάδοσης της νόσου του κορωνοϊού (COVID-19).

Επίσης, με την ίδια απόφαση ορίζεται ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής τροποποίησης η 30ή Ιουνίου 2020, ημέρα Σάββατο, αντί της 31ης Μαΐου.

neakriti.gr