Πράσινο φως για την καλλιέργεια της φαρμακευτικής κάνναβης παρά τις αντιδράσεις

3:20 μ.μ. - Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2017
03:10 μ.μ. - Πέμ, 26/20/2017
Image: Πράσινο φως για την καλλιέργεια της φαρμακευτικής κάνναβης παρά τις αντιδράσεις

Αποστάσεις κρατούν κυβερνητικοί παράγοντες από τη χρήση για αυτοκατανάλωση. Έντονο ενδιαφέρον σημειώνεται από καλλιεργητές και επενδυτές

Πράσινο φως για την καλλιέργεια της φαρμακευτικής κάνναβης ανάβει η κυβέρνηση, παρά τις όποιες αντιδράσεις. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, βουλευτές και ερευνητές δέχονται τηλεφωνήματα από αγρότες, για το αν και πότε μπορούν να ξεκινήσουν την καλλιέργεια. Οι υπολογισμοί είναι η διαδικασία να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του χρόνου, όπως επιβεβαίωσε στην «ΥΧ» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου. Οι τεχνικές δυσκολίες είναι πολλές, και, για να μην υπάρξουν περιθώρια για παρανομίες, επιδιώκεται να σχεδιαστεί λειτουργικό αλλά αυστηρό θεσμικό πλαίσιο και να δοθούν δυνατότητες για επενδυτικές δραστηριότητες.
 
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία βλέπει σημαντική ευκαιρία για την παραγωγή φαρμάκων παρηγορητικής θεραπείας, εκμεταλλευόμενη τις φαρμακευτικές ιδιότητες του φυτού (έλαιο). Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στην «ΥΧ», ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Πασχάλης Αποστολίδης, επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον του κλάδου. «Ο ΣΦΕΕ εργάζεται και στηρίζει την εξασφάλιση συνθηκών απρόσκοπτης πρόσβασης των Ελλήνων ασθενών σε αναγκαία φάρμακα και καινοτόμες θεραπείες, και φυσικά την αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας μέσα από ένα βιώσιμο δημόσιο σύστημα Yγείας. Στο πλαίσιο αυτό, η νομιμοποίηση της αξιοποίησης των θεραπευτικών ιδιοτήτων της φαρμακευτικής κάνναβης, πάντοτε υπό ένα αυστηρό θεσμικό, νομικό και κανονιστικό πλαίσιο, με σεβασμό στα δικαιώματα των ασθενών και πληρώντας τις απαραίτητες και κατάλληλές ιατρικές προδιαγραφές, είναι προς αυτή την κατεύθυνση».
 
Ιατρική κάνναβη ή γενικά παραγωγή κάνναβης;
 
Κυβερνητικοί και κοινοβουλευτικοί παράγοντες κρατούν αποστάσεις από τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννη Τσιρώνη, αν και οι Οικολόγοι Πράσινοι βγήκαν να δηλώσουν ανοιχτά τη στήριξη τους, όταν μίλησε για «γλαστράκια με παράβολο». Η αντιπαράθεση κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ήδη ξεκινήσει, με τις δηλώσεις Άδωνη και με ανακοινώσεις από πλευράς ΝΔ για τις δηλώσεις. Η στάση Τσιρώνη φαίνεται να έχει δημιουργήσει δυσφορία και στους κύκλους των ΑΝΕΛ και οι πρώτες αντιδράσεις ήταν αρνητικές, παρότι τάσσονται υπέρ της φαρμακευτικής κάνναβης.
 
Από την πλευρά των Οικολόγων Πράσινων, τονίζεται πως ο κόσμος αγνοεί βασικές παραμέτρους και ότι, όπως υπήρχε παραπληροφόρηση για την κλωστική κάνναβη, έτσι συμβαίνει και τώρα. Επισημαίνουν πως πρόκειται για προϊόν χωρίς τοξικές αντιδράσεις και ήδη σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ έχει απελευθερωθεί η κάνναβη και πλέον έχει μειωθεί και η χρήση της. Κυβερνητικές πηγές δεν θεωρούν ώριμη τη συζήτηση για παραγωγή κάνναβης για αυτοκατανάλωση ή για καλλιέργεια για μη φαρμακευτικούς σκοπούς, ενώ μία πρώτη συζήτηση έχει ξεκινήσει, κατά πληροφορίες, και για το θέμα της φορολόγησης.
 
Επενδυτικό ενδιαφέρον από καλλιεργητές
 
Η δυνατότητα της καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης είχε τεθεί πολλές φορές επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου, αλλά δεν ολοκληρώθηκε. Τέθηκε, όμως, μετ΄ επιτάσεως, από Αμερικανούς επενδυτές, στο Φόρουμ των Δελφών το 2016, που τόνισαν ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης των ελληνικών μεγεθών της οικονομίας, μέσω της κάνναβης για ιατρική χρήση, και μάλιστα στη συνέχεια ενδιαφέρθηκαν επενδυτές και από άλλες χώρες.
 
Την ύπαρξη σχεδίου δράσης και για την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης, που βασικά σημεία του παρουσίασε η «ΥΧ», επιβεβαίωσε και ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, απαντώντας σε 46 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Ανέφερε ότι το υπουργείο του συμμετέχει στη διυπουργική επιτροπή για την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης, υπό τη μορφή κρατικού μονοπωλίου. Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως πολλοί βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα για τη νέα καλλιέργεια, μιλώντας για χρήση τρακτέρ ή απόδοση καλλιέργειας, διότι δεν έχει διευθετηθεί το κομμάτι της σποράς και οι Αρχές, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, προσανατολίζονται σε κλειστές καλλιέργειες (θερμοκηπιακές).
 
«Ο επιστημονικός κόσμος, μιλώντας για τη φαρμακευτική κάνναβη και τη χρήση αυτής, οφείλει να σκύψει με σοβαρότητα. Χρειάζεται να ενημερωθούν οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί, ούτως ώστε να μπορεί να καταστεί δυνατή η χρήση του φαρμάκου από τους ασθενείς, με τον σωστό τρόπο, σύμφωνα με όλα τα επιστημονικά κριτήρια. Όποια άλλη εκμετάλλευση του θέματος γίνεται για μικροπολιτικούς λόγους και βλάπτει σοβαρά την υγεία των ασθενών», εξηγεί ο Γιώργος Πάλλης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, φαρμακοποιός στο επάγγελμα. Σημειώνει ότι η καλλιέργεια αναμένεται να αδειοδοτείται από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, μέσω ειδικού κουπονιού και δίγραμμη συνταγή. Όπως εξηγεί, δεν αναμένεται να υπάρξουν προβλήματα λόγω κρατικού μονοπωλίου, διότι ήδη δεν υπήρξε ενδιαφέρον για την εισαγωγή του, αλλά πρέπει να ενημερωθούν υγειονομικοί παράγοντες για τη φαρμακευτική αγωγή και τη δοσολογία.
 
Στην ομάδα συμμετέχουν το Γραφείο του Πρωθυπουργού, τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομίας και Ανάπτυξης και κεντρική προτεραιότητα είναι η διαμόρφωση σταθερού και προβλέψιμου πλαισίου για τις ιδιωτικές επενδύσεις, κάτι που έχει ζητηθεί επανειλημμένα από υποψήφιους επενδυτές.
 
Oι χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή κάνναβης είναι η Κολομβία, το Μεξικό, η Ινδία, το Αφγανιστάν, η Νότιος Αφρική, η Τζαμάικα, η Ολλανδία, το Καζακστάν. Παλαιό τεχνικό δελτίο για τη Μαντινεία στην Πελοπόννησο, επισημαίνει πως η καλλιέργεια κάνναβης μπορεί να γίνει σε όλα τα εδάφη, αλλά προτιμά τα γόνιμα και υγρά, κυρίως όσα είναι κοντά σε ποτάμια και έχουν, δηλαδή, φερτά υλικά.
 
Πηγή: ypaithros.gr