Πρόωρη καταβολή τσεκ με... δάνεια αλλά και κόστος στον παραγωγό μελετά ο Βορίδης

7:37 π.μ. - Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2020
07:06 π.μ. - Πέμ, 18/37/2020
Image: Πρόωρη καταβολή τσεκ με... δάνεια αλλά και κόστος στον παραγωγό μελετά ο Βορίδης

Στα 10 με 15 εκατ. ευρώ υπολογίζει ο Μάκης Βορίδης το πρόσθετο κόστος για μια πρόωρη αποπληρωμή του τσεκ

Απαντώντας την Τετάρτη 17 Ιουνίου στην με αριθμό 5838/15-4-2020 ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλη Κεγκέρογλου προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης με θέμα: «προκαταβολή στους παραγωγούς τον Μάιο στο 50% της επιδότησης, μέσω ταμειακής διευκόλυνσης του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ)», αναφέρθηκε στις εναλλακτικές που έχει το κράτος να καταβάλλει τις επιδοτήσεις νωρίτερα.

«Θα πρέπει να υπάρξει δανεισμός αυτών των ποσών. Δεν γίνεται αλλιώς. Κάποιος πρέπει να δανείσει τώρα μάλλον στο ελληνικό Δημόσιο αυτό το ποσό, το ελληνικό Δημόσιο αυτό το ποσό να το δώσει εν συνεχεία στον ΟΠΕΚΕΠΕ με εγγύηση -έτσι θα γίνει αυτός ο δανεισμός- τις μελλοντικώς καταβληθεισόμενες ενισχύσεις στους παραγωγούς. Ο άλλος τρόπος είναι να μην μεσολαβήσει καθόλου το ελληνικό Δημόσιο, αλλά να πάνε απευθείας οι παραγωγοί να λάβουν δάνειο, το οποίο με εγγύηση την μελλοντικώς, πάλι, καταβληθεισόμενη ενίσχυση να εξασφαλιστεί. Εδώ εξετάζουμε τη δυνατότητα αυτών των μηχανισμών, κύριε Κεγκέρογλου -πρέπει να σας το πω- που σημαίνει ότι δεν έχω αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο. Όμως, για να απαντήσω στο ερώτησή σας, θα σας πω δύο πράγματα. Το κόστος δεν είναι αμελητέο. Το κόστος της προκαταβολής ύψους 1.000.000.000 τρεις μήνες μπροστά είναι της τάξης των 10.000.000 με 15.000.000 εκατομμυρίων ευρώ. Τι να κάνουμε; Για βάλτε κάτω λίγο το νουμεράκια. Αν βάλετε κάτω τα νούμερα, είναι τόσο. Άρα, αμελητέο δεν είναι. Είναι ένα σημαντικό κόστος τόκων. Αν μου λέτε τώρα -εγώ να τοποθετηθώ σε αυτό- ότι αυτό, παραδείγματος χάρη, θα το επωμιστώ και θα το αφαιρέσω από τα 150.000.000 που έχω για ενισχύσεις, σας λέω ότι δεν θα το κάνω. Σας το λέω κατευθείαν. Δεν πρόκειται εγώ να αφαιρέσω 15.000.000 ενισχύσεων στους παραγωγούς για να πληρώσω τόκους στην τράπεζα, για να έχω προκαταβολή των τριών μηνών. Δεύτερον, η συζήτηση είναι πρόωρη. Γιατί; Διότι είναι σε εξέλιξη η συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιτρέψει την αποπληρωμή και την ταχύτερη μεταβίβαση των ποσών. Άρα, μεταξύ του να πάμε να πληρώσουμε 15.000.000 τόκους και του να κάτσω να περιμένω να δω τι πρόκειται να γίνει με την πίεση που ασκείται σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να σας πω την αλήθεια, θα προτιμήσω επί του παρόντος το δεύτερο», τόνισε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον Βασίλη Κεγκέρογλου.

Το ΥπΑΑΤ ανέφερε επί της ουσίας ο κ. Βορίδης ότι εξετάζει το ενδεχόμενο το τσεκ να δοθεί στους παραγωγούς από την τράπεζα πρόωρα κατά τρεις μήνες ως δάνειο χωρίς τη μεσολάβηση του δημοσίου, αλλά αυτό θα κοστίσει είτε στο κράτος, είτε απευθείας στους παραγωγούς.

