Πρόταση Βορίδη για επαναξιολόγηση Καλλικράτη - Τι είπε για την επανίδρυση Μακρύ Γιαλού

11:23 π.μ. - Πέμπτη, 25 Μαΐου 2023
11:05 π.μ. - Πέμ, 25/23/2023
Image: Πρόταση Βορίδη για επαναξιολόγηση Καλλικράτη - Τι είπε για την επανίδρυση Μακρύ Γιαλού

Ο Βουλευτής της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης στον Ηχώ 99,8

Ο εκλεγμένος Βουλευτής με τη Ν.Δ. κ. Μάκης Βορίδης ο οποίος έχει διατελέσει Υπουργός Εσωτερικών και πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης,  φιλοξενήθηκε σήμερα στον Ηχώ 99, 8 στον απόηχο των εκλογών της 21ης Μαΐου και οδεύοντας προς τις νέες εκλογές στις 25 Ιουνίου. Καταρχάς σχολίασε ότι ήταν σπουδαίο και συγκινητικό το ότι η Κρήτη βάφτηκε μπλε. Διευκρινίζοντας στη συνέχεια ότι τα επίσημα αποτελέσματα είναι εκείνα των Πρωτοδικείων. Όλα τα άλλα αποτελέσματα που ανακοινώνονται είναι προσωρινά.

Ανέλυσε στη συνέχεια δεδομένα και στοιχεία για την κατάσταση στην αγορά και επεσήμανε ότι μέσα από τις στρατηγικές κατευθύνσεις που ακολουθήθηκαν διαπιστώνει κανείς ότι το εμπορικό ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων τα χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ. είναι σαφώς βελτιωμένο και μπορούμε να λέμε ότι είμαστε μια εξαγωγική χώρα, μια χώρα που παράγει και εξάγει. Υπάρχουν βέβαια θέματα που πρέπει δούμε περαιτέρω, για να βελτιώσουμε την παραγωγικότητα στη χώρα και αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε, πιο προσεκτική άρδευση, με εφαρμογή πολιτικών που θα μειώνουν το κόστος παραγωγής κ.α.

Έχουμε πχ μια ισχυρή ελληνική φαρμακοβιομηχανία που εξάγει αλλά για να γίνει η παραγωγή φαρμάκων χρησιμοποιούμε πρώτες ύλες από το εξωτερικό. Επιπλέον πρέπει να δούμε τη σχέση των αγροτικών προϊόντων με την κατανάλωση από τον τουρισμό δημιουργώντας τις συνθήκες εκείνες ώστε στο πρωινό που προσφέρετε στους επισκέπτες να μην βλέπουμε προϊόντα εισαγόμενα, πχ μέλι ή βούτυρο. Στην παραπάνω κατεύθυνση στήριξης του πρωτογενή τομέα, μειώσαμε φορολογικούς συντελεστές, επενδύουμε σε έργα εγγειοβελτιωτικά κλπ, είπε ο κ. Βορίδης

Στάθηκε κατόπιν στο θέμα της έλλειψης εργατών γης επισημαίνοντας ότι γενικότερα η έλλειψη εργατικών χεριών όχι μόνο στη γεωργία, αλλά και τον τουρισμό την οικοδομή και αλλού έχει διάφορες παραμέτρους που πρέπει να εξεταστούν και να γίνουν παρεμβάσεις λόγω και των πολλών εμπλεκομένων Υπουργείων και της πολυπλοκότητας του ζητήματος.

Τέλος για το ενδεχόμενο επανίδρυσης του πρώην Δήμου Μακρύ Γιαλού, είπε αρχικά ότι εν όψει αυτοδιοικητικών εκλογών δεν θα ιδρύσουμε Δήμους. Για να προσθέσει ότι γενικότερα, το όλο θέμα είναι μια απόφαση που θα λάβει ο νέος υπουργός εσωτερικών όταν προκύψει η νέα κυβέρνηση. Αυτό που είχα προτείνει στον πρωθυπουργό ήταν πως, μετά από 13 χρόνια λειτουργίας του «Καλλικράτη» και των διοικητικών ορίων που διαμορφώθηκαν πρέπει να μπούμε σε μια επαναξιολόγηση λειτουργίας του «Καλλικράτη» σε επίπεδο οικονομικό, της εποπτείας των ΟΤΑ, των αρμοδιοτήτων τους, τις σχέσεις με την τοπική αυτοδιοίκηση β΄βαθμού και την αποκεντρωμένη διοίκηση και να αποφασιστεί από τον πρωθυπουργό εάν θέλει να ανοίξει το θέμα των διοικητικών ορίων.

Ακούστε εδώ αναλυτικά τον κ. Βορίδη