Προσπάθεια Τσακαλώτου να πείσει τη Λαγκάρντ για τις συντάξεις

8:48 π.μ. - Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2018
08:12 π.μ. - Δευ, 10/48/2018
Image: Προσπάθεια Τσακαλώτου να πείσει τη Λαγκάρντ για τις συντάξεις

Κρίσιμη η συνάντηση στο Μπαλί - Το ΔΝΤ θεωρεί την περικοπή δημοσιονομικό μέτρο

Με φόντο τις συντάξεις ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συναντηθεί την Παρασκευή στο Μπαλί με το ισχυρό δίδυμο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πολ Τόμσεν.
 
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ, η οποία διεξάγεται σε μια περίοδο έντονης αναταραχής στις διεθνείς αγορές, επαναφέροντας στο προσκήνιο το θέμα των μεταρρυθμίσεων.
 
Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί η επιδίωξη της κυβέρνησης για ακύρωση των προνομοθετημένων μειώσεων στις συντάξεις από το 2019, θέμα για το οποίο το ΔΝΤ δεν έχει μεταβάλει τη θέση του, επιμένοντας στον διαρθρωτικό χαρακτήρα των περικοπών, συνδέοντας μάλιστα τις αλλαγές στο ασφαλιστικό με τη γήρανση του πληθυσμού.
 
Με «όπλο» τις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο και του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί, ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα και όχι διαρθρωτικού, ο κ. Τσακαλώτος θα επιχειρήσει να «κάμψει» την αντίδραση του ΔΝΤ στην ακύρωση των προνομοθετημένων μειώσεων στις συντάξεις από το 2019.
 
Ο κ. Τσακαλώτος θα προσπαθήσει να κάμψει την αρνητική στάση του ΔΝΤ, το οποίο εξακολουθεί να μη βλέπει δημοσιονομικό χώρο για παροχές.  Το Ταμείο μέχρι τώρα δεν έχει μεταβάλλει τη θέση του, επιμένοντας στον διαρθρωτικό χαρακτήρα των περικοπών, συνδέοντας μάλιστα τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, με τη γήρανση του πληθυσμού.
 
Το ΔΝΤ επιμένει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και την προσεχή τετραετία θα πιάσει οριακά τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ, χωρίς να αφήνει περιθώριο για «χαλάρωση» και αντίμετρα. Ο κ. Τσακαλώτος θα υποστηρίξει ότι τόσο η πρόβλεψη αυτή, όσο και οι μεσοπρόθεσμες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για ανάπτυξη μόλις 1,2% το 2023, είναι εξαιρετικά απαισιόδοξες.
 
Άλλωστε, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή επισήμανε ότι στο 8μηνο του 2018 το Ενοποιημένο Πρωτογενές Αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης ήταν 868 εκατ. ευρώ υψηλότερο (0,5% του ΑΕΠ) σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, άρα το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να φθάσει το 4% του ΑΕΠ στο τέλος της φετινής χρονιάς. Εξάλλου, για το 2019 η κυβέρνηση προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 4,14% του ΑΕΠ με περικοπή συντάξεων και εφαρμογή των ψηφισμένων αντίμετρων, ενώ χωρίς να θιγούν οι συντάξεις και με ορισμένα μόνο αντίμετρα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,56%.
 
 
in.gr