Πόσο ασφαλή είναι τα εμβόλια; - Τι γνωρίζουμε για τον κορωνοϊό 2 χρόνια μετά;

11:55 π.μ. - Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2021
11:07 π.μ. - Τετ, 14/55/2021
Image: Πόσο ασφαλή είναι τα εμβόλια; - Τι γνωρίζουμε για τον κορωνοϊό 2 χρόνια μετά;

Απαντήσεις από τον Παναγιώτη Σαρρή καθηγητή Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη με επίκεντρο την πανδημία και τα νεότερα στοιχεία αλλά και τον εμβολιασμό του πληθυσμού για κορωνοϊό, παραχώρησε στον Ηχώ 99,8 ο κ. Παναγιώτης Σαρρής καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής στο πανεπιστήμιο EXETER στη Μεγάλη Βρετανία, δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη "Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα".

Σύμφωνα με όσα ανέφερε δεν ήμασταν προετοιμασμένοι για την πανδημία του κορωνοϊού και ο ιός κατάφερε να νικήσει την ανθρωπότητα και το παγκόσμιο σύστημα υγείας. Αυτό που ζούμε φανερώνει την αναγκαιότητα το σύστημα να είναι έτοιμο σε μια επόμενη πανδημία. Μέσα σε όλο αυτό πάντως και προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την πανδημία τα "όπλα" που έχουμε στη διάθεσή μας είναι η προσωπική υγιεινή και τα εμβόλια, τόνισε.

Ο κ. Σαρρής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τεχνολογία των εμβολίων προτρέποντας τους ενήλικες αλλά και τα άτομα νεότερης ηλικίας να εμβολιαστούν. Υποστηρίζοντας ειδικότερα για τους νέους ότι μπορεί να νοσήσουν με πιο ήπια συμπτώματα όμως μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην υγεία τους που ίσως εκδηλωθούν σε επόμενο χρόνο πχ καρδιολογικά προβλήματα. Με τον εμβολιασμό λοιπόν αυτό που θα κάνουν είναι να προστατεύσουν πάνω από όλα τον ίδιο τους τον εαυτό. Τόνισε ότι δεν υπάρχει εμβόλιο που να έχει δημιουργήσει μακροπρόθεσμα προβλήματα και ότι τα εμβόλια δεν επηρεάζουν το DNA του οργανισμού μας. Επεσήμανε ακόμα ότι οι μαμάδες που θηλάζουν ή είναι έγκυες, μέσω του γάλακτος ή του πλακούντα αντίστοιχα εάν εμβολιαστούν περνάνε αντισώματα στο μωρό και το προστατεύουν.

Για όσους έχουν νοσήσει είπε ότι έχουν ήδη αποκτήσει ένα μεγάλο ποσοστό ανοσίας και εάν κάνουν το εμβόλιο θα έχουν μια επιπλέον ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Καλό είναι όμως προληπτικά να κάνουν γενικές και ειδικότερα καρδιολογικές εξετάσεις όπως άλλωστε θα πρέπει να κάνει ο καθένας μας προληπτικά, κάθε χρόνο.