Από τις 14 Μαΐου είχαμε επισημάνει ότι είναι λίγες οι πιθανότητες να δοθεί πρόωρα το τσεκ

Εξ όσων είπε ο κ. Βορίδης συνάγεται ότι το ΥπΑΑΤ ποντάρει (κυρίως) η Κομισιόν να αποφασίσει την εκταμίευση του τσεκ νωρίτερα σε όλα τα κράτη, κάτι που δεν θα έχει κανένα κόστος για τον παραγωγό κ.λπ.

Αναλυτικά η συζήτηση από τα Πρακτικά της Βουλής έχει ως εξής:

Κύριε Κεγκέρογλου, έχετε τον λόγο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Υπουργέ, όλοι οι κλάδοι του πρωτογενή τομέα, κτηνοτροφία, γεωργία, αλιεία, αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα. Είναι μπροστά σε αδιέξοδο. Στα συσσωρευμένα προβλήματα των προηγούμενων ετών ήρθαν να προστεθούν και τα προβλήματα από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, κινδυνεύει η παραγωγική ικανότητα της χώρας, κινδυνεύει η διατροφική επάρκεια. Είναι προβλήματα που έχουν ουρά, ασφαλώς, στα προηγούμενα χρόνια και αναφέρθηκε προηγουμένως ο Υπουργός στις εκκρεμότητες που υπάρχουν για τις αποζημιώσεις και στην ελαιοκαλλιέργεια και στην αμπελουργία και στις πρόσφατες ζημιές που έγιναν λόγω του καύσωνα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε τη δυνατότητα με συγκεκριμένα εργαλεία προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση. Η Κυβέρνηση πήρε αποφάσεις. Όμως, εμείς επισημαίνουμε ότι μέχρι σήμερα στον αγρότη δεν έχουν φτάσει αυτά τα μέτρα ως δυνατότητα, ως ωφέλεια.

Γι’ αυτό επικεντρώνουμε με τη σημερινή μας ερώτηση σε ένα εργαλείο που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να το αξιοποιήσει και να δώσει στους αγρότες τη ρευστότητα την οποία έχουν ανάγκη προκειμένου να καλλιεργήσουν την επόμενη χρονιά. Το ίδιο οι κτηνοτρόφοι, οι αλιείς και οι άλλοι κλάδοι της αγροτικής οικονομίας.

Η ενιαία ενίσχυση που στο σύνολο της είναι 1.700.000.000, είναι δικαίωμα των αγροτών και τη δικαιούνται ατομικά, με τα κριτήριά του ο καθένας. Έχει γίνει και στο παρελθόν, πόσω μάλλον τώρα που το επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση και που το επιβάλλουν οι συνθήκες λόγω του προβλήματος που έχει προκληθεί.

Εμείς ζητάμε να δοθεί άμεσα προκαταβολή τουλάχιστον 50%. Το έχουμε ζητήσει από το Μάιο. Μπορεί να γίνει μέσα σε δέκα μέρες. Οι υπηρεσίες έχουν αυτήν την ικανότητα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει αυτή την ικανότητα. Και επιπλέον, το κόστος για το ελληνικό Δημόσιο θα είναι πολύ μικρό, αμελητέο. Κανένα άλλο μέτρο δεν μπορεί να κοστίσει τόσο λίγο.

Θα έχουμε τη δυνατότητα μετά την απάντηση του Υπουργού, να πούμε συγκεκριμένα στοιχεία.

