Προσπάθειες ένταξης των ανεμόμυλων του Οροπεδίου στα μνημεία της UNESCO

9:41 π.μ. - Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2018
09:03 π.μ. - Δευ, 05/41/2018
Image: Προσπάθειες ένταξης των ανεμόμυλων του Οροπεδίου στα μνημεία της UNESCO

Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκατάσταση και παγκόσμια προβολή των παραδοσιακών ανεμόμυλων του Οροπεδίου Λασιθίου ξεκινά την Πέμπτη το πρωί

Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκατάσταση και παγκόσμια προβολή των παραδοσιακών ανεμόμυλων του Οροπεδίου Λασιθίου ξεκινά την Πέμπτη το πρωί καθώς αρχίζει η διαδικασία για την καταγραφή τους από τους προέδρους των χωριών του Οροπεδίου όπως δήλωσε στο ekriti.gr ο δήμαρχος κ.Γιάννης Στεφανάκης.
 
Ουσιαστικά εξήγησε ο δήμαρχος είναι το πρώτο βήμα ώστε με καταγεγραμμένα και τεκμηριωμένα στοιχεία όσον αφορά τον αριθμό των ανεμόμυλων της περιοχής είτε είναι λειτουργικοί είτε όχι, να γίνουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για ένταξη στον εθνικό κατάλογο των μνημείων, με απώτερο σκοπό να χαρακτηριστούν μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την  UNESCO.


 
Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό γεγονός επεσήμανε ο κ. Στεφανάκης καθώς στο παρελθόν υπήρχαν στο Οροπέδιο πάνω από 10-11 χιλιάδες παραδοσιακοί ανεμόμυλοι για άντληση νερού και εάν ενταχθούν στην UNESCO τότε η αναβίωσή τους θα στηριχθεί και οικονομικά από την παγκόσμιο οργανισμό.
 
Για τη διαδικασία καταμέτρησης των ανεμόμυλων  πραγματοποιήθηκε σήμερα ευρεία σύσκεψη στο Δήμο Οροπεδίου με τη συμμετοχή του δημάρχου ,αντιδημάρχων και των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων προκειμένου να καθοριστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα γίνει η καταγραφή.

 
Να θυμίσουμε ότι πριν από 2 περίπου χρόνια η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO  κυρία Τζιτζικώστα είχε επισκεφθεί με τον αν. Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρη Πλευράκη την περιοχή και μετά από ξενάγηση, είχε δηλώσει εντυπωσιασμένη και είχε χαρακτηρίσει ως μοναδικής ομορφιάς το τοπίο με τους ανεμόμυλους στη περιοχή.
 
Η αποκατάσταση πολλών ανεμόμυλων του Οροπεδίου Λασιθίου, σήμα κατατεθέν στην περιοχή κατά το παρελθόν αλλά και σήμερα, είχε ξεκινήσει από τον μηχανολόγο μηχανικό ο κ. Χατζάκη που χρησιμοποιήσε διάτρητα πανιά  και να τους κάνει πάλι παραγωγικούς πρόγραμμα στο οποίο είχαν ενταχθεί πολλοί ιδιοκτήτες.
Τώρα όμως η προσπάθεια έχει ξεπεράσει τα σύνορα του Οροπεδίου και εστιάζεται συγκροτημένα από το Δήμο στην ένταξη της μοναδικής σε έκταση και αριθμό ανεμόμυλων σε όλη την Ευρώπη περιοχής, στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.