Πολύ νερό… προβλέπουν οι ειδικοί για το φθινόπωρο

2:00 μ.μ. - Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2019
02:09 μ.μ. - Δευ, 16/00/2019
Image: Πολύ νερό… προβλέπουν οι ειδικοί για το φθινόπωρο

Εκτίμηση για το φθινόπωρο του 2019 από τους μετεωρολόγους της αμερικανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας AccuWeather

Μπορεί οι μακροπρόθεσμες καιρικές προγνώσεις να είναι ακόμα αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας, ωστόσο δίνουν ένα στίγμα για το πώς αναμένεται να κυλήσει μια εποχή, πόσο μάλλον σε καιρούς σαν κι αυτούς που ο… καιρός έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
 
Και αν η γνωστή αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία AccuWeather, που επιμένει σε αυτού του είδους τις εποχικές εκτιμήσεις, έχει δίκιο, τότε το φθινόπωρο που βρίσκεται προ των πυλών έχει νερό στις… “αποσκευές” του για την Ελλάδα και την Κρήτη – αν και «κατά περιόδους», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά δημοσιοποιώντας τον χάρτη της πρόγνωσης για την Ευρώπη, ο οποίος έχει κακά νέα για τους κατοίκους της Κεντρικής και Δυτικής Γηραιάς αλλά και την Ιβηρική Χερσόνησο.
 
Αν και για την Ελλάδα, ολόκληρη τη Βαλκανική και την Ιταλία οι μετεωρολόγοι του AccuWeather “βλέπουν” τις πρώτες φθινοπωρινές μπόρες να έρχονται και να… μουσκεύουν το χάρτη, για την Αυστρία, την Πολωνία, τη Γερμανία και σχεδόν ολόκληρη τη Γαλλία το καλοκαίρι δείχνει ότι θα επιμείνει. Ακόμα χειρότερα είναι τα νέα για τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους, που αν επιβεβαιωθεί η πρόγνωση του AccuWeather θα πουν το νερό νεράκι το φθινόπωρο, καθώς ο χάρτης δείχνει παρατεταμένη ζέστη και ξηρασία.
 
Η Ανατολική Ευρώπη ανοίγει, πάντως, τις πύλες της στο ψύχος έστω και στα τέλη του φθινοπώρου, ενώ σε μια μέση κατάσταση θα “ακροβατήσει” η Σκανδιναβία, που έχει μετατραπεί σε δείκτη των κλιματικών αλλαγών τα τελευταία χρόνια, με καιρικές και κυρίως θερμοκρασιακές… ακρότητες.
 
Τι προβλέπουν οι ειδικοί
 
Σύμφωνα με την ανάλυση την οποία υπογράφει ο επικεφαλής μετεωρολόγος του AccuWeather, Έρικ Λέιστερ, οι θύελλες – και όχι βεβαίως εκείνες του Brexit – θα πλήξουν μέσα στο φθινόπωρο τη Γηραιά Αλβιόνα και την Ιρλανδία, όπως και τις Κάτω Χώρες, με ισχυρούς ανέμους. Για τη Βαλκανική Χερσόνησο και την Ελλάδα, όπως και για την Ιταλία που βρίσκεται στην ίδια καιρική… μοίρα, για αυτό το φθινόπωρο το AccuWeather “βλέπει” κίνδυνο πλημμυρών, καθώς καταιγίδες θα ξεσπούν από εδώ και από εκεί, όπως συνέβη και στη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού. Ένα μοτίβο επίμονο που προβλέπεται ότι θα πλήξει μια μεγάλη περιοχή της Ευρώπης, από την Ιταλία ως τη Ρουμανία και την Ελλάδα. Μάλιστα, οι Αμερικανοί μετεωρολόγοι προειδοποιούν για φαινόμενα διαρκείας ικανά να προκαλέσουν πλημμύρες και κατολισθήσεις ανά περιοχή.
 
Το μοτίβο αυτό αναμένεται να διατηρηθεί Οκτώβριο και Νοέμβριο πάνω από την περιοχή μας, ενώ οι θερμοκρασίες εκτιμώνται στο φυσιολογικό ή λίγο κάτω από τον μέσο όρο για ολόκληρη την εποχή. Όσον αφορά στις πρώτες εισβολές ψυχρών αέριων μαζών από το Βορρά και την Ανατολή, αυτές εκτιμάται ότι θα “χτυπήσουν” πρώτα στην Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στα τέλη του φθινοπώρου.
 
Και όλα αυτά μετά από ένα καλοκαίρι γεμάτο παραδοξότητες, που σημαδεύτηκε από τους δύο ευρωπαϊκούς καύσωνες- “μαμούθ” που έσπασαν όλα τα ρεκόρ θερμοκρασιών, είτε σε επίπεδο χωρών είτε σε εκείνο πόλεων.
 
Αν και οι Αμερικανοί μετεωρολόγοι, πάντως, προβλέπουν ότι θα παραταθεί το καλοκαίρι για την Ιβηρική Χερσόνησο αυτό το φθινόπωρο, δε διακρίνουν στον ορίζοντα κάποιο νέο κύμα καύσωνα ή θερμοκρασίες που να μπορούν να το προσεγγίσουν. Ο υδράργυρος θα διατηρηθεί πάντως σε… κέφια για καιρό σε Ισπανία και Πορτογαλία, καθώς και μεγάλο τμήμα της Γαλλίας, αυξάνοντας τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών μετά και την παρατεταμένη ξηρασία του θέρους.
 
Νερό πρέπει να περιμένουν οι κάτοικοι της χερσονήσου από τον Οκτώβρη, με το Βορρά να μπαίνει στο “κόκκινο” λόγω του κινδύνου θυελλωδών ανέμων… Σκηνικό που θα ζήσουν και οι κάτοικοι των βρετανικών νήσων αλλά και εκείνοι περιοχών από τη Βόρεια Γαλλία ως την Ολλανδία και τη Δανία.
 
Ο χειμώνας φαίνεται ότι θα “δρασκελίσει το κατώφλι” αρχικά της Ανατολικής Ευρώπης από τα μέσα του Νοέμβρη, με τις πρώτες εισβολές παγωμένων αέριων μαζών που από τη Ρωσία θα επεκταθούν στη Γηραιά Ήπειρο. Πρώτα “θύματα” το Βερολίνο, η Πράγα και η Βαρσοβία που αναμένεται να μπουν από νωρίς στην… κατάψυξη. Τώρα βέβαια, αν όλα αυτά αποδειχτούν στην πράξη ή μείνουν απλά ως ανεπιβεβαίωτες προβλέψεις… ο καιρός θα δείξει. “Απρίλης-Μάης κοντά το θέρος”, που λέει και η παροιμία.
 
 
kritiworld.gr