Προβληματισμός και απορίες μετά την παρουσίαση της μελέτης του παραλιακού μετώπου Ιεράπετρας

10:37 π.μ. - Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2022
10:06 π.μ. - Δευ, 27/37/2022
Image: Προβληματισμός και απορίες μετά την παρουσίαση της μελέτης του παραλιακού μετώπου Ιεράπετρας

Λείπουν η υδραυλική μελέτη, ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου – Ο Κ. Πανταζής στον Ηχώ 99,8

Παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή η μελέτη του παραλιακού μετώπου Ιεράπετρας παρουσία του Δημάρχου κ. Θ. Καλαντζάκη, του αντιδημάρχου κ. Γιώργου Ασπραδάκη εκπροσώπων του μελετητικού γραφείου, καθώς και εκπροσώπων συλλόγων και φορέων της Ιεράπετρας. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελευθέρων Επαγγελματιών Μηχανικών Ιεράπετρας κ. Κώστας Πανταζής μίλησε στον Ηχώ 99,8 αναλύοντας κάποια βασικά σημεία της μελέτης και τις αλλαγές που προέκυψαν μετά και το στάδιο της διαβούλευσης όπου και ως σύλλογος είχαν καταθέσει τις προτάσεις τους.

hxonews
hxonews
hxonews

Σε 4 ζώνες το παραλιακό μέτωπο

Όπως είπε ο κ. Πανταζής,  η μελέτη αντιμετωπίζει το παραλιακό μέτωπο σε 4 ζώνες. Από το Waikiki μέχρι την Αστυνομία. Από την Αστυνομία έως το Λιμεναρχείο που περιλαμβάνει το παρκινγκ και την  προβλήτα για τα ημερόπλοια. Από το Λιμεναρχείο και την  Κάτω  Παραλία ως το Φρούριο Καλέ. Και τέλος  από  και το Αλιευτικό καταφύγιο, λιμάνι  μέχρι το 1ο Δημοτικό σχολείο.

Στα θετικά είναι ότι  από  το Γυμναστήριο μέχρι τη Ναυμαχία δημιουργείται  ένας πεζόδρομος, με μια ομοιομορφία,  χωρίς να διαπιστώνει κανείς ότι υπάρχουν αυτές οι  ζώνες.

hxonews

-Στην  πάνω παραλία, παραμένει ο πεζόδρομος μπροστά από τα μαγαζιά πλάτους  2,5 μέτρων.  Αυτό  θα είναι ασκεπή, ελεύθερο,  ίσως όμως αποφασιστεί  ένα μικρό στέγαστρο στις εισόδους των καταστημάτων. Μετά  τα 2,5 μ. ξεκινάνε τα στέγαστρα που θα καλύψουν τον κλειστό χώρο των καταστημάτων. Τα στέγαστρα θα είναι ξύλινες επιφάνειες και κάτω από το στέγαστρο θα υπάρχει τέντα ανοιγόμενη.  Υπάρχει δηλαδή μια γεωμετρία, μια ομοιομορφία.  Σε ότι αφορά την απορροή των υδάτων  περιλαμβάνεται στην αρχιτεκτονική μελέτη  απαιτείται όμως να γίνει υδραυλική μελέτη. Επίσης  δεν  υπάρχει μελέτη ηλεκτροφωτισμού. Βέβαια στην παρουσίαση  φανήκαν φωτιστικά σώματα  αλλά χωρίς ιδιαίτερες λεπτομέρειες πχ  αποστάσεις μεταξύ τους κλπ.

hxonews
hxonews

Προβλήτα

hxonews

-Στο τμήμα που υπάρχουν  το παραλιακό πάρκινγκ και η  προβλήτα αρχικά επρόκειτο  να κατασκευαστεί ένα κτίριο. Η  πρόταση αυτή άλλαξε και τελικά το κτίριο  μεταφέρεται σε άλλο χώρο όπου γίνεται ένα στέγαστρο με δυο γραφεία, που πιθανόν  θα λειτουργήσουν ως κιόσκι πληροφοριών  για  δημόσιες τουαλέτες. Από εκεί θα εξυπηρετούνται και οι ταξιδιώτες των ημερόπλοιων αλλά και όσοι θα χρησιμοποιούν το υδατροδρόμιο που προβλέπεται στην άκρη της προβλήτας.

hxonews

Παραλιακό παρκινγκ

hxonews

-Το παραλιακό παρκινγκ καταργείται κατά το ήμιση και περιμετρικά στην παραλιακή πλατεία όπως είναι τώρα δημιουργούνται θέσεις στάθμευσης. Επίσης η παραλιακή πλατεία αλλάζει, δημιουργείται χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων. Καθώς και  ένα αλσάκι, ένας χώρος πρασίνου, μια ωραία πρόταση  αν και  υπάρχει ο προβληματισμός αν μπορεί να αναπτυχθεί  λόγω του ότι είναι κοντά  η θάλασσα. Δεν υπήρχε μάλιστα κάποια μελέτη για αυτό  Επίσης σημαντικό δεν αφαιρούνται υφιστάμενα δέντρα.  Στο σημείο από μέλη του συλλόγου εκφράστηκε η ανάγκη ενός ανεμοπετάσματος , μετακινούμενο ή ανοιγόμενο για να κόβει τον αέρα  αλλά και για την προστασία των εκδηλώσεων.

Κάτω Παραλία

hxonews
hxonews

-Στην Κάτω Παραλία τώρα εδώ είναι και το πιο «καυτό» κομμάτι. Καταρχάς παραμένει ο  ο διάδρομος που  περνά μπροστά από τα καταστήματα από την πλευρά της θάλασσας.  Ο Επίσης ο υφιστάμενος κεντρικός δρόμος παραμένει. Στα  μαγαζιά θα συνεχιστεί η εικόνα όπως στην πάνω παραλία από άποψη κατασκευών, γεωμετρίας κλπ. Το  μεγάλο πρόβλημα ωστόσο προκύπτει από το κατάστημα  Ναπολέων  και μετά καθώς τίθεται θέμα με γραμμή αιγιαλού και σύμφωνα με τη  νομοθεσία   μέσα από τη γραμμή αιγιαλού δεν επιτρέπονται  μόνιμες  κατασκευές  οπότε τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται εκεί θα έχουν αναγκαστικά διαφορετική διαχείριση. Και εδώ πάντως συνεχίζεται η γεωμετρία των κατασκευών αλλάζει όμως η κατασκευή που θα είναι πιο ελαφριά , δεν θα υπάρχει πρόβλεψη για την απορροή των υδάτων γενικά όμως το μοτίβο και η γεωμετρία θα παραμείνουν.

Ακούστε εδώ τον κ. Πανταζή