Προτάσεις για άμεση τροφοδότηση του Φράγματος Μπραμιανών από τον Γ. Λιοντάκη
Ο πρώην διευθυντής του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας αναλύει τα μέτρα και τις λύσεις για την εξασφάλιση των απαιτούμενων ποσοτήτων νερού και την αποφυγή πανικού στην περιοχή
Ο πρώην διευθυντής του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, κος Γ. Λιοντάκης, μίλησε σήμερα στον Ηχώ 99,8 και την Μαρία Τσαγκαράκη ώστε να δώσει κάποιες προτάσεις για τις κινήσεις που μπορούν να γίνουν άμεσα ώστε να εξασφαλιστούν οι ποσότητες νερού που χρειάζεται το φράγμα Μπραμιανών.
Τον Νοέμβριο του 2000, όταν η περιοχή μας αντιμετώπισε ξανά πρόβλημα με την επάρκεια νερού, οι ποσότητες νερού στο φράγμα ανέρχονταν στα 600-700 χιλιάδες κυβικά μέτρα. Συγκρίνοντας λοιπόν την σημερινή κατάσταση (περίπου 3,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού στο φράγμα) με την τότε, μπορούμε να καταλάβουμε τη τραγική κατάσταση που επικρατούσε. Ο κος Λιοντάκης είχε δημιουργήσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης από το 2014 και μέσα σε αυτό το σχέδιο υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούν να γίνουν σήμερα αλλά ο κος Λιοντάκης στάθηκε σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι του σχεδίου το οποίο αναφέρει ότι «υπήρχε προγραμματισμός και αξιολόγηση των αποθεμάτων και των απαιτήσεων σε μηνιαία βάση, ένα ισοζύγιο δηλαδή κατανάλωσης και αποθεμάτων νερού με σύγχρονη, συχνή και ακριβή ενημέρωση του κόσμου. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την αποφυγή του πανικού και την ύπαρξη ηρεμίας στον κόσμο κάτι το οποίο είναι απαραίτητο στοιχείο για την εφαρμογή των όποιων περιοριστικών μέτρων». Σήμερα, βλέπουμε τον ΤΟΕΒ να κάνει ακριβώς το αντίθετο, είπε ο κος Λιοντάκης αφού τα μέλη της διοίκησης δηλώνουν ότι το νερό φτάνει μέχρι τον Μάρτιο κάτι που δείχνει τον τρόπο που αντιμετωπίζουν σήμερα την κατάσταση.
Η περίοδος του 2000 άφησε μία πείρα και κάποια δεδομένα τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν σήμερα, ανέφερε ο κος Λιοντάκης συνεχίζοντας. Όσον αφορά το μέτρο που σκέφτεται να εφαρμόσει ο κος Καραλάκης για κατάργηση της δυνατότητας υπέρβασης των ποσοτήτων νερού που δικαιούνται οι παραγωγοί, ο κος Λιοντάκης είπε ότι δεν είναι εφαρμόσιμο και εξήγησε τους λόγους. Ανέφερε με λύπη ότι οι αποφάσεις και οι προτάσεις των διοικητικών μελών του ΤΟΕΒ δείχνουν την απειρία και την αδιαφορία τους και τόνισε την ανάγκη για μία «στιβαρή» διοίκηση, με γνώση του θέματος και του τρόπου αντιμετώπισης της κάθε δύσκολης περίστασης.
Ο κος Λιοντάκης αμφισβήτησε ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν στο φράγμα 3,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού και εξήγησε γιατί. Όπως είπε, είχε ένα φάκελο στο γραφείο του με όλα τα στοιχεία που συνέλεγε κάθε μέρα. Είχε καταρτίσει ένα κατάλογο με την στάθμη του νερού στο φράγμα και τις ανάλογες ποσότητες σε κάθε στάθμη οι οποίες ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα και όχι στη θεωρία. Όταν δήλωσαν ότι υπάρχει έλλειψη νερού ενώ στο φράγμα υπήρχαν 8 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, ο κος Λιοντάκης ζήτησε να του επιστραφεί αυτή η κατάσταση ώστε να δει τι γίνεται κάτι που δεν έγινε ποτέ.
