Προσφυγικό: «Κληρώνει» για τις δύο κλειστές δομές στην Κρήτη

8:43 π.μ. - Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2020
08:02 π.μ. - Τρί, 04/43/2020
Image: Προσφυγικό: «Κληρώνει» για τις δύο κλειστές δομές στην Κρήτη

Σήμερα η ευρεία σύσκεψη στην Αθήνα, με το τελικό σχέδιο

Εν αναμονή σημαντικών εξελίξεων στο μέτωπο του Προσφυγικού βρίσκεται η Κρήτη, καθώς στο “τραπέζι” σημερινής ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης στην Αθήνα θα βρεθεί το τελικό σχέδιο για τη χωροθέτηση 20 νέων κλειστών δομών φιλοξενίας ανά τη χώρα, μεταξύ των οποίων οι δύο θα δημιουργηθούν εδώ στην Κρήτη.

Με βάση τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το κυβερνητικό επιτελείο στοχεύει στον διπλασιασμό των θέσεων φιλοξενίας προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα και στην Κρήτη, με σημείο αναφοράς τη δημιουργία 20 συνολικά νέων δομών κλειστού τύπου σε 8 περιφέρειες της χώρας. Πρόκειται για δομές “ελεγχόμενης φιλοξενίας”», οι οποίες θα έχουν δυναμικότητα από 500 έως και 2.000 θέσεις η καθεμία, ούτως ώστε να καταστεί εφικτή η διαμονή σε αυτές ενός αριθμού προσφύγων, που θα κυμαίνεται μεταξύ 20.000 και 25.000 ατόμων.

Το τελικό σχέδιο για τη χωροθέτηση των νέων δομών αναμένεται να συζητηθεί σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

Βασικός “γνώμονας” των αποφάσεων αποτελεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη γεωγραφική διασπορά των προσφύγων στην υπόλοιπη Ελλάδα και κεντρικός στόχος ο τερματισμός της ασφυκτικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στα νησιά του Αιγαίου.

Σε επίπεδο χωροθέτησης, ως προς την εγκατάσταση των νέων δομών, θα συζητηθούν σήμερα δύο περιοχές στην Κρήτη (Ρέθυμνο, Ηράκλειο), τέσσερις στην Πελοπόννησο (Μεσσήνη, Ναύπλιο, Τρίπολη, Σπάρτη), δύο στη Δυτική Ελλάδα (Πύργος, Αμφιλοχία), πέντε στη Στερεά Ελλάδα (Άμφισσα, Οινόφυτα, Θήβα, Λιβαδειά, Μαυρομαντήλα Φθιώτιδας), δύο στη Θεσσαλία (Τρίκαλα, Λάρισα), τρεις στην Ήπειρο (Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα), τρεις στη Δυτική Μακεδονία (Γρεβενά, Φλώρινα, Κοζάνη) και μία στην Κεντρική Μακεδονία (Πιερία).

Επιστροφές

Εν αναμονή της σημερινής ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης έκανε μνεία χθες από το Ηράκλειο και την ημερίδα για τη νησιωτικότητα στο Επιμελητήριο Ηρακλείου στο Μεταναστευτικό-Προσφυγικό...

«Η κυβέρνηση έχει ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο θα αρχίσει να υλοποιείται το αμέσως επόμενο διάστημα. Ήδη ψηφίσαμε σχέδιο νόμου, το οποίο επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου, άρα και τις επιστροφές. Ήδη έχουμε μεταφορά μεταναστών από τη νησιωτική περιφέρεια στην ενδοχώρα, περίπου 9.000, και το αμέσως επόμενο διάστημα θα έχουμε άλλες 11.000 μεταφορές από τη νησιωτική Ελλάδα στην ηπειρωτική.

Προχωράμε στη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, και βεβαίως ενισχύουμε τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας, ενισχύουμε την επιχειρησιακή δυνατότητα των στελεχών του Λιμενικού Σώματος με μέσα και συστήματα που σαφώς και θα βοηθήσουν με πιο αποφασιστικό τρόπο στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της πατρίδας μας», ανέφερε σχετικά ο Λασιθιώτης υπουργός Ναυτιλίας.

neakriti.gr