Πρόταση «βόμβα» της Κομισιόν: Μόνο με τρίτη δόση τα ταξίδια εντός ΕΕ

9:55 π.μ. - Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2021
09:11 π.μ. - Τρί, 16/55/2021
Image: Πρόταση «βόμβα» της Κομισιόν: Μόνο με τρίτη δόση τα ταξίδια εντός ΕΕ

Πρόταση-«βόμβα» επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την οποία μπορεί να παρουσιάσει ακόμα και μέσα στην εβδομάδα

Πιο συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το Mega, η Κομισιόν αναμένεται να προτείνει την εισαγωγή της τρίτης δόσης στο πιστοποιητικό εμβολιασμού, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι για να ταξιδέψει κάποιος στην Ευρώπη και να θεωρείται πλήρως εμβολιασμένος και συνεπώς να έχει το πιστοποιητικό, θα πρέπει να έχει κάνει και την τρίτη δόση.

Σύμφωνα με την τωρινή νομοθεσία, το πιστοποιητικό Covid για ταξίδια εντός της ΕΕ έχει διάρκεια ενός έτους, με τη νέα πρόταση της Κομισιόν όμως η χρήση του πιστοποιητικού θα επεκταθεί πέραν του καλοκαιριού του 2022.

Όπως είχε απαντήσει, αρχές Νοεμβρίου, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Κρίστιαν Βίγκαν, στο ερώτημα αν στην ΕΕ βρίσκεται υπό συζήτηση το ενδεχόμενο ανανέωσης του πιστοποιητικού με την τρίτη δόση, ο κανονισμός του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού κατά της covid19 και η σύσταση για την ελεύθερη μετακίνηση εντός της ΕΕ δεν κάνουν λόγο για μέγιστη διάρκεια του ολοκληρωμένου εμβολιασμού, παρά μόνο για τα τεστ και για την ανάρρωση από τον κορονοϊό.

«Υπάρχουν συζητήσεις για πιθανή επικαιροποίηση της σύστασης για την ελευθερία των μετακινήσεων και στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων τίθενται διάφορα ερωτήματα, όπως η περίοδος ισχύος του πιστοποιητικού ή τί θα γίνει με την τρίτη δόση. Ωστόσο είναι ακόμα πάρα πολύ νωρίς να φτάσουμε σε κάποιο συμπέρασμα. Ο στόχος μας είναι πάντα να υπάρχει συντονισμένη προσέγγιση σε ό,τι αφορά την ελεύθερη μετακίνηση στην ΕΕ και σαφείς κανόνες για τους πολίτες», είχε σημειώσει η Βίγκαν.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ, είχε τονίσει ότι ο κανονισμός για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό αφορά μόνο στα ταξίδια και τις μετακινήσεις των πολιτών εντός της ΕΕ και θεωρητικά ισχύει έως την 1η Ιουλίου 2022 (12 μήνες από την επίσημη έναρξη εφαρμογής του στην ΕΕ) με τη δυνατότητα παράτασης, αν κριθεί αναγκαίο.

anatolh.com