Ο λόγος για τους κατοίκους της Άνω Βιάννου που την Κυριακή μετά τη Θεία Λειτουργία , ο ιερέας του χωριού και αφού οι πιστοί γονάτισαν, διάβασε μία ευχή "παρακαλώντας" για μία πολυπόθητη βροχή που τόσο ανάγκη την έχει η Κρήτη την ώρα που στην υπόλοιπη Ελλάδα έχουν σημειωθεί εκτεταμένες καταστροφές από την κακοκαιρία .
"Ελπίζουμε πλέον και "Θεού θέλοντος" να βρέξει .Το πρόβλημα είναι αρκετά μεγάλο και εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση η ύπαιθρος θα ερημώσει. Ένα θα σας πω. Έχει να βρέξει στον τόπο μας από τον Φεβρουάριο του 2016 , δηλαδή εννέα μήνες είμαστε χωρίς νερό. Οι γεωτρήσεις δεν έχουν σταματήσει ούτε μία ώρα . Και όταν χαλούν ο Θεός να βάλει το χέρι του. Αν συνεχίσει έτσι ο καιρός ούτε για να πιούμε δεν θα έχουμε νερό," δηλώνει από την πλευρά του ο δήμαρχος Βιάννου κ. Παύλος Μπαριτάκης.
Η Βιάννος "διψάει" εδώ και μήνες και οι κάτοικοι της έχουν φθάσει στα όρια της απόγνωσης αφού οι καλλιέργειες τους είναι ένα βήμα πριν την ολοκληρωτική καταστροφή . Ένας δήμος καθαρά αγροτικός με μεγάλες ποσότητες ελαιοκαλλιέργειας αλλά και κηπευτικών, "παρακαλεί" για βροχή για να ξεδιψάσουν οι καλλιέργειες και οι αγρότες να δουν και πάλι τα χωράφια τους να "αναπνέουν" καθώς εδώ και καιρό εμφανίζουν εικόνα ξηρασίας και έχουν παραδοθεί στη μανία της ανομβρίας.
"Τώρα ξεκίνησαν και οι φυτεύσεις των κηπευτικών και είμαστε σε απόγνωση. Αφού ποτίζονται οι ελιές και τα κηπευτικά καταλαβαίνετε τι τεράστιες ποσότητες απαιτούνται . Κυριακή χθες και ο παπάς έκανε προσευχή να βρέξει και εμείς ως δήμος επισκευάζαμε γεωτρήσεις για να μην καταστραφούν οι άνθρωποι. Και σκεφτείτε ότι και το φθινόπωρο του 2015 δεν έκανε βροχές ,κάτι λίγες είχαμε το Δεκέμβριο και τον Γενάρη του 2016. Και όλα αυτά ενώ σε 15 ημέρες αρχίζει το λιομάζωμα και για πρώτη φορά έχουμε ελαιοκομική περίοδο χωρίς βροχή " προσθέτει απογοητευμένος ο κ. Μπαρίτακης.
Αναμφισβήτητα υπάρχει αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών και αν μη τι άλλο θα πρέπει να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις στη διαχείριση υδάτων και αξιοποίηση όλων των πόρων προς αυτήν την κατεύθυνση .Ενώ και τα φράγματα τα περισσότερα έχουν αδειάσει ήδη.