Πως θωρακίζεται η Κρήτη για το βακτήριο Xylella που ξεραίνει τις ελιές

12:15 μ.μ. - Τετάρτη, 9 Αυγούστου 2017
12:08 μ.μ. - Τετ, 09/15/2017
Image: Πως θωρακίζεται η Κρήτη για το βακτήριο Xylella που ξεραίνει τις ελιές

Θωρακίζεται η Κρήτη για την αντιμετώπιση του παθογόνου βακτηρίου Xylella fastidiosa που εξοντώνει την ελιά

 
 Στο ενδεχόμενο να προσβάλλει καλλιέργειες στο νησί μας ενώ έχει ολοκληρωθεί ο οδικός χάρτης των ενεργειών που απαιτούνται για την πρόληψη και το συντονισμό των υπηρεσιών, παραγωγών και φορέων ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση του βακτηρίου.
Ό Οδικός αυτός χάρτης παρουσιάστηκε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη από την Αντιπρόεδρο του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και στέλεχος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κρήτης κ. Ευγενία Στυλιανού, τον Καθηγητή του ΤΕΙ Κρήτης υπεύθυνο του του εργαστηρίου Βακτηριολογίας κ.Δημήτρη Γκούμα και τον ερευνητή – εντομολόγο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κ.Μανόλη Ροδιτάκη.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν όλα τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή τόσο σε πανευρωπαϊκό όσο και σε επίπεδο Ελλάδας και Κρήτης για το Xylella και τόνισαν ότι με την ολοκλήρωση του Οδικού χάρτη ενεργειών που έγινε σε συνεργασία Περιφέρειας Κρήτης , ΓΕΩΤΕΕ,ΤΕΙ ,ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κ.α ξεκινά και η ευρεία εκστρατεία ενημέρωσης σε όλο το νησί ώστε υπηρεσίες και πολίτες να γνωρίζουν τα πάντα σε περίπτωση προσβολής να μπορούν να ενεργοποιηθούν άμεσα και να συνεργαστούν αλλά το κυριότερο να μπορούν να προλάβουν την επέκταση του βακτηρίου ώστε να μην κινδυνεύσει η παραγωγή της Κρήτης.
Παράλληλα ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο κομμάτι της πρόληψης και ήδη έχουν εκδοθεί ειδικά έντυπα που μοιράζονται σε ταξιδιώτες στις πύλες εισόδου του νησιού ώστε όσοι μεταφέρουν φυτά να είναι προσεκτικοί και ότι εισάγουν να είναι ελεγμένο και πιστοποιημένο.
Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη μεγάλη κινητοποίηση σε επίπεδο Ελλάδας αυτό που συμβαίνει στην Κρήτη για ένα σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί ριζικά πριν αλλά και μετά την έλευσή του και είναι θέμα που αφορά άμεσα την κοινωνία και την οικονομία της Κρήτης καθώς η ελαιοκαλλιέργεια, αποτελεί έναν από τους κρισιµότερους τοµείς του αγροτοδιατροφικού τοµέα του νησιού.
Ήδη τα κρούσματα σε Ιταλία και Ισπανία έχουν καταστρέψει χιλιάδες ελαιόδεντρα ενώ οι εκτάσεις που έχει πλήξει μπαίνουν σε καραντίνα για 5 χρόνια.
Ο κ.Ροδιτάκης αναφέρθηκε στον τρόπο διασποράς του συγκεκριμένου οργανισμού και όπως τόνισε αυτό είναι εφικτό σε μακρινές αποστάσεις μέσω της  μετακίνησης από μολυσμένες περιοχές προσβεβλημένων φυτών, προκειμένου να φυτευτούν σε άλλες. Επιπλέον, το βακτήριο μεταδίδεται από το μολυσμένο φυτό στο υγιή με έντομα – φορείς, όπως είναι διάφορα τζιτζίκια και άλλα μυζητικά ημίπτερα.Επίσης μπορεί να προσβάλει και άλλες καλλιέργειες όπως εσπεριδοειδή,αμυγδαλιές κ.α
Ο κ.Γκούμας επεσήμανε ότι στα μολυσμένα δένδρα ελιάς, το βακτήριο φράσσει το αγγείο του ξύλου, εμποδίζοντας τη μεταφορά του νερού και των θρεπτικών στοιχείων, με αποτέλεσμα την καχεκτική του ανάπτυξη και τελικά την ξήρανσή του.
Τα αρχικά συμπτώματα είναι ξηράνσεις σε μεμονωμένα φύλλα, που μοιάζουν με «κάψιμο», έπειτα ξηραίνονται οι βραχίονες και ακολουθεί ταχύτατη αποπληξία των δένδρων.
Η εκστρατεία ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου από το Ηράκλειο με την εκπαιδευτική ημερίδα που πραγματοποιεί η ομάδα σύνταξης του Οδικού χάρτη στις 17:30 το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής τράπεζας Λ.Ικάρου 5.
 
Πηγή: ekriti.gr