Θέλω, όμως, να εκφράσω την απορία μου, κύριε Υπουργέ: Αυτό το εργαλείο το δυνατό, που έχετε στα χέρια σας, γιατί δεν το αξιοποιείτε; Γιατί δεν υπάρχει η  εγρήγορση και η αποφασιστικότητα που χρειάζεται στη συγκεκριμένη συγκυρία; Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ο κύριος Υπουργός έχει τον λόγο.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων):

Ο κ. Κεγκέρογλου για να, αν θέλετε, συνδεθούμε με το επιχείρημά του, λέει περίπου το εξής: Τον Οκτώβριο, κατά τα ειωθότα, είναι να καταβληθεί το πρώτο μέρος, η προκαταβολή των αμέσων ενισχύσεων. Και ολοκληρώνεται αυτή η προκαταβολή το Δεκέμβριο. Τον Οκτώβριο θα καταβληθεί, με βάση την τροποποίηση που έχει κάνει ο αρμόδιος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυξημένο ποσό προκαταβολής και θα φτάσει από το 65% έως το 75%. Το υπόλοιπο θα καταβληθεί το Δεκέμβριο.

Αυτός είναι ο τρέχων τρόπος με τον οποίο γίνεται η καταβολή των ενισχύσεων.

Ο κ. Κεγκέρογλου λέει το εξής τώρα: Γιατί δεν έρχεστε να καταβάλλετε νωρίτερα την ενίσχυση, τουλάχιστον -λέει- το 50%; Απ’ ό,τι καταλαβαίνω, αυτή είναι η θέση του. Αυτό που είναι να καταβληθεί τον Οκτώβριο, ελάτε να το καταβάλλετε τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο ή, εν πάση περιπτώσει, μόλις υπάρχει η δυνατότητα ολοκλήρωσης της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων και της οριστικοποιήσεώς τους. Η οριστικοποίηση των δηλώσεων, η υποβολή των δηλώσεων έκλεισε προχθές, στις 15 Ιουνίου και προχωράμε τώρα στην οριστικοποίησή τους από πλευράς ΟΠΕΚΕΠΕ.

Λέει, λοιπόν, ο κ. Κεγκέρογλου, «Γιατί δεν δίνετε το 50% αυτών των χρημάτων;» Καταρχήν, να διευκρινίσουμε λίγο το μηχανισμό. Ποιοι δίνουμε; Αυτά είναι χρήματα τα οποία πρέπει να έρθουν -έτσι γίνεται, έρχονται- και αυτά τα χρήματα μέσα από το τραπεζικό σύστημα, με τη διαδικασία και την παρέμβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ουσιαστικά πιστώνονται στους λογαριασμούς του δικαιούχου. Μάλιστα. Θα μπορούσε εν τω μεταξύ να γίνει κάτι; Σαν τι να γίνει; Να υπάρξει ένα ποσό από πού; Υποθέτω ότι δεν εννοεί ο κ. Κεγκέρογλου να δώσουμε 1.000.000.000 από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν φαντάζομαι ότι λέει αυτό, γιατί δεν υπάρχουν αυτά τα ποσά να δοθούν. Άρα, θα πρέπει να υπάρξει δανεισμός αυτών των ποσών. Δεν γίνεται αλλιώς. Κάποιος πρέπει να δανείσει τώρα μάλλον στο ελληνικό Δημόσιο αυτό το ποσό, το ελληνικό Δημόσιο αυτό το ποσό να το δώσει εν συνεχεία στον ΟΠΕΚΕΠΕ με εγγύηση -έτσι θα γίνει αυτός ο δανεισμός- τις μελλοντικώς καταβληθεισόμενες ενισχύσεις στους παραγωγούς.

Ο άλλος τρόπος είναι να μην μεσολαβήσει καθόλου το ελληνικό Δημόσιο, αλλά να πάνε απευθείας οι παραγωγοί να λάβουν δάνειο, το οποίο με εγγύηση την μελλοντικώς, πάλι, καταβληθεισόμενη ενίσχυση να εξασφαλιστεί.

Εδώ εξετάζουμε τη δυνατότητα αυτών των μηχανισμών, κύριε Κεγκέρογλου -πρέπει να σας το πω- που σημαίνει ότι δεν έχω αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο. Όμως, για να απαντήσω στο ερώτησή σας, θα σας πω δύο πράγματα. Το κόστος δεν είναι αμελητέο. Το κόστος της προκαταβολής ύψους 1.000.000.000 τρεις μήνες μπροστά είναι της τάξης των 10.000.000 με 15.000.000 εκατομμυρίων ευρώ. Τι να κάνουμε; Για βάλτε κάτω λίγο το νουμεράκια. Αν βάλετε κάτω τα νούμερα, είναι τόσο. Άρα, αμελητέο δεν είναι. Είναι ένα σημαντικό κόστος τόκων.

