Πολυχρονάκης: «Λάσπωσε η αγορά» - Να ενεργοποιηθούν άμεσα οι εκπρόσωποι των αγροτών

10:22 π.μ. - Τρίτη, 8 Μαρτίου 2022
10:03 π.μ. - Τρί, 08/22/2022
Image: Πολυχρονάκης: «Λάσπωσε η αγορά» - Να ενεργοποιηθούν άμεσα οι εκπρόσωποι των αγροτών

Οι προτάσεις Πολυχρονάκη στο Υπουργείο για να στηριχτεί η αγορά

Αναφορικά με τις επιπτώσεις στο εμπόριο και τις εξαγωγές προϊόντων από τον πόλεμο στην Ουκρανία τοποθετήθηκε στον Ηχώ 99,8 ο κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT - HELLAS.

Όπως είπε, ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται στην αγορά οι επιπτώσεις. Ενδεικτικά, τα πορτοκάλια παρουσιάζουν μειωμένη ζήτηση και αυτό τόσο για τα ελληνικά όσο και τούρκικα και αιγυπτιακά προϊόντα, με συνέπεια τη συσσώρευση προϊόντων με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Οι παραγωγοί έχουν καταρρεύσει και π.χ. στην Αργολίδα δεν γίνεται συγκομιδή πορτοκαλιών. Μόνος δρόμος είναι η χυμοποίηση με ένα ελάχιστο κέρδος από το οποίο καλύπτεται κυρίως ένα κόστος για τα εργατικά χέρια. Τα αδιάθετα προϊόντα , αυτό το « τονάζ» των οπωροκηπευτικών δηλαδή , θα επαναπροσανατολιστεί στις κοινοτικές αγορές, θα «λασπώσουν» όπως συμβαίνει σήμερα στις γειτονικές αγορές , όπως της Σερβίας και της Ρουμανίας και οι τιμές θα είναι στα τάρταρα και η ζήτηση μηδενική. Το άμεσο μέλλον είναι πολύ δύσκολο και δεν αποκλείεται να πάμε σε εγκατάλειψη καλλιεργειών στη χώρα μας και την Ευρώπη, αν δεν ληφθούν μέτρα. Μέτρα που κρίνονται περισσότερο αναγκαία τώρα λόγω και της αύξησης της ηλεκτρικής ενέργειας, της μεγάλης αύξησης του κόστους παραγωγής και του κόστους εμπορίου μεταφοράς. Υπάρχει αυτή τη στιγμή μια αγορά που είναι η Ε.Ε. και είναι ο πρώτος εισαγωγέας στον κόσμο και ουσιαστικά τα ευρωπαϊκώς παραγώμενα προϊόντα υφίστανται χρόνια τώρα έναν αθέμιτο ανταγωνισμό από τις εισαγωγές από τρίτες χώρες, χαμηλού κόστους , μη τήρησης κοινωνικών και άλλων προϋποθέσεων και προτύπων, υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων κλπ. Αυτό θα πρέπει να αναθεωρηθεί και να ελεγχθεί και αυτό αποτελεί μια πρώτη πρόταση. Θα πρέπει επίσης να επανέλθει η Κοινότητα στην προτίμηση των κοινοτικώς παραγωμένων προϊόντων και τρίτο να συσταθεί ένα ταμείο ενίσχυσης του κόστους παραγωγής και το κόστος εμπορίου και μεταφοράς των ευρωπαϊκών προϊόντων, ανέφερε ο κ. Πολυχρονάκης.

Τόνισε σε άλλο σημείο ότι θα πρέπει να προωθηθεί η κατανάλωση των εγχώριων προϊόντων ΑΠΌ ΤΟΥΣ Έλληνες καταναλωτές σε συνδυασμό με την προώθηση των ντόπιων προϊόντων μέσω του τουρισμού ώστε να επιτευχθεί μια άμβλυνση των επιπτώσεων. Είναι μια εμπορική συγκυρία που πρέπει να αντιμετωπιστεί και από την ελληνική πλευρά με τις κατάλληλες πρωτοβουλίες ώστε να μην φτάσουμε στο σημείο να θάβονται τα προϊόντα, να μην συγκομίζονται, γιατί θα είναι αργά ακόμα και εάν υπάρχει πρόγραμμα αποζημίωσης, αργότερα των παραγωγών. Πρέπει επίσης οι εκπρόσωποι των παραγώγων να διεκδικήσουν πιο δυναμικά τα δίκαιά τους, τόνισε.