Προμπονάς: Επικαιροποίηση της μελέτης του ΜΦΙΚ για το νέο σχέδιο διαχείρισης της Χρυσής

12:26 μ.μ. - Τρίτη, 9 Ιουνίου 2020
12:06 μ.μ. - Τρί, 09/26/2020
Image: Προμπονάς: Επικαιροποίηση της μελέτης του ΜΦΙΚ για το νέο σχέδιο διαχείρισης της Χρυσής

Ο Μ. Προμπονάς από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης στον Ηχώ 99,8 για τη Χρυσή

Τη νήσο Χρυσή επισκέπτεται σήμερα Τρίτη ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Χατζηδάκης. Μεταξύ των ανθρώπων που θα των συνοδεύουν θα είναι ο κ. Μιχάλης Προμπονάς από το Εργαστήριο Οικολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Σε συνέντευξή του στον Ηχώ 99,8 ο κ. Προμπονάς είπε ότι από το 2015 είχαν ολοκληρώσει την ειδική περιβαλλοντική μελέτη που τους είχε αναθέσει ο Δήμος Ιεράπετρας και είχε προκύψει ένα το σχέδιο προεδρικού διατάγματος. Το νησί είναι προστατευόμενη περιοχή , ανήκει στο δίκτυο Natura 2000. Η μελέτη «χωρίζει» το νησί σε 4 ζώνες και προβλέπει σειρά μέτρων και δράσεων προστασίας του, χωρίς να απαγορεύει την επισκεψημότητα. Όροι προστασίας του νησιού υπάρχουν και τώρα, το θέμα είναι εάν εφαρμόζονται.

Χρειάζεται λοιπόν να εφαρμοστεί ένα σχέδιο διαχείρισης. Το Υπουργείο και ο Υπουργός δείχνουν ενδιαφέρον ότι θέλουν να κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση. Απόψεις βέβαια μπορεί να υπάρχουν πολλές για το τι θέλει ο καθένας για το νησί. Ωστόσο αυτό που προέχει είναι η προστασία του. Υπάρχει ένα σχέδιο υπουργικής απόφασης που ως Μουσείο Φυσικής Ιστορίας έχουμε επεξεργαστεί μαζί με το Υπουργείο και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Αναμένουμε να ακούσουμε τις προθέσεις του Υπουργείου. Πιθανότατα να γίνει μια επικαιροποίηση του σχεδίου όλα αυτά όμως θα προκύψουν μετά τις συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες και φορείς και την επίσκεψη του Υπουργού στη Χρυσή όπου θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά την κατάσταση. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το θέμα του φορέα διαχείρισης μετά και τον νέο περιβαλλοντικό νόμο. Με στόχο την προστασία του νησιού και του ιδιαίτερου περιβάλλοντος του πιστεύουμε ότι θα προκύψει το καλύτερο δυνατό αρκεί να υπάρχει θέληση και να εφαρμοστεί ένα σχέδιο διαχείρισης, τόνισε ο κ. Προμπονάς.