Τουριστικά καταλύματα και συγκροτήματα κατοικιών, που θα μπορούσαν να στεγάσουν δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν κάθε μέρα στη χώρα μας και αιτούνται άσυλο, επιχειρεί να βρει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στην Κρήτη, εκδίδοντας μάλιστα πρόσκληση ενδιαφέροντος για τον σκοπό αυτό.
Ως χρόνος εκμίσθωσης των τουριστικών καταλυμάτων, όπως ορίζεται στην πρόσκληση ενδιαφέροντος που εξέδωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, είναι οι 6 μήνες. Υπάρχει όμως η πιθανότητα μονομερούς παράτασης 6 μηνών επιπλέον.
Η πρόσκληση αυτή όμως συναντά την αντίδραση των ξενοδόχων, οι οποίοι στο ενδεχόμενο να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και μετανάστες εμφανίζονται κατηγορηματικά αντίθετοι. Τη στάση τους αυτή μάλιστα ξεκαθάρισαν σε συνάντηση που έγινε προχθές στην Περιφέρεια.
Ιδιαίτερα δε το θέμα της παράτασης κρίνεται από τους ξενοδόχους «απαγορευτικό», καθότι όπως λένε έχουν ήδη κλειστεί τα πακέτα της επόμενης τουριστικής σεζόν, ξεκινώντας από τον μήνα Μάρτιο.
«Τα ξενοδοχεία δεν είναι γι’ αυτές τις δουλειές. Δεν μπορούμε αυτή την εποχή να βρούμε ξενοδοχεία για να φιλοξενήσουμε τόσο κόσμο. Είμαστε κάθετοι σε αυτό. Το 2015 πήραμε αρκετό κόσμο. Τη στιγμή που η κυβέρνηση λέει πως κάθε περιφέρεια πρέπει να φιλοξενήσει πρόσφυγες, θα πούμε το “ΟΚ” αλλά πάντα επιλεγμένα. Θέλουμε να έρθουν οικογένειες και να πάνε σε χωριά, ώστε να ενταχθούν στις τοπικές κοινωνίες», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης.
«Προτείνουμε οι άνθρωποι αυτοί να φιλοξενηθούν στην ενδοχώρα, όπου υπάρχουν αρκετά σπίτια όπου μπορούν να στεγαστούν οικογένειες οι οποίες δύναται να ενσωματωθούν στην τοπική κοινωνία», τόνισε η αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων Αθηνά Χανιωτάκη.
«Δε μας ενδιαφέρει να βάλουμε μέσα στους χώρους μας αυτούς τους ανθρώπους γιατί, όταν η διάταξη λέει για 6 μήνες και μετά μονομερώς γίνεται ανανέωση, εμείς έχουμε συμβόλαια τα οποία πρέπει να τα τιμήσουμε. Υπάρχουν πάρα πολλά σπίτια σε χωριά. Ας πληρώσει η Ύπατη Αρμοστεία προκειμένου να ανακαινιστούν και να έχουν οι άνθρωποι που θα μείνουν σε αυτά μια αξιοπρεπή διαβίωση», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανόλης Τσακαλάκης.
«Αυτό που έχει τεθεί στη συζήτηση είναι ότι η Κρήτη έχει ήδη 1.100 άτομα που είναι σε σπίτια. Δεν υπάρχουν ξενοδοχεία τα οποία να μπορούν να διατεθούν, άρα πρέπει να βρεθούν άλλα μέρη για τους ανθρώπους αυτούς. Από τη δική μας πλευρά θα είμαστε σε συνεννόηση και με τον πρώτο βαθμό Αυτοδιοίκησης και με τους ξενοδόχους, για να δούμε πώς μπορούμε να διαχειριστούμε αυτό το θέμα», δήλωσε σχετικά λίγο μετά τη σύσκεψη με τους ξενοδόχους ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, με το όλο θέμα φιλοξενίας νέου κύματος προσφύγων να έχει προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό.
Προβλήματα στην Thomas Cook Σκανδιναβίας
Την ίδια ώρα, αναβολή πληρωμών για τα τέλη Οκτωβρίου αποφάσισε η Thomas Cook Σκανδιναβίας, προκαλώντας πολύ μεγάλο προβληματισμό στους ξενοδόχους Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό εάν και τι ποσοστό κατέβαλε στους ξενοδόχους της Ισπανίας.
Σύμφωνα με απόλυτα ενημερωμένες πηγές, στις 4 Οκτωβρίου έπρεπε να εξοφληθούν οι ξενοδόχοι για τα τιμολόγια που υπάρχουν σε εκκρεμότητα από τον Ιούλιο. Η εταιρεία ενημέρωσε αρκετούς ότι δε δύναται να καταβάλει το σύνολο της οφειλής και αντιπρότεινε ποσοστά από 20% έως 50% των συμφωνηθέντων, με αποτέλεσμα να υπάρξει σφοδρή αντίδραση από τους ξενοδόχους, που έχουν λαμβάνειν ποσά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, αλλά και μεγαλύτερα.
Σε επικοινωνία που υπήρξε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, αυτός αναγνώρισε το πρόβλημα, χωρίς να γνωστοποιήσει το μέγεθός του, απέδωσε δε την εξέλιξη αυτή σε επιπρόσθετα έξοδα, στα οποία πρέπει να ανταποκριθεί η εταιρεία, ειδικά για τις ναυλώσεις αεροσκαφών, ώστε να εξελιχθεί ομαλά το πτητικό πρόγραμμα, καθώς μέρος του στόλου αποτελείτο από αεροσκάφη του μητρικού ομίλου.
Ακολούθως ανέλαβαν οι contarct managers να επικοινωνήσουν σχεδόν με κάθε ξενοδόχο ξεχωριστά, ενώ ο εμπορικός διευθυντής Stefan Lincoln απέστειλε σε όλους τους ξενοδόχους σχετική επιστολή. Τελικά, μετά τις έντονες αντιδράσεις από Ελλάδα και Τουρκία, η εταιρεία κατέβαλε σε πολλούς ξενοδόχους (σ.σ. σε όλους σύμφωνα με κάποιες πηγές, σε πολλούς με προτεραιότητα στους “μεγάλους” κατ’ άλλους) ποσά που φτάνουν στο έως και 50% των οφειλομένων, που έχουν ήδη εμφανιστεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων ή θα εμφανιστούν αύριο.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, υπήρξαν σκέψεις για δυναμικές αντιδράσεις από τους ξενοδόχους, ωστόσο επικράτησαν οι πιο ψύχραιμες απόψεις, ώστε τουλάχιστον να εισπραχθεί έστω και το μέρος του ποσού, αλλά και να μην αποτελέσει η στάση των Ελλήνων ξενοδόχων θρυαλλίδα για να καταρρεύσει και ο Thomas Cook Σκανδιναβίας.
Η κυβέρνηση είναι σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος, «ώστε η πτώχευση της Thomas Cook να μην επιδεινώσει υπέρμετρα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τουριστικών επιχειρήσεων», δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.
Την ίδια ώρα, ο κ. Θεοχάρης εγκαλεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τη διόγκωση της Thomas Cook στην ελληνική αγορά, καθώς - όπως είπε - «δόθηκαν 4,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε αντιδιαστολή, ο ΕΟΤ φέτος, έπειτα από εντολή μου, έκοψε εντελώς τη χρηματοδότηση της εταιρείας».
neakriti.gr