Προειδοποίηση Λέκκα για πρωτόγνωρα φαινόμενα: «Θα αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση που ούτε καν φανταζόμαστε»

9:09 π.μ. - Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2021
09:10 π.μ. - Παρ, 15/09/2021
Image: Προειδοποίηση Λέκκα για πρωτόγνωρα φαινόμενα: «Θα αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση που ούτε καν φανταζόμαστε»

«Υπάρχει κλιματική κρίση, όχι κλιματική αλλαγή» επισήμανε ο Ευθύμης Λέκκας, προειδοποιώντας πως προσεχώς θα έχουμε παρόμοια φαινόμενα όλο και συχνότερα

Για πρωτόγνωρα φαινόμενα έκανε λόγο ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, σχολιάζοντας το χθεσινό σφυροκόπημα του «Μπάλλου».

«Στην Αττική, στη λεκάνη του Κηφισού που αρχίζει από το Κρυονέρι, τις Αχαρνές και περιλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα του λεκανοπεδίου, έπεσαν χθες 30 εκατ. τόνοι νερού», υπογράμμισε μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

Έκρουσε, παράλληλα, τον κώδωνα του κινδύνου σημειώντας πως πρέπει να ξεχάσουμε ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα:

«Είναι πρωτόγνωρα τα φαινόμενα, αναλωνόμαστε στο ποιος φταίει ποιος όχι, και εκεί εξαντλείται η δυναμική μας... Είμαστε σε νέα φάση, σε φάση κλιματικής κρίσης, χρειάζονται νέες δομές».

«Υπάρχει κλιματική κρίση όχι κλιματική αλλαγή. Θα υπάρχουν συχνότερα τέτοια φαινόμενα, ευρύτερα στο μεσογειακό χώρο, είναι ο ομφάλιος λώρος του κλίματος στον πλανήτη μας πολύ ευαίσθητος χώρος, θα έχουμε συχνότερα και μεγαλύτερα φαινόμενα σε περιοχές που δεν αναμένεται να τα έχουμε, και θα έχουμε συνθέτες κρίσεις και κινδύνους, δηλαδή ο ένας θα ακολουθεί τον άλλο ή θα εκδηλώνονται ταυτόχρονα» εξήγησε ο καθηγητής.

«Με αυτή τη λογική πρέπει να σχεδιάζουμε: πολλαπλοί κίνδυνοι – πολλαπλές κρίσεις. Θα αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση που ούτε καν φανταζόμαστε», προειδοποίησε.

dikaiologitika.gr