Μεγάλη επένδυση Κινέζων επιχειρηματιών στις εγκαταστάσεις στην Κνωσσό, ανήγγειλε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Οδυσσέας Ζώρας.
Όπως είπε, η διοίκηση του Ιδρύματος είναι σε επαφή με Κινέζους επιχειρηματίες, οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν στο χώρο. «Είναι μια εταιρεία, η οποία ασχολείται με την εγκατάσταση μουσειακών διαδικτυακών χώρων, σαν θεματικό πάρκο, κοντά σε διάσημους αρχαιολογικούς χώρους» εξήγησε.
«Πριν προχωρήσουμε ,θα έχουμε εξασφαλίσει την ποιότητα της επένδυσης και, φυσικά, το όφελος του Πανεπιστημίου, το οικονομικό και το λειτουργικό» ανέφερε ο κ. Ζώρας. Σημείωσε πως «τα κτίρια δεν μπορούν να μείνουν έτσι».
«Είναι ένας εξαιρετικά ταλαιπωρημένος χώρος, πρέπει κάτι να κάνουμε, είναι αδιανόητο να μένει αυτός ο χώρος έτσι. Κάντε μια επίσκεψη, θα δείτε ποντίκια, ένα θέαμα άθλιο» περιέγραψε χθες ο κ. Ζώρας.
Αν η λύση που προτείνεται από ανθρώπους που δε θέλουν αυτή την επένδυση είναι η αδιαφορία, εμάς τουλάχιστον θα μας βρουν εντελώς αντίθετους». Μέσω της εταιρείας αξιοποίησης της περιουσίας του Πανεπιστημίου, γίνεται προσπάθεια εκμετάλλευσης του χώρου γύρω από τα κτίρια, έκτασης περίπου 250 στρεμμάτων. «Ο ελαιώνας σήμερα είναι ένα ξέφραγο αμπέλι, μπαίνει ο καθένας, κόβει ξύλα, καίει ο, τι θέλει…»
«Δε θα εκπλαγώ αν βρούμε και χασισοφυτείες κάποια στιγμή να καλλιεργούνται εκεί, αν και το Ηράκλειο δεν έχει παράδοση σε αυτό» ανέφερε ο πρύτανης. Μίλησε, ακόμα, για τις κινήσεις που γίνονται για την αξιοποίηση της περιουσίας του Ιδρύματος στο Ρέθυμνο, όπου υπάρχει η ιδέα να δημιουργηθεί ένας Βοτανικός Κήπος. «Η φύση και οι ιδιαιτερότητες του περιβάλλοντος χώρου προσφέρονται για αυτό» είπε και πρόσθεσε πως η επένδυση θα κοστίσει 200.000 ευρώ.
Η σύγκλητος έχει ήδη εξουσιοδοτήσει τις πρυτανικές αρχές να διαχειριστούν το θέμα, και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία θα επανέλθει στη Σύγκλητο για να λάβει το οριστικό πράσινο φως. Θα έχει προηγηθεί πλήρης έλεγχος, σε λεπτομέρειες και στη βάση, από τις νομικές υπηρεσίες για να διαβεβαιώσουν ότι το Ίδρυμα δεν προχωρά σε μία παράτολμη κίνηση.
Ο πρύτανης του Ιδρύματος τόνισε τη σημασία των δωρεών και όσων έχουν έρθει στην κατοχή του Πανεπιστημίου μέσω κληρονομιών, είπε πως οι ευεργέτες γίνονται όλο και λιγότεροι. Ανέφερε πως το Ίδρυμα έχει μία τεράστια περιουσία, όμως, υπάρχουν δυσκολίες στην αξιοποίησή της, κινήσεις που περιορίζονται από ένα «σκληρό νόμο, ο οποίος δημιουργεί δυσκινησία» σχολίασε.
Ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο χώρο είχε εκδηλωθεί παλαιότερα από την οικογένεια Αγγελοπούλου για να επενδύσουν στις εγκαταστάσεις στην Κνωσού, το οποίο όμως δεν τελεσφόρησε.
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, σε μία στιγμή που οι προϋπολογισμοί του έχουν μειωθεί, αναζητά πόρους για να λειτουργήσει και να αναπτυχθεί.
Πηγή: patris.gr