Αν μου λέτε τώρα -εγώ να τοποθετηθώ σε αυτό- ότι αυτό, παραδείγματος χάρη, θα το επωμιστώ και θα το αφαιρέσω από τα 150.000.000 που έχω για ενισχύσεις, σας λέω ότι δεν θα το κάνω. Σας το λέω κατευθείαν. Δεν πρόκειται εγώ να αφαιρέσω 15.000.000 ενισχύσεων στους παραγωγούς για να πληρώσω τόκους στην τράπεζα, για να έχω προκαταβολή των τριών μηνών.

Δεύτερον, η συζήτηση είναι πρόωρη. Γιατί; Διότι είναι σε εξέλιξη η συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιτρέψει την αποπληρωμή και την ταχύτερη μεταβίβαση των ποσών. Άρα, μεταξύ του να πάμε να πληρώσουμε 15.000.000 τόκους και του να κάτσω να περιμένω να δω τι πρόκειται να γίνει με την πίεση που ασκείται σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να σας πω την αλήθεια, θα προτιμήσω επί του παρόντος το δεύτερο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Κεγκέρογλου, έχετε τον λόγο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, θα σταθώ μόνο στα πραγματικά γεγονότα και δεν θα ασκήσω κριτική σε αυτά τα οποία είπατε και στο πόσο ευσταθούν όλα. Και γιατί αυτό; Διότι σας σέβομαι ως πρόσωπο, ως πολιτικό, ως νομικό. Όμως, δεν μπορώ να μην πω ότι δεν υπάρχει η απαραίτητη ενημέρωση στο πρόσωπό σας από τους αρμόδιους -εσείς κρίνετε ποιοι είναι- για το τι έχει γίνει στο παρελθόν και πόσες φορές είχε αξιοποιηθεί η ταμειακή διευκόλυνση και τι εργαλεία υπάρχουν στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Θα σας πω, λοιπόν, ευθέως, ότι ακόμα και αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συντομεύσει το χρόνο -που θα τον συντομεύσει- για τη δυνατότητα κανονικής καταβολής της προκαταβολής και των ενισχύσεων, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν τη δυνατότητα να προκαταβάλουν ένα σημαντικό ποσοστό.

Αυτά τα 850.000.000, το 1.000.000.000 είναι μια τεράστια ρευστότητα και πραγματικά θα έχετε κάνει αυτό που δεν έχει επιτευχθεί ακόμα και στους άλλους τομείς της οικονομίας, παρότι τα ποσά εκεί είναι πολύ περισσότερα. Ο κόσμος ακούει για εκατομμύρια και δισεκατομμύρια, αλλά υπάρχει δυσκολία στη διαδικασία χορήγησής τους.

Η χορήγηση προκαταβολής μέσω ταμειακής διευκόλυνσης είναι μία διαδικασία που μπορεί να γίνει μέσα σε δέκα μέρες. Και αν θέλετε, με οτιδήποτε εγγύηση πάμε στις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ μαζί να δείτε ότι μπορεί να γίνει.

Το δεύτερο: Ποιο είναι το κόστος; Εάν υποθέσουμε ότι η προκαταβολή αυτή των 850.000.000 ή του 1.000.000.000 δινόταν για ένα χρόνο, στον ένα χρόνο, με 1% επιτόκιο, θα ήταν 10.000.000. Στον ένα μήνα δεν είναι 10.000.000. Είναι διά δώδεκα.Επειδή, λοιπόν, διαμαρτύρεστε για το 1%, θα σας πω ότι τούτη την περίοδο τα επιτόκια είναι σχεδόν μηδενικά. Σχεδόν μηδενικά! Το κόστος, επομένως, της προκαταβολής για τρεις μήνες, κατά την άποψή μου, δεν ξεπερνά τις 280.000 ευρώ. Αυτό είναι το κόστος, κύριε Υπουργέ, 280.000 ευρώ.

