Πώς να ξεφύγετε από την «τσιμπίδα» των τεκμηρίων

9:13 π.μ. - Κυριακή, 7 Οκτωβρίου 2018
09:10 π.μ. - Κυρ, 07/13/2018
Image: Πώς να ξεφύγετε από την «τσιμπίδα» των τεκμηρίων

Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι

Δεκαεπτά ημέρες πριν λήξει και η παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, και μέχρι στιγμής πάνω από 1,2 εκατ. φορολογούμενοι εξακολουθούν να κρατούν αποστάσεις από την ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet.
 
Πολλοί φορολογούμενοι φαίνεται να μη βιάζονται να πατήσουν το κουμπί της οριστικής υποβολής της δήλωσης και το αφήνουν για την τελευταία στιγμή. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση της παράτασης μειώθηκε απότομα ο ημερήσιος ρυθμός υποβολής των δηλώσεων. Από τις 130.000-160.000 δηλώσεις (έντυπα Ε1) που υποβάλλονταν σε καθημερινή βάση, από τις 26 Ιουνίου που ανακοινώθηκε η παράταση της προθεσμίας (μέχρι τις 26 Ιουλίου) ο αριθμός έπεσε κάτω από τις 100.000 δηλώσεις.
 
Για άλλη μία χρονιά, ο εφιάλτης των φορολογουμένων δεν είναι άλλος από τα τεκμήρια. Ολοένα και περισσότεροι φορολογούμενοι εξαιτίας της μείωσης που έχουν υποστεί τα εισοδήματά τους δεν φορολογούνται για αυτά που πραγματικά δηλώνουν στην Εφορία, αλλά για μεγαλύτερα ποσά τα οποία προκύπτουν με την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.
 
Ωστόσο, με έξυπνες κινήσεις οι φορολογούμενοι μπορούν να αποφύγουν τις παγίδες των τεκμηρίων και τη μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση. Οι κωδικοί 781-782, 783-784, 787-788 στον πίνακα 6 του εντύπου Ε1 μπορεί να αποδειχθούν σωτήριοι.
Ο φορολογούμενος μπορεί να καλύψει τυχόν προστιθέμενη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος λόγω τεκμηρίων αναγράφοντας στη φορολογική του δήλωση έως και 13 διαφορετικές κατηγορίες ποσών.
 
Μερικές από αυτές είναι:
 
Αποταμιεύσεις προηγούμενων ετών
Είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος κάλυψης τεκμηρίων. Εισοδήματα και έσοδα που αποκτήθηκαν τα έτη προ του 2017, δεν ξοδεύτηκαν έως τις 31/12/2016 και αναλώθηκαν εντός του 2017. Πρόκειται για τη μέθοδο κάλυψης τεκμηρίων μέσω «ανάλωσης κεφαλαίου παρελθόντων ετών».
 
Κέρδη από τυχερά παιχνίδια
 
Εισοδήματα που απαλλάσσονται από τον φόρο
Πραγματικά εισοδήματα τα οποία αποκτήθηκαν από τον ίδιο τον φορολογούμενο, τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα μέλη του και τα οποία απαλλάσσονται από τον φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο.
 
Χρηματικά ποσά που δεν θεωρούνται εισόδημα
 
Πώληση περιουσιακών στοιχείων
Κάθε έσοδο ή τίμημα που εισέπραξε ο φορολογούμενος εντός του 2017 από την πώληση περιουσιακών στοιχείων του.
 
Εισαγωγή συναλλάγματος
 
Δάνεια
 
Γονικές παροχές – δωρεές
Εφάπαξ
 
in.gr