Προσοχή στους κινδύνους στα αμπέλια λόγω καιρού

7:08 μ.μ. - Παρασκευή, 13 Απριλίου 2018
07:04 μ.μ. - Παρ, 13/08/2018
Image: Προσοχή στους κινδύνους στα αμπέλια λόγω καιρού

Το καμπανάκι του κινδύνου κρούει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου

 
Το καμπανάκι του κινδύνου προς τους αμπελουργούς του νομού Ηρακλείου για την ανάγκη να μην εφησυχάζουν ως προς την αντιμετώπιση του ωιδίου (χολέρας) στα αμπέλια τους κρούει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου.
 
Με χθεσινό του δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων, το Κέντρο αναφέρει ότι θα πρέπει οι παραγωγοί να συνεχίσουν την προστασία των αμπελιών τους, αφού από τις καιρικές συνθήκες που ισχύουν το ωίδιο εξακολουθεί να ευνοείται!
 
Αναλυτικότερα, η ενημέρωση αναφέρεται στις βασικές ασθένειες και εχθρούς του αμπελιού για την περίοδο αυτή. Το ωίδιο, τον περονόσπορο, την ευδεμίδα και το τζιτζικάκι. Για τον περονόσπορο, οι προειδοποιήσεις αναφέρουν ότι δεν ευνοείται από τις καιρικές συνθήκες και ως εκ τούτου δε χρειάζεται να γίνονται άσκοπες επεμβάσεις. Για την ευδεμίδα διευκρινίζεται ότι η ανθόβια γενιά είναι σε εξέλιξη. Δε χρειάζεται αντιμετώπιση. Και για το τζιτζικάκι έχουμε την περίοδο αυτή τις πρώτες μετακινήσεις, και το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου συνιστά στους παραγωγούς να μη γίνονται άσκοπες επεμβάσεις.
 
 
 
Προσοχή στη χολέρα
 
Σύμφωνα με την αναλυτική ενημέρωση που παρέχει το Περιφερειακό Κέντρο Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου, το ωίδιο αξιολογείται ως η πιο σημαντική ασθένεια του αμπελιού στην Κρήτη (ενδημική), με σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις. Το κλίμα και οι ποικιλίες του νησιού την ευνοούν. Σε αμπέλια που δε γίνεται αντιμετώπιση, οι προσβολές στα σταφύλια φτάνουν το 80%. Στους αμπελουργούς είναι γνωστή με τα ονόματα χολέρα, σίρικας, μπάστρα και θειαφασθένεια.
 
Προσβάλλει όλα τα πράσινα φυτικά όργανα (φύλλα, σταφύλια, βλαστούς). Η παρουσία του ωιδίου γίνεται εύκολα αντιληπτή αφού τα προσβεβλημένα μέρη μοιάζουν σκονισμένα.
 
Στα φύλλα: Χλωρωτικές κηλίδες που καλύπτονται από αραχνοειδές γκρίζο χνούδι (συνήθως στην κάτω επιφάνεια, συχνά και στην πάνω). Οι κηλίδες σταδιακά επεκτείνονται, η ανάπτυξη του φύλλου σταματά, η επιφάνειά του γίνεται κυματοειδής και καρουλιάζει προς τα πάνω. Το φύλλο μοιάζει σαν να είναι αλευρωμένο (σπόρια της ασθένειας).
 
Στους βλαστούς: Αρχικά παρατηρούνται κηλίδες που καλύπτονται από υπόλευκο-γκρίζο επίχρισμα (σπόρια). Το επίχρισμα υποχωρεί γρήγορα αφήνοντας καστανόμαυρους μεταχρωματισμούς, που το χειμώνα γίνονται καστανοκόκκινοι και είναι ιδιαίτερα έντονοι. Η παρουσία τους υπογραμμίζει την ύπαρξη άφθονου μολύσματος και προειδοποιεί για την επόμενη χρονιά. Στους βλαστούς αρχικά καστανόμαυρες κηλίδες που το χειμώνα γίνονται καστανοκόκκινες.
 
Στα σταφύλια: Τα άνθη και οι νεαρές ρώγες (μετά το δέσιμο) μοιάζουν σαν να είναι αλευρωμένα, στη συνέχεια ξεραίνονται και πέφτουν. Σε μεγαλύτερες ρώγες δημιουργούνται στην επιδερμίδα σκουρόχρωμες περιοχές (εσχαρώσεις) από την παρουσία του μύκητα.
 
Η επιδερμίδα νεκρώνεται και σχίζεται (συχνά αποκαλύπτονται τα σπέρματα). Ακολουθούν προσβολές από άλλα παθογόνα και οι ρώγες σαπίζουν. Μετά το γυάλισμα, οι ρώγες πρακτικά δεν προσβάλλονται.
 
 
 
Τι πρέπει να κάνουν οι παραγωγοί;
 
Ψεκασμός ή σκόνισμα: Να εξασφαλίζεται η καλή διασπορά του ψεκαστικού διαλύματος ή της σκόνης σε όλη την επιφάνεια του φυτού. Να καλύπτονται όλα τα φυτικά όργανα και ιδιαίτερα τα σταφύλια.
 
Παρατήρηση:
 
Η συχνή εφαρμογή διασυστηματικών ωιδιοκτόνων, που ανήκουν στην ίδια ομάδα δράσης, ευνοούν την εμφάνιση ανθεκτικότητας. Συνιστάται περιορισμένη χρήση και εναλλαγή με κλασικά ωιδιοκτόνα επαφής.
Το θειάφι σε μορφή σκόνης επίπασης (DP) έχει πολύ καλή προληπτική αλλά και θεραπευτική δράση, όταν μετά την εφαρμογή του επικρατούν κατάλληλες συνθήκες (θερμοκρασία 18-25oC, μεγάλη ηλιοφάνεια και χαμηλή σχετική υγρασία). Καλό είναι να χρησιμοποιείται σε μία τουλάχιστον επέμβαση, κατά προτίμηση στην άνθιση-καρπόδεση. Προσοχή: Η εφαρμογή του θείου σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες από 30οC μπορεί να προκαλέσει φυτοτοξικότητα.
 
 
neakriti.gr