Απευθυνθείτε στους αρμόδιους και απευθυνθείτε και στην τράπεζα. Γιατί πρέπει να απευθυνθείτε και στην τράπεζα; Διότι είναι σε ενέργεια δανειακή σύμβαση ανάμεσα στην Πειραιώς και στον ΕΛΕΓΕΠ μετά από διαγωνισμό και με βάση την εν ενεργεία δανειακή σύμβαση, μπορείτε να αξιοποιήσετε αυτό το υπερόπλο. Έτσι θα το ονομάσω εγώ. Διότι όταν μιλάμε τώρα για όλα τα άλλα που είναι μερικά εκατομμύρια, που δεν ξεπερνούν τα 40.000.000 -τσακώνεστε με το ΣΥΡΙΖΑ για 40.000.000 ή 30.000.000- κι εδώ σας μιλάω για 1.000.000.000, που είναι στα χέρια σας, εργαλείο, εσείς δεν τα αξιοποιείτε;

Θα σας παρακαλέσω, λοιπόν, για άλλη μια φορά -είναι η δεύτερη φορά που το συζητάμε- να κάνετε μια σύσκεψη με τους αρμόδιους, απευθυνθείτε και στην τράπεζα και, εν πάση περιπτώσει, ρωτήστε στο παρελθόν πότε είχε δοθεί μέσω ταμειακής διευκόλυνσης. Μην πάτε να μεταφέρετε το θέμα ότι θα δανειοδοτηθούν οι αγρότες και θα αντιδράσουν κ.λπ., γιατί δεν υπάρχει αυτό. Η ταμειακή διευκόλυνση γίνεται με ένα τρόπο, με την εγγύηση του Δημοσίου από τη στιγμή που υπάρχουν οι επιδοτήσεις ως δικαίωμά τους και μεταφέρονται στην τράπεζα στη συνέχεια και αποπληρώνονται.

Θεωρώ ότι είστε καλοπροαίρετος, αλλά δεν σας έχουν ενημερώσει. Αν, όμως, μας πείτε ότι σας έχουν ενημερώσει, τότε είναι ακατανόητη -σε μένα τουλάχιστον προσωπικά- η δυσκολία ή η ατολμία αν θέλετε, αν και δεν χρειάζεται και πολύ τόλμη. Συστημική είναι η απόφαση. Έχει ξαναγίνει. Το σύστημα έτσι λειτουργεί. Έτσι λειτουργεί το σύστημα. Περιμένουμε τις απαντήσεις σας, κύριε Υπουργέ. Να σας πω ότι έχουν προαναγγείλει κάποιοι ότι δίνεται προκαταβολή τώρα, στο τέλος Ιουνίου. Χθες ήταν πρωτοσέλιδο σε εφημερίδα και θα σας τη στείλω τώρα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Με πολύ σεβασμό να επισημάνω το σχετικώς αντιφατικό εδώ της τοποθετήσεως. Και να πω γιατί σχετικώς αντιφατικό. Διότι αν πράγματι ισχύει, όπως ισχύει, όπως είπα και όπως συνομολόγησε ο κ. Κεγκέρογλου, ότι υπάρχει μια γενικότερη πίεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να επισπεύσει τη διαδικασία αποπληρωμής των ενισχύσεων ακριβώς λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού και μάλιστα αυτή τοποθετείται στον Ιούλιο, τότε είναι προφανές ότι η συζήτησή μας δεν έχει νόημα. Γιατί θα έχει νόημα να περιμένουμε τον Ιούλιο να γίνει κανονικά η διαδικασία άρα, λοιπόν, χωρίς κόστη, χωρίς να εμπλακούμε σε νομικά ζητήματα, χωρίς να πούμε τι γίνεται με ταμειακά, αν υπάρχουν εγγυήσεις, αν δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετακινήσει την πληρωμή από τον Οκτώβριο στον Ιούλιο στην πραγματικότητα δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης.

Αυτό εμμέσως πλην σαφώς συνομολογήθηκε από τον κ. Κεγκέρογλου και άρα, επιτρέψτε μου, χαίρομαι που εμμέσως συμφωνείτε και με τη στρατηγική που ακολουθώ.