Συνεχίζοντας, ο κος Λιοντάκης ανέλυσε στον αέρα της εκπομπής τις ποσότητες του νερού που μπαίνουν στο φράγμα από τις γεωτρήσεις και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να υπάρχει πανικός στον ΤΟΕΒ. Στην συνέχεια, έκανε κάποιες προτάσεις για τις άμεσες κινήσεις που μπορούν να γίνουν ώστε να τροφοδοτηθεί το φράγμα με περισσότερο νερό. Η πρώτη πρόταση είναι ότι τώρα που δεν ποτίζουν στα χωριά, θα πρέπει να δουλεύει η Μαλάβρα ώστε να πηγαίνει στο φράγμα όσο περισσότερο νερό γίνεται. Ο ΤΟΕΒ, σύμφωνα με την νομοθεσία έχει την δυνατότητα να κατασκευάζει και να διαχειρίζεται έργα Β’ τάξης όπως αγωγούς μεταφοράς νερού. Εάν λοιπόν με μία μελέτη μίας εβδομάδας κατασκευαστεί ένας επιφανειακός αγωγός της δυναμικότητας των 250 κυβικών μέτρων νερού την ώρα από το αντλιοστάσιο της Μαλάβρας και με έναν άλλο αγωγό το νερό πηγαίνει μέχρι το Κάτω Χωριό και δίνει το νερό που χρειάζονται οι κοινότητες, όλο το υπόλοιπο νερό των 900 κυβικών μέτρων θα πηγαίνει Χειμώνα- Καλοκαίρι στο φράγμα. Επιπλέον, μπορεί να κατασκευαστεί μία δεξαμενή σε ένα κεντρικό σημείο των Λιβαδιών η οποία θα έχει ρολόγια που θα μετράνε το νερό που μπαίνει μέσα από αυτό που περισσεύει από τα γύρω πηγάδια. Μετά, αυτό θα στέλνεται στην δεξαμενή της Βαϊνιάς και θα μπορεί να δοθεί πίσω εάν το χρειαστεί αυτός που το δίνει και σε περίπτωση που δεν το χρησιμοποιήσει, θα το πληρώνεται. Τόνισε, ότι η υλοποίηση έργων δεν είναι θέμα χρημάτων αλλά θέμα βούλησης.
Το 2007, ο κος Λιοντάκης πρότεινε στον κ. Παπαδάκη να γίνει ένα έγγραφο προς την Περιφέρεια όπου θα αξιολογούσαν οι ίδιοι 14 έργα με την σειρά που πίστευαν ότι έπρεπε να υλοποιηθούν, κάτι που έγινε. Ο ΤΟΕΒ μπορεί μόνο να διεκδικεί σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση και τον Αγροτικό Σύλλογο, ο οποίος φαίνεται να βλέπει τα προβλήματα και να προσπαθεί να τα λύσει, ανέφερε ο κος Λιοντάκης και πρότεινε να μειωθεί η τιμή του νερού και να σταματήσει η συλλογή χρημάτων από την μεριά του ΤΟΕΒ.
Τέλος, σε ερώτηση της κα Τσαγκαράκη για το τι μπορεί να γίνει με το δίκτυο του ΤΟΕΒ ώστε να μην χάνεται νερό, ο κος Λιοντάκης απάντησε ότι θεωρεί ότι οι αγωγοί του ΤΟΕΒ συντηρούνται σωστά αφού το τεχνικό κομμάτι του ΤΟΕΒ έχει και την γνώση και την εμπειρία και την βούληση να συντηρεί σωστά τα δίκτυα. Το σημείο που χάνεται αρκετό νερό είναι στις περιπτώσεις που κάποιος ποτίζει αλλά το ρολόι δεν «γράφει», ανέφερε, και πρότεινε την αφαίρεση όλων των ρολογιών που «δεν γράφουν» ώστε να περιοριστεί η άσκοπη κατανάλωση νερού.
-
* Ρεπορτάζ: Μαρία Τσαγκαράκη
* Κείμενο - Επιμέλεια: Ελένη Ζαχαράκη
* Τεχνική επιμέλεια - Υποστήριξη: Κατερίνα Κοντού
- Ακολουθήστε μας στο facebook
- Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube