Προσοχή ! Ας προστατεύσουμε τα χελωνάκια που εμφανίστηκαν σε παραλίες της Ιεράπετρας

12:22 μ.μ. - Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022
12:08 μ.μ. - Παρ, 19/22/2022
Image: Προσοχή ! Ας προστατεύσουμε τα χελωνάκια που εμφανίστηκαν σε παραλίες της Ιεράπετρας

Χρήσιμες οδηγίες από τον Υπολιμενάρχη του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας Γιάννη Χρυσοφάκη

Την εμφάνισή τους σε παραλίες της Ιεράπετρας κάνουν τις τελευταίες ημέρες χελωνάκια καρέτα καρέτα, τραβώντας τα βλέμματα μικρών και μεγάλων. Ωστόσο η ανθρώπινη δραστηριότητα, τα φώτα, τα φλάς, ακόμα και ένα άγγιγμα, μπορεί να αποβούν μοιραία.

Ο Υπολιμενάρχης του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας κ. Γιάννης Χρυσοφάκης μίλησε στον Ηχώ 99,8 προτρέποντας τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν τις οδηγίες που προβλέπονται. Όπως εξήγησε, δεν πρέπει να τα ακουμπάμε, δεν πρέπει να ρίχνουμε φως στο σημείο ή να τα φωτογραφίζουμε με το κινητό έχοντας το φλας ενεργοποιημένο. Επιπλέον εάν είμαστε κοντά στο σημείο, δεν πρέπει να φωνάζουμε. Καθώς, για τους παραπάνω λόγους, υπάρχει ο κίνδυνος, τα χελωνάκια να αποπροσανατολιστούν και αντί για τη θάλασσα να επιστρέψουν στην παραλία. Εάν θέλουμε να τα βοηθήσουμε μπορούμε να ανοίξουμε ένα αυλάκι που να τα οδηγεί στη θάλασσα αλλά και πάλι και για αυτό, χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να μην τα ενοχλήσουμε.

Σε κάθε περίπτωση εάν κάποιος πολίτης διαπιστώσει χελωνάκια σε παραλία καλό είναι να επικοινωνήσει με τις κατά τόπους λιμενικές αρχές έτσι ώστε να ληφθούν μέτρα και να δοθούν χρήσιμες οδηγίες, τόνισε.

Ακούστε εδώ τον Υπολιμενάρχη κ. Γιάννη Χρυσοφάκη

-

Αν βρεις φωλιά ή χελωνάκια - Οδηγίες από τον archelon.gr

Επικοινώνησε με τον ΑΡΧΕΛΩΝ στο τηλέφωνο 6941 511 511 ή στείλε email στο: rescue.archelon@gmail.com ώστε να λάβεις τις κατάλληλες / απαραίτητες οδηγίες για το πως μπορείς να βοηθήσεις!

Η σποραδική εμφάνιση μεμονωμένων φωλιών θαλάσσιας χελώνας σε διάφορα σημεία της Ελλάδος είναι συνηθισμένη λόγω της εκτεταμένης ακτογραμμής της χώρας. Κάθε φωλιά μπορεί να είναι σημαντική για την μελλοντική επιβίωση των θαλάσσιων χελωνών στην κλιματική αλλαγή. Γι’ αυτό η πληροφορία που έχεις είναι πολύτιμη για τον ΑΡΧΕΛΩΝ και κυρίως για την σωτηρία των θαλασσίων χελωνών.

Για να μας δώσεις την πληροφορία που χρειαζόμαστε για ίχνη, πιθανή φωλιά ή χελωνάκια, σε παρακαλούμε κατέβασε το αρχείο excel που θα βρεις εδώ, συμπλήρωσέ το και στείλε το με email στο rescue.archelon@gmail.com.

Ίχνη και πιθανή φωλιά στην άμμο

Αν στην παραλία δεν υπάρχουν ανθρώπινες δραστηριότητες που συνιστούν απειλές για την πιθανή φωλιά, δεν χρειάζεται να ληφθεί κάποιο μέτρο. Απλά αποφεύγουμε να τοποθετήσουμε ομπρέλα και ξαπλώστρα κοντά στο σημείο αυτό.

Αν στην παραλία υπάρχουν ανθρώπινες δραστηριότητες που είναι απειλές για την πιθανή φωλιά (δηλαδή λειτουργούν μαγαζιά, υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες ) χρειάζεται η ενημέρωση της οικείας Λιμενικής αρχής πριν ληφθούν οποιαδήποτε μέτρα προστασίας (π.χ. ενημέρωση ανθρώπων, περίφραξη χώρου πέριξ της πιθανής φωλιάς, απομάκρυνση ομπρέλας, σβήσιμο φώτων για τα χελωνάκια).

Χελωνάκια στην παραλία

Δεν πρέπει να αγγίζει ή να μεταφέρει κανείς τους νεοσσούς στη θάλασσα γιατί είναι απολύτως αναγκαίο για την επιβίωση τους να φτάσουν στη θάλασσα με τις δικές τους δυνάμεις. Αν δείτε χελωνάκια να βγαίνουν από φωλιά ημέρα, ανοίξτε ένα διάδρομο στην άμμο και προστατέψτε τα από τον ήλιο, σκιάζοντάς τα, μέχρι να μπουν στην θάλασσα! Και σ’ αυτή την περίπτωση χρειάζεται η ενημέρωση της οικείας Λιμενικής αρχής πριν ληφθούν οποιαδήποτε μέτρα προστασίας (π.χ. ενημέρωση ανθρώπων, σκίαση χώρου πέριξ της φωλιάς, απομάκρυνση ομπρέλας, σβήσιμο φώτων για τα χελωνάκια).