Γιατί η στρατηγική που ακολουθώ είναι αυτή, δηλαδή να πιέσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να φέρει την πληρωμή μπροστά.

Ας υποθέσουμε, όμως, ότι αυτό δεν συμβαίνει. Να βάλω λίγο στο πεδίο πολύ γρήγορα παρότι είναι σύνθετα ζητήματα όσο πιο απλά μπορώ το νομικό θέμα. Δικαιούχος της ενισχύσεως είναι ο παραγωγός, μην το ξεχνάμε αυτό. Αυτός είναι που θα πάρει την ενίσχυση. Το δικαίωμά του, του παραγωγού, είναι μία απαίτηση την οποία έχει να λάβει τη συγκεκριμένη ενίσχυση από τον συγκεκριμένο λογαριασμό πράγματι στον οποίο αναφερθήκατε όπου είναι ο λογαριασμός που μπαίνουν τα χρήματα. Και πράγματι ο μηχανισμός είναι ότι υπάρχει σχέση και σύμβαση με την Τράπεζα Πειραιώς. Το 1% δεν ξέρω πού το βρήκατε. Είναι λίγο δικό σας το 1%.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Μηδέν είναι.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Το μηδέν επίσης δεν ξέρω πού το βρήκατε.

Γιατί εδώ στην πραγματικότητα τι λέμε; Λέμε ότι αυτό που είναι να πιστωθεί τον Οκτώβριο και είναι αυτό το οποίο πρόκειται να μεταβιβαστεί θα δοθεί από κάποιον τώρα. Εσείς μου λέτε ότι θα δοθεί άτοκα. Τέτοια καλοσύνη από τράπεζες εγώ, να πω την αλήθεια, δεν έχω συναντήσει, αλλά να το δούμε. Αλλά, επειδή σας λέω ότι έχει υπάρξει επαφή, δεν είδα τέτοια καλή προαίρεση, τέτοια αγάπη, να μην έχουν τόκο. Επομένως θα υπάρξει κόστος τόκων. Το κόστος των τόκων με το 1% αν είναι 240.000, κύριε Κεγκέρογλου, να σας διαβεβαιώσω ότι θα το κάνω αύριο το πρωί. Δεν είναι αυτό το βάρος.

Και έχει και ένα νομικό ζήτημα το οποίο, όμως, η αλήθεια είναι ότι θεωρώ ότι ξεπερνιέται, μη σας ταλαιπωρήσω πολύ με αυτό. Να σας πω ποιο είναι το νομικό ζήτημα: η εκχώρηση της ενισχύσεως για λόγους εγγυητικούς. Υπάρχει ένα ζήτημα αν είναι εκχωρητέα ή δεν είναι εκχωρητέα. Δεν σας κουράζω. Θεωρώ ότι θα λυθεί αυτό. Δηλαδή αυτό νομίζω ότι είναι αντιμετωπίσιμο.

Αλλά, επαναλαμβάνω, αν είναι να πληρώσουμε πολλά λεφτά σε τόκους για να έχω μία επίσπευση -προσέξτε- η οποία θα μου κοστίσει εν συνεχεία στη δυνατότητα ενισχύσεως των παραγωγών δεν είναι επιλογή μου. Εάν αντίθετα τα ποσά είναι χαμηλά…

Αλλά σας ξαναλέω σε αυτό θα επανέλθω και θα επανέλθω με γραπτή, αν θέλετε, πρόταση και δέσμευση της τραπέζης ως προς το κόστος του μηχανισμού αυτού.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Μία κουβέντα να πω, αν θέλετε, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ε, θα πεις μπράβο τώρα.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Το αφήνει ανοικτό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Πιο γενναιόδωρο σε θέλω.ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Γενναίος θα είμαι αν δώσει λύση.

Καταθέτω στα Πρακτικά έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών που μου απαντάει στην ερώτηση ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει όλα τα εργαλεία στη διάθεσή του να τα αξιοποιήσει. Περιμένουμε, λοιπόν, τον Υπουργό άμεσα να μας απαντήσει.(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Βασίλειος Κεγκέρογλου καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών).

agrotypos.gr