Προσοχή των ψαράδων και των κολυμβητών για το λεοντόψαρο
Το τσίμπημα πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα
Από το Δήμο Σητείας ανακοινώνεται ότι βάσει ερευνών του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) έχει διαπιστωθεί η παρουσία του ξενικού είδους «λεοντόψαρο» (Pterois miles) στη θαλάσσια περιοχή της Ρόδου, με βάσιμες ανησυχίες για ταχεία εξάπλωσή του στο Αιγαίο.
Το «λεοντόψαρο» (Pterois miles) είναι ένα ξενικό τροπικό ψάρι με προέλευση από τον Ινδικό Ωκεανό/ Ερυθρά Θάλασσα, πρωτοεμφανίστηκε στο Αιγαίο και συγκεκριμένα στη Ρόδο, τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2015. Το ψάρι αυτό εντοπίστηκε στα ρηχά νερά της περιοχής και φέρει πολυάριθμες μακρόστενες δηλητηριώδεις άκανθες, επικίνδυνες για τον άνθρωπο.
Το είδος φαίνεται ότι εισήλθε στη Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Στη Μεσόγειο, άτομα του Pterois miles παρατηρήθηκαν ή αλιεύθηκαν μεταξύ των 2 και 40 μέτρων βάθους, σε βραχώδεις περιοχές, διακεκομμένες από αμμώδη υποστρώματα ή σε κοραλλιογενές υπόστρωμα.
Οι ραχιαίες και εδρικές άκανθες του λεοντόψαρου είναι άκρως δηλητηριώδεις και μπορεί να προκαλέσουν πολύ οδυνηρό τραύμα, το οποίο σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να είναι και θανατηφόρο. Η τοξίνη του δηλητηρίου του λεοντόψαρου περιέχει ακετυλοχολίνη (acetylocholine) και μια νευροτοξίνη που προσβάλλει τη νευρομυική μετάδοση. Το δηλητήριο έχει βρεθεί να έχει καρδιαγγειακές, νευρομυικές και κυτταρολυτικές επιπτώσεις που εκφράζονται στο θύμα με συνέπειες που κυμαίνονται από ήπιες αντιδράσεις όπως οίδημα μέχρι ακραίο, εξαιρετικά δυνατό, πόνο και παράλυση στα άνω και κάτω άκρα. Το αντίδοτο του είδους Synanceia ssp (που ανήκει στην ίδια οικογένεια Scorpaenidae) είναι πολύ αποτελεσματικό στην ουδετεροποίηση της δράσης του δηλητηρίου που περιέχουν τα λεοντόψαρα.
Το τσίμπημα πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα. Το δηλητήριο είναι πρωτεϊνικής φύσης, έτσι το τραύμα πρέπει να βυθίζεται άμεσα σε πολύ ζεστό νερό το οποίο μειώνει τον πόνο και ελαττώνει την επίδραση του δηλητηρίου. Το θύμα πρέπει να επισκέπτεται το γρηγορότερο το κοντινότερο ιατρικό κέντρο/ νοσοκομείο ώστε να αποφευχθούν περιπλοκές.
Στο περιβάλλον καταγωγής του είναι καταναλώσιμο είδος, ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη σκορπίνα και τη δράκαινα, λέγεται ότι το κρέας του είναι νόστιμο σαν του ροφού και καταναλώνεται μετά από την προσεκτική αφαίρεση των επικίνδυνων αγκαθιών.
Παρακαλούμε για την ιδιαίτερη προσοχή των επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων καθώς και του ευρύτερου κοινού, ώστε να προληφθούν τυχόν ατυχήματα εξ αιτίας των δηλητηριωδών αγκαθιών του λεοντόψαρου, που αναμφίβολα θα εγκατασταθεί και στην περιοχή μας.
ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΣΗΤΕΙΑΣ