Πρεμιέρα για την αγροτική εκπομπή "Ιεραπετρίτικη Γη" με τη Μαρία Τσαγκαράκη

1:10 μ.μ. - Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2022
01:10 μ.μ. - Τρί, 04/10/2022
Image: Πρεμιέρα για την αγροτική εκπομπή "Ιεραπετρίτικη Γη" με τη Μαρία Τσαγκαράκη

Στην πρώτη εκπομπή μίλησαν οι: Εμμ Ροδιτάκης - Πρόεδρος τμήματος Γεωπονίας Σχολής Γεωπονικών Επιστημών, Δημήτριος Σάββας - Kαθηγητής - Διευθυντής Εργαστηρίου Κηπευτικών Καλλιεργειών και Ν. Κατής - Ομότιμος Καθηγητής - Ιολόγος

Πρεμιέρα το Σάββατο 1η Οκτώβρη για τη νέα εκπομπή του Ηχώ 99,8 «Ιεραπετρίτικη Γη», σε επιμέλεια και παρουσίαση Μαρίας Τσαγκαράκη.

Η «Ιεραπετρίτικη γη» συνεργάζεται με πανεπιστημιακά ιδρύματα – συνεταιρισμούς -  γεωπόνους για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των παραγωγών.

Συντονιστείτε στον Ηχώ 99,8 κάθε Σάββατο στις 9.00 το πρωί!

Σε επανάληψη η «Ιερπαπετρίτικη Γη» κοντά σας κάθε Πέμπτη στις 14.00 το μεσημέρι!

Καλεσμένοι της πρώτης εκπομπής οι:

Εμμ. Ροδιτάκης – Εντομολόγος, Πρόεδρος τμήματος Γεωπονίας Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου που μίλησε για τον δάκο και την ελαιοκαλλιέργεια

Σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στον Ηχώ 99.8 και την εκπομπή "Ιεραπετριτικη Γη" ο κ. Ροδιτάκης Εμμ. Εντομολόγος, Πρόεδρος τμήματος Γεωπονίας Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου δίνει χρήσιμες πληροφορίες στους ελαιοπαραγωγούς αναφορικά με τον δάκο.

Όπως είπε αυτή την περίοδο βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο για την ελαιοπαραγωγή. Ο νόμος Λασιθίου δέχθηκε φέτος μια πίεση από δακοπροσβολή και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις καιρικές συνθήκες, ειδικά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Επίσης φέτος είχαμε πολύ αέρα στην περιοχή οπότε η διαδικασία ψεκασμού επηρεάστηκε.

Τώρα ως προς την καταπολέμηση. Από τη μία είναι οι ενέργειες του κράτους και από την άλλη οι ενέργειες του παραγωγού. Το κράτος προχωρά σε ψεκασμούς δακοκτονίας επιλέγοντας εγκεκριμένα σκευάσματα. Αν και παρατηρείται ότι σε ορισμένα υπάρχει μια ανθεκτικότητα. Φέτος ωστόσο αποσύρθηκαν από την αγορά δύο βασικά εντομοκτόνα του δάκου και αυτό ήταν καίριας σημασίας γιατί περιορίστηκαν οι επιλογές του κράτους.

Ο παραγωγός από την πλευρά του πέρα από τους ψεκασμούς που γίνονται μαζικά, έχει μια ευελιξία στις ενέργειες του. Μπορεί να προχωρήσει σε δολωματικούς ψεκασμούς, ψεκασμούς κάλυψης, να τοποθετήσει παγίδες κ.α. Σε κάθε περίπτωση η συμβουλή μας είναι να χρησιμοποιεί εγκεκριμένα σκευάσματα και να ακολουθεί τις οδηγίες και τη δοσολογία που αναγράφονται σε αυτά, για να μην καταστραφεί η καλλιέργεια και η ποιότητα του ελαιολάδου.

Ο κ. Ροδιτάκης αναφέρθηκε και στο Γλοιοσπόριο μια μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει την ελιά λέγοντας ότι είχαμε μια έξαρση το 2019. Φέτος το πρόβλημα είναι περιορισμένο έχουμε όμως το πλεονέκτημα ότι πια, υπάρχει η γνώση για να παρέμβουμε με στοχευμένες δράσεις.

Ακούστε τη συνέντευξη

-

Νίκος Κατής: Ομότιμος καθηγητής -  Ιολόγος που μίλησε για την Ίωση της καστανής Ρυτίδωσης

Για την ίωση της καστανής ρυτίδωσης που πλήττει κυρίως την τομάτα μίλησε στον Ηχώ 99,8 και την εκπομπή «Ιεραπετρίτικη Γη» ο Ομότιμος καθηγητής, ιολόγος κ. Νίκος Κατής, δίνοντας χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες προς τους παραγωγούς. Όπως είπε, εντοπίστηκε πρώτη φορά στο Ισραήλ το 2014. Στην συνέχεια στην Ιταλία, το Μεξικό, Τουρκία, Κίνα, Γαλλία και στην Ελλάδα. Η μετάδοσή του είναι ραγδαία. Το πρόβλημα με τη συγκεκριμένη ίωση είναι σοβαρό, χρειάζεται γνώση και μέτρα για να αντιμετωπιστεί. Δεν θεωρείται πλέον ως ιός καραντίνας και συναντάται σε πολλές περιοχές και της χώρας μας. Προτιμά κυρίως την τομάτα υπάρχουν όμως προσβολές και στην πιπεριά. Πολλά δείγματα στέλνονται προς εξέταση στα αρμόδια εργαστήρια, με την επιστημονική κοινότητα να συζητά και να αναζητά λύσεις.

