Προειδοποίηση και οδηγίες από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Λασιθίου για τον ιό της καστανής ρυτίδωσης

1:10 μ.μ. - Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020
01:03 μ.μ. - Πέμ, 26/10/2020
Image: Προειδοποίηση και οδηγίες από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Λασιθίου για τον ιό της καστανής ρυτίδωσης

Πρόκειται για έναν ιό που αποτελεί αναδυόμενο κίνδυνο μεγάλης σημασίας για την καλλιέργεια της τομάτας και της πιπεριάς

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρής της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου ενημερώνει πως έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία του ιού της καστανής ρυτίδωσης των καρπών της τομάτας (ToBRFv) σε πολλές χώρες της ΕΕ, όπως στην Ολλανδία, στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία, στην Ισπανία, αλλά και στην χώρα μας, στις ΠΕ Χανίων και Μεσσηνίας.

Όπως γνωρίζετε ήδη, πρόκειται για έναν ιό που αποτελεί αναδυόμενο κίνδυνο μεγάλης σημασίας για την καλλιέργεια της τομάτας και της πιπεριάς.

Δεν υπάρχουν Θεραπευτικά μέτρα στα προσβεβλημένα φυτά.

Στο ενημερωτικό έντυπο του ΥΠΑΑΤ που ακολουθεί, υπάρχουν μέτρα υγιεινής των καλλιεργειών που πρέπει να ακολουθηθούν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Λόγω της επικινδυνότητας του ιού, παρακαλούμε:

1) Τους παραγωγούς φυταρίων τομάτας και πιπεριάς, όπως και τους καλλιεργητές, να είναι πολύ προσεκτικοί και να ακολουθούν τις οδηγίες του ΥΠΑΑΤ, που είναι σε εφαρμογή του Κοινοτικού φυτοϋγειονομικού καθεστώτος για τον ιό.

2) Τις επιχειρήσεις που διακινούν σπόρους τομάτας και πιπεριάς από χώρες της Ε.Ε., να γνωστοποιούν άμεσα στις αρμόδιες υπηρεσίες κάθε άφιξη αντίστοιχων σπόρων, για να ακολουθηθεί η διαδικασία ελέγχου.

3) Την άμεση γνωστοποίηση στις αρμόδιες υπηρεσίες οποιασδήποτε ύποπτης εμφάνισης επιβλαβών οργανισμών ή συμπτωμάτων παρατηρηθεί, καθώς, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, αυτό αποτελεί υποχρέωσή σας.

hxonews
hxonews