«Πρώτα η αναγνώριση της κυριότητας και μετά ο δανεισμός» απαντάει το Βρετανικό Μουσείο για τα Γλυπτά

2:14 μ.μ. - Σάββατο, 9 Μαρτίου 2019
02:03 μ.μ. - Σάβ, 09/14/2019
Image: «Πρώτα η αναγνώριση της κυριότητας και μετά ο δανεισμός» απαντάει το Βρετανικό Μουσείο για τα Γλυπτά

«Ο δανεισμός δεν έχει καμία σχέση» με την αναγνώριση της κυριότητας, υποστηρίζει η υπουργός Πολιτισμού

«Προϋπόθεση για να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση περί δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι να αναγνωρίσετε ότι νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι η Βρετανία και όχι η Ελλάδα» δηλώνει στην εφημερίδα «Τα Νέα» η εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου, σχετικά με το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη να δανειστεί η Ελλάδα τα Γλυπτά το 2021, με αφορμή των εορτασμό των 200 χρόνων από την ελληνική Επανάσταση. «Ο δανεισμός δεν έχει καμία σχέση» με την αναγνώριση της κυριότητας, υποστηρίζει η υπουργός Πολιτισμού.
 
Υπενθυμίζεται ότι  ο Πρωθυπουργός προτείνει «ως πρώτο βήμα» για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα να εκτεθούν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στην Αθήνα με αφορμή το 2021. «Η συγκυρία είναι εξαιρετική» τονίζει. Ταυτόχρονα, ο κ. Μητσοτάκης προτείνει να οργανωθεί στο Βρετανικό Μουσείο αρχαιολογική έκθεση με πολύ σημαντικά αντικείμενα τα οποία θα ταξιδέψουν για πρώτη φορά από την Ελλάδα στην Αγγλία. Πρόκειται για παρόμοια πρόταση με αυτή που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι ο πρωθυπουργός και έγινε δεκτή από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
 
Aπό την πλευρά της, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, χαρακτήρισε «απολύτως ψευδές και λάθος» το επιχείρημα ότι σε περίπτωση δανεισμού των Γλυπτών, η Ελλάδα αναγνωρίζει κυριότητα στους Βρετανούς. Σε συνέντευξη της στον ΣΚΑΙ, η Μενδώνη υποστηρίζει ότι από τότε που η Μελίνα Μερκούρη κατέθεσε αίτημα για επιστροφή και επανένωση, αναφέρει ότι η αφαίρεσή τους συνιστά κλοπή και συνεπώς δεν μπορεί να δημιουργηθεί κανένα δικαίωμα επί των Γλυπτών.
 
«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την κλοπή. Ο δανεισμός ή αν θέλετε η πρόταση να εκτεθούν τα Γλυπτά στην Αθήνα από τον πρωθυπουργό δεν έχει καμιά σχέση και δεν αλλάζει το πάγιο αίτημα» πρόσθεσε.
 
Η πρόταση Μητσοτάκη προκάλεσε και την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ: Δεν γνώριζε ο κ. πρωθυπουργός ότι το Βρετανικό Μουσείο θέτει ως προϋπόθεση την αναγνώριση της ιδιοκτησίας των μαρμάρων προκειμένου να τα δανείσει;» αναρωτήθηκε ο τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρολιάκος.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος, η πρώην Υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά και σε δήλωση της μεταξύ άλλων αναφέρει:
 
«Ο δανεισμός των Γλυπτών προς έκθεση αποδέχεται στην ουσία τις κατά καιρούς απαντήσεις των δανειστών περί αναγνώρισης της κυριότητας εκ μέρους της χώρας μας ως προϋπόθεσης του δανεισμού, γεγονός το οποίο υπονομεύει και ακυρώνει την οριστική επιστροφή και επανένωση. Αυτό ακριβώς αποτέλεσε το κρίσιμο σημείο τριβής κάθε φορά που στο παρελθόν έγινε παρόμοια προσπάθεια ανταλλαγής εκθέσεων ή άλλων προτάσεων εξεύρεσης διαλόγου και συνεργασίας για την υπέρβαση του προβλήματος».
 
»Πρόσφατα μάλιστα, αυτή ακριβώς ήταν η επιχειρηματολογία του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου κ. Φίσερ, ο οποίος σε συνέντευξή του σε ελληνική εφημερίδα και σε σχετική ερώτηση αναφέρθηκε σε «νόμιμο ιδιοκτήτη», ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων».
 
 
thepressproject.gr