Η μετάδοση της ίωσης είναι πολύ εύκολη για αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην τήρηση μέτρων υγιεινής, με καθαριότητα εντός και εκτός του θερμοκηπίου, απολύμανση εργαλείων, τοποθέτηση εντομολογικών διχτυών κλπ. Επίσης επειδή μεταδίδεται και μέσω μολυσμένου φυτωριακού υλικού για αυτό χρειάζεται ο παραγωγός να προμηθευτεί υγιή φυτά. Οι απολυμάνσεις σε αυτή την κατηγορία των ιών σε πολύ μεγάλο ποσοστό είναι επιτυχείς. Για αυτό εταιρίες, απολυμαίνουν το σπόρο. Επίσης κατά την σποροπαραγωγή οι εταιρίες να επιλέγουν φυτά που να μην έχουν τον ιό. Πολλές φορές οι εταιρίες συνεργάζονται με εργαστήρια και κάνουν δειγματοληπτικούς ελέγχους. Όλα αυτά συμβάλλουν στο να προστατευτεί και ο παραγωγός παρόλα αυτά όμως δεν αποκλείεται να υπάρχουν φυτά με την ίωση. Χρειάζεται προσοχή κατά την επιλογή του φυτωρίου από όπου θα προμηθευτούν τα φυτά τους. Προσπάθειες γίνονται και από τα φυτώρια ώστε τα φυτά να είναι απαλλαγμένα από τον ιό.

Κλείνοντας ο κ. Κατής έκανε αναφορά στο θέμα της φυτοπροστασίας λέγοντας ότι υπάρχουν κάποια προϊόντα που λέγονται ενεργοποιητές άμυνας , που ενεργοποιούν την άμυνα των φυτών. Δεν έχουν εξειδικευμένη δράση ούτε για την καστανή ρυτίδωση ούτε για τους ιούς. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό και είναι πολύ χρήσιμες. Δεν λύνουν το πρόβλημα αλλά μειώνουν τις απώλειες.

Ακούστε εδώ τον κ. Κατή

-

Δημήτριος Σάββας: Kαθηγητής, Διευθυντής Εργαστηρίου Κηπευτικών Καλλιεργειών, Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών που μίλησε για τη θρέψη των φυτών

Η θρέψη των φυτών και η σημασία της αναλύθηκαν μεταξύ άλλων στην εκπομπή του Ηχώ 99.8 "Ιεραπετρίτικη Γη" με καλεσμένο τον κ. Δημήτριο Σάββα, Kαθηγητή, Διευθυντή Εργαστηρίου Κηπευτικών Καλλιεργειών, Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύμφωνα με όσα ανέφερε υπάρχουν κάποια βασικά θρεπτικά στοιχεία τα οποία χρειάζονται τα φυτά για να αναπτυχθούν. Σε αυτά περιλαμβάνονται το άζωτο, το κάλιο, το μαγνήσιο, ο φώσφορος το θείο κλπ. Υπάρχουν και άλλα που το φυτό τα χρειάζεται σε μικρότερες ποσότητες και εκείνα που το φυτό τα λαμβάνει είτε μέσω του αέρα είτε μέσω του εδάφους και το νερό. Ο παραγωγός χρειάζεται να παρακολουθεί την εξέλιξη στην ανάπτυξη των φυτών, να φροντίζει για το ανοσοποιητικό τους και να ενεργεί αναλόγως. Γιατί οι ανάγκες είναι διαφορετικές από περιοχή σε περιοχή, από έδαφος σε έδαφος. Είναι επίσης διαφορετικές οι ανάγκες ανάλογα με την καλλιέργεια. Είναι πάντως χρήσιμο και σημαντικό να γίνεται μια ανάλυση εδάφους αλλά να εξετάζεται παράλληλα και η άρδευση όπου και εδώ ο παραγωγός πρέπει να είναι προσεκτικός για να πετύχει ένα υγιές ριζικό σύστημα. Σε όλες τις παραπάνω ενέργειες απαιτείται να υπάρχει μια ισορροπία να δίνουμε δηλαδή στο φυτό αυτό που χρειάζεται για να αποφύγουμε προβλήματα πχ υπέρ θρέψης σε κάποιο στοιχείο, υπερβολικό πότισμα κ.α. αλλά και για λόγους οικονομίας. Και όλο αυτό θα πρέπει να παρακολουθείται και ως προς τη βασική λίπανση πριν τη φύτευση δηλαδή αλλά και κατά την πορεία ανάπτυξης της καλλιέργειας. Χρήσιμη θα ήταν ακόμη μια φυλλοδιαγνωστική ανάλυση, ανέφερε ο κ. καθηγητής.

Ο κ. Σάββας εκτίμησε ότι παρά τις δυσκολίες που διαμορφώνονται στην αγορά, ενεργειακή κρίση, αύξηση πρώτων υλών, ανησυχία, επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, φαίνεται ότι πάμε σε μια καλή καλλιεργητική χρονιά. Το πλεονέκτημα της Ελλάδας και κυρίως της Κρήτης είναι οι καλές καιρικές συνθήκες σε σχέση με άλλες χώρες και έτσι τα έξοδα για θέρμανση είναι μειωμένα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για εξαγωγές αρκεί να γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις, σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη