Προβολή ντοκιμαντέρ «Ελαίας Δρόμοι» στο Νηπιαγωγείο Κεντριού

8:47 π.μ. - Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου 2019
08:12 π.μ. - Παρ, 06/47/2019
Image: Προβολή ντοκιμαντέρ «Ελαίας Δρόμοι» στο Νηπιαγωγείο Κεντριού

Το νηπιαγωγείο Κεντριού συμμετέχει για την σχολική χρονιά 2019-2020 στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning : "eTreeHuggers: "1,2, Tree, hug the trees with me!"

Σκοπός του έργου είναι να αναδείξουμε τα αρχαία δέντρα ως στοιχεία φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς που πρέπει να σεβόμαστε και να προστατεύουμε. Θα επικεντρωθούμε στην ιστορία τους και τη σύνδεση τους με τους ανθρώπους. Θα ψάξουμε για δέντρα που έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ευρύτερης κοινότητας και θα τα προστατεύουμε με μια «ΑΓΚΑΛΙΑ». Ο Άδωνις είναι το όνομα του γηραιότερου ευρωπαϊκού δέντρου, βρίσκεται στην Ελλάδα και είναι η μασκότ του έργου μας. Μαζί του βρίσκουμε ενδιαφέρουσες ιστορίες πίσω από τα παλιά δέντρα.

Οι πρώτοι Treehuggers ήταν 294 άνδρες και 69 γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να προστατεύσουν τα δέντρα στο χωριό τους από το να μετατραπούν σε πρώτη ύλη για την οικοδόμηση ενός παλατιού. Κυριολεκτικά αγκάλιαζαν τα δέντρα, ενώ σφαγιάστηκαν από τους δασοφύλακες. Όμως αυτή η δράση τους οδήγησε σε ένα βασιλικό διάταγμα που απαγόρευε την κοπή των δέντρων σε οποιοδήποτε χωριό Bishnoi. Σήμερα αυτά τα χωριά αποτελούν δασώδεις οάσεις μέσα σε ένα αφιλόξενο ερημικό περιβάλλον.

Οι μαθητές μας θα είναι οι etreehuggers που θα προστατεύσουν τα δέντρα των χωρών τους με μια αγκαλιά.

Στόχοι

να γνωρίσουν οι μαθητές μας την φυσική και πολιτισμική αξία των αιωνόβιων δέντρων

να διδάξουμε στους μαθητές μας πώς να συμβιώνουν αρμονικά με τη φύση

να βοηθήσουμε τους μαθητές να ανακαλύψουν πώς μπορούν να φυτέψουν και να φροντίσουν ένα δέντρο.

να μάθουν για το περιβάλλον και τη φύση.

να γνωρίσουν τις έννοιες έδαφος , φυτό, δάσος.

να ανακαλύψουν την τοπική χλωρίδα.

να μάθουν για την ρύπανση του περιβάλλοντος και πώς μπορεί να προληφθεί.

να συνδυάσουμε την περιβαλλοντική εκπαίδευση με το STEM και τις ΤΠΕ.

να οργανώσουμε μια TREEHUG εκστρατεία για την προστασία του δάσους.

Αναμένουμε οι μαθητές να μάθουν να ζουν αρμονικά με τη φύση, να σέβονται τη φύση, να συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση. Κύριος στόχος είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με το πώς μπορούμε να κάνουμε το σχολείο μας πιο βιώσιμο και πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Σκοπός μας είναι να ευαισθητοποιηθεί η μαθητική, και όχι μόνο, κοινότητα αναφορικά με τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος για τη ζωή των ανθρώπων του σήμερα και του αύριο. Επιδιώκουμε να ενισχύσουμε το οικολογικό αποτύπωμα των σχολείων μας κάνοντας τους μαθητές ενεργά μέλη της κοινότητας και ενισχύοντας την περιβαλλοντικής τους συνείδηση.

Το νηπιαγωγείο Κεντριού έχει αναλάβει την υιοθέτηση και προβολή της μνημειακής ελιάς στο Καβούσι.

Στο πλαίσιο του παραπάνω προγράμματος στις 4 / 12/ 2019 επισκέφτηκε το νηπιαγωγείο μας η κυρία Βλάσση Ελένη, παραγωγός, σεναριογράφος,σκηνοθέτης, και καλλιτεχνική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας για την την προβολή του ντοκιμαντέρ «Ελαίας Δρόμοι».

Το ντοκιμαντέρ είναι μια αναδρομή και ένας παραλληλισμός της ζωής των Μινωιτών και των σύγχρονων ανθρώπων μέσα από τους «δρόμους της ελιάς» και καταγράφει το διαχρονικό πολιτισμό της ελιάς και του λαδιού, από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα στο νησί της Κρήτης.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψής της η κ. Βλάσση απάντησε στις ερωτήσεις των μικρών μαθητών για την μνημειακή ελιά του Καβουσίου και μαζί τους παρακολούθησε το ντοκιμαντέρ. Στο τέλος οι μαθητές γεύτηκαν αγνό παρθένο ελαιόλαδο με ζεστό ψωμί, κριθοκουλούρα και ελιές και δώρισαν στην κ. Βλάσση την Ελιά που χαν ζωγραφίσει !

Ο σύλλογος διδασκόντων του Νηπιαγωγείου Κεντριού, ευχαριστεί πολύ την κ. Βλάσση για την άμεση ανταπόκρισή της και τις όμορφες στιγμές που μοιράστηκε με τους μικρούς